Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Basescu, americanilor: Romania nu crede in South Stream - Wikileaks

Basescu, americanilor: Romania nu crede in South Stream - Wikileaks

Traian Basescu i-a declarat senatorului american Richard Luger ca arma energetica a Rusiei este mult mai eficienta, dar ca tara noastra nu crede in proiectul South Stream si cere accelerarea Nabucco, confrom Mediafax.

Comentand consecintele conflictului din Georgia asupra politicii energetice, Basescu a notat ca Rusia s-ar putea sa nu fie nevoita sa recurga la mijloace militare pentru a impune solutii pe placul ei, confrom Wikileaks.

Controlarea resurselor energetice este un instrument nou de influenta, si mai eficient decat Armata Rosie, a spus presedintele.


Fiind de acord ca Rusia vrea sa distruga "proiectul european Nabucco", Basescu a spus ca proiectul ramane viabil, dar cea mai mare provocare pentru el este lipsa de determinare la nivel european.


Georgia nu a schimbat nimic cu privire la Nabucco, poate numai in mintile altor state europene, cum s-a intamplat cand unii din Europa au folosit dificultatea negocierilor cu Turcia ca o scuza pentru inactiunea in Nabucco.


Insa Basescu a spus ca personal implica liderii turci si este de parere ca o rezolvare diplomatica poate fi obtinuta. Dupa conflictul din Georgia, si cu Turcia ferm la masa negocierilor, acum a venit vremea pentru incheierea Acordului interguvernamental pentru Nabucco, a declarat Basescui.Romania nu crede in proiectul rus South Stream, iar liderii de la Marea Caspica i-au spus lui Basescu ca vor cu disperare rute alternative pentru resursele lor energetice catre Europa, care sa nu se bazeze pe Rusia.


Lugar a declarat ca este de parere ca turcii sunt acum fermi implicati in proiect si ca incheierea rapida a Acordului ar fi o lovitura diplomatica neasteptata in fata intimidarilor ruse.



Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 822 ori