Basescu acuza Comisia Europeana

Duminica, 17 Mai 2009, ora 18:39
1834 citiri
Basescu acuza Comisia Europeana

Traian Basescu a avut o conversatie foarte insistenta cu presedintele Comisiei Europene (CE), Jose Manuel Barroso, in care a acuzat Comisia ca nu a facut destule presiuni pentru ca Nabucco sa fie construita rapid, se arata intr-un raport intern al Ambasadei Austriei, obtinut de NewsIn.

De asemenea, presedintele Basescu a vorbit si cu premierul turc Recep Tayyip Erdogan si i-a cerut sa nu lege proiectul Nabucco de chestiunea aderarii la UE si deschiderea capitolelor de negociere, se arata in raportul redactat sub semnatura ambasadorului austriac Martin Eichtinger si adresat MAE vienez, precum si ambasadelor Austriei de la Bruxelles, Chisinau, Kiev si Moscova.

Potrivit unui comunicat trimis, miercuri, de OMV, compania britanica de consultanta Penspen coordoneaza activitatile de planificare pentru conducta Nabucco. Din partea Romaniei, proiectantii care vor realiza conducta Nabucco pe teritoriul tarii fac parte din companiile Transgaz, Gaz Proiect Brasov si Petrostar Ploiesti.

"Lucrarile la planurile tehnice detaliate pentru finalizarea rutei conductei multinationale Nabucco au intrat intr-o etapa intensiva.

Companii locale din Austria, Ungaria, Romania, Bulgaria si Turcia evalueaza si investigheaza in prezent toate detaliile tehnice ale traseului intregii conducte, in vederea realizarii planurilor tehnice detaliate", a explicat directorul general al Nabucco Gas Pipeline International, Reinhard Mitschek.

Rezultatele sunt necesare pentru obtinerea aprobarilor oficiale, a specificatiilor de constructie si a celor calitative, precum si in negocierile cu furnizorii de gaze naturale.

In plus, analiza constituie o parte substantiala a studiului de impact asupra mediului si a studiului de impact social, in care sunt implicate institutiile financiare inca de la inceput.

Proiectul Nabucco va lega Marea Caspica de Austria, tranzitand Turcia, pentru a reduce dependenta Europei de gazul rusesc. Conducta Nabucco va porni din Turcia, trecand prin Bulgaria, Romania si Ungaria, si va ajunge pana in apropierea Baumgarten (vestul Baumgarten) - avand o lungime totala de 3.300 km.

In prezent, actionarii consortiului sunt OMV, MOL, Transgaz, Bulgarian Energy Holding, BOTAS si RWE.

Capacitatea planificata pentru etapa finala de dezvoltare este de 31 miliarde metri cubi.

Investitiile totale cumuleaza, in prezent, 7,9 miliarde euro. Nabucco ar putea fi data in folosinta in 2014.

#Basescu, #comisia, #europeana, #nabucco, #barroso , #stiri Traian Basescu