Basescu, americanilor: Romania nu crede in South Stream - Wikileaks

Marti, 20 Septembrie 2011, ora 18:40
1097 citiri
Basescu, americanilor: Romania nu crede in South Stream - Wikileaks

Traian Basescu i-a declarat senatorului american Richard Luger ca arma energetica a Rusiei este mult mai eficienta, dar ca tara noastra nu crede in proiectul South Stream si cere accelerarea Nabucco, confrom Mediafax.

Comentand consecintele conflictului din Georgia asupra politicii energetice, Basescu a notat ca Rusia s-ar putea sa nu fie nevoita sa recurga la mijloace militare pentru a impune solutii pe placul ei, confrom Wikileaks.

Controlarea resurselor energetice este un instrument nou de influenta, si mai eficient decat Armata Rosie, a spus presedintele.

Fiind de acord ca Rusia vrea sa distruga "proiectul european Nabucco", Basescu a spus ca proiectul ramane viabil, dar cea mai mare provocare pentru el este lipsa de determinare la nivel european.

Georgia nu a schimbat nimic cu privire la Nabucco, poate numai in mintile altor state europene, cum s-a intamplat cand unii din Europa au folosit dificultatea negocierilor cu Turcia ca o scuza pentru inactiunea in Nabucco.

Insa Basescu a spus ca personal implica liderii turci si este de parere ca o rezolvare diplomatica poate fi obtinuta. Dupa conflictul din Georgia, si cu Turcia ferm la masa negocierilor, acum a venit vremea pentru incheierea Acordului interguvernamental pentru Nabucco, a declarat Basescui. Romania nu crede in proiectul rus South Stream, iar liderii de la Marea Caspica i-au spus lui Basescu ca vor cu disperare rute alternative pentru resursele lor energetice catre Europa, care sa nu se bazeze pe Rusia.

Lugar a declarat ca este de parere ca turcii sunt acum fermi implicati in proiect si ca incheierea rapida a Acordului ar fi o lovitura diplomatica neasteptata in fata intimidarilor ruse.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#basescu, #basescu wikileaks, #south stream, #nabucco , #stiri Traian Basescu