Basescu a vorbit in cadrul CoE despre simplificarea accesului la fonduri

Vineri, 12 Februarie 2010, ora 00:12
1294 citiri
Basescu a vorbit in cadrul CoE despre simplificarea accesului la fonduri

Presedintele Traian Basescu a participat, joi, la Bruxelles, la reuniunea informala a Consiliului European pe tema situatiei economice din statele membre, seful statului mentionand, in discursul rostit, necesitatea simplificarii accesului la fondurile comune, mai ales in conditii economice severe.

Presedintia precizeaza, intr-un comunicat remis, joi seara, agentiei MEDIAFAX, ca la intalnire a fost abordata si tema viitoarei strategii europene privind cresterea si ocuparea fortei de munca , Strategiei UE 2020.

Agenda discutiilor a mai cuprins actiunea UE pentru combaterea efectelor incalzirii globale si sprijinul statelor membre destinat gestionarii consecintelor cutremurului recent din Haiti.

In cadrul discutiilor, liderii europeni au acordat cea mai mare importanta subiectului viitoarei Strategii UE 2020, care presupune identificarea modalitatilor de actiune adecvate pentru asigurarea competitivitatii economiei europene in conditiile asumarii lectiilor actualei crize economice, dar si a imperativelor de comportament politic responsabil, precum limitarea emisiilor de gaze cu efect de sera, precizeaza Presedintia.

Seful statului a insistat asupra faptului ca Strategia UE 2020 trebuie sa ia in considerare distinctiile de dezvoltare economica si sociala dintre statele membre si concluziile care pot fi desprinse in contextul actualei crize economice globale.

Presedintele Basescu a aratat ca Romania priveste viitoarea strategie europeana ca pe un cadru de coordonare a politicilor economice ale statelor membre si de orientare a fondurilor comune in sensul nevoilor de crestere a competitivitatii economice in interiorul si exteriorul Uniunii Europene.

Pentru Romania, ramane prioritara finantarea corespunzatoare a politicii de coeziune si a politicii agricole comune, seful statului reiterand prioritatea pe care executivul o acorda dezvoltarii infrastructurii de transport si energetice, inclusiv a proiectelor de interconectare transfrontaliera, diversificarii accesului la resurse, in primul rand energetice, dezvoltarii industriei agroalimentare si turismului.

In acest context, presedintele Romaniei a subliniat importanta dezvoltarii integrate a spatiului dunarean, cu valorificarea potentialului de transport al caii Dunare-Main-Rin, care face legatura dintre Marea Neagra si Marea Nordului, si a avansarii in punerea in aplicare a proiectului Nabucco, ca parte a procesului de creare a pietei europene de energie, se arata in comunicatul Presedintiei.

Traian Basescu s-a referit, de asemenea, la necesitatea simplificarii accesului la fondurile comune, mai ales in conditii economice severe.

Totodata, seful statului a salutat decizia Consiliului de a modica actualul cadru de reglementare privind accesul la fondurile structurale si a insistat pe nevoia, resimtita de statele cu resurse limitate, precum Romania, a operarii unei deschideri si mai ample in aceasta directie.

In mod special, presedintele Basescu s-a referit la dificultatile pe care autoritatile guvernamentale de la Bucuresti le intampina in cadrul proiectelor mari de infrastructura cu obtinerea proprietatii asupra terenurilor pe care tranziteaza cursul rutelor de transport.

Presedintele Romaniei a aratat ca asigurarea cresterii sustenabile a economiei europene depinde de existenta unui mediu de afaceri competitiv, in conditiile de ocupare cat mai ridicata a fortei de munca.

Referindu-se la experienta Romaniei, seful statului a subliniat necesitatea existentei resurselor de capital pentru investitii, a competentelor profesionale adecvate pentru economia eco-eficienta care se construieste si a accesului la tehnologia moderna.

In acest context, presedintele Basescu a salutat rezultatele demersului de reglementare la nivel european a sectorului financiar si a aratat ca procesul trebuie sa continue pentru a se micsora riscul repetarii in viitor a unor crize de proportiile celei actuale.

De asemenea, a relevat importanta pe care Romania o acorda Spatiului European de Cercetare, inclusiv ca instrument de facilitare a accesului statelor membre la cercetare si dezvoltari tehnologice. In legatura cu politicile de stimulare a ocuparii, seful statului a reiterat necesitatea coordonarii statelor membre pentru eliminarea barierelor nationale din calea circulatiei fortei de munca.

De asemenea, presedintele Traian Basescu a precizat ca asezarea economiei europene pe un fundament de sustenabilitate face necesara consolidarea responsabilitatii fiscal-bugetare a statelor membre, relevand in acest context importanta mentinerii disciplinei presupuse de Pactul de Stabilitate si Crestere.

Cel de-al doilea subiect al agendei liderilor europeni s-a referit la problematica schimbarilor climatice. Presedintele Traian Basescu a tinut sa reitereze angajamentul Romaniei in cadrul pozitiei deja agreate a UE in contextul negocierilor pentru incheierea unui acord global post-Kyoto.

Romania sustine tinta de reducere a noxelor cu 20% pana in 2020 si mobilizarea unei contributii comune pentru finantarea imediata (2010-2012) si pe termen lung (post-2012) a eforturilor tarilor in curs de dezvoltare.

In ceea ce priveste relatiile externe, membrii Consiliului European au avut un schimb de opinii asupra eforturilor de reconstructie in Haiti si implicarea UE in pregatirea conferintei internationale pentru aceasta tara. 

#basescu, #consiliul european, #fonduri, #incalzire globala , #stiri Traian Basescu