Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Basescu a retrimis in Parlament legile privind TVA si neimpozitarea pensiilor

Basescu a retrimis in Parlament legile privind TVA si neimpozitarea pensiilor

Presedintele Basescu a retrimis Parlamentului, marti, legile care prevad reducerea TVA la alimente si neimpozitarea pensiilor mici, mentionand ca prima masura ar conduce la scaderea semnificativa a incasarilor bugetare, iar cea de a doua nu este oportuna si nici recomandata, potrivit Mediafax. 

Basescu a trimis presedintelui Senatului, Mircea Geoana, cererea de reexaminare a Legii privind modificarea partii introductive a alin. (21) al art. 140 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, informeaza Presedintia.

Presedintele mentioneaza in cerere ca Legea transmisa spre promulgare prevede nivelul de aplicare a unei cote reduse a T.V.A. de 5% asupra bazei de impozitare pentru livrarea de paine, carne proaspata, lapte de consum, ulei vegetal, zahar si produse expandate din cereale.


"2. Consideram ca, in contextul economic actual, aplicarea unei cote reduse a T.V.A. pentru produsele mentionate in lege ar conduce la scaderea semnificativa a incasarilor bugetare si, implicit, la majorarea deficitului bugetar si la imposibilitatea mentinerii acestuia in tintele asumate, de 6.8% pentru anul 2010, respectiv de 4.4% pentru anul 2011.


3. Concomitent cu efectele economice negative precizate mai sus, tinand cont si de recenta majorare a T.V.A. la 24%, o noua modificare a valorii T.V.A. va duce la lipsa de predictibilitate fiscala si legislativa, cresterea costului administrarii sistemelor operatorilor economici, ceea ce conduce mai departe, in mod direct, la scaderea increderii investitorilor si la scaderea rating-ului de tara, alaturi de pierderea credibilitatii in fata organismelor internationale in fata carora ne-am asumat angajamente economice", se arata in cerere.


Presedintele mentioneaza ca nici Guvernul si nici Ministerul Finantelor Publice, autoritatile care trebuie sa asigure continuarea reformelor economice, diminuarea efectelor crizei economice si mentinerea deficitului bugetar in limitele asumate, nu sustin promulgarea legii.


"Avand in vedere competenta legislativa exclusiva a Parlamentului, va solicit reexaminarea Legii privind modificarea partii introductive a alin. (21) al art. 140 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, in sensul respingerii acestei legi", se arata in finalul cererii.


De asemenea, seful statului i-a trimis presedintelui Senatului cererea de reexaminare a Legii pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal.


"1. Legea transmisa spre promulgare modifica art. 69 al Codului fiscal in sensul stabilirii plafonului neimpozabil asupra venitului din pensii la 2.000 lei, fata de 1.000 de lei cat este in prezent.


2. In contextul economic actual, majorarea plafonului neimpozabil asupra venitului din pensii nu este oportuna si nici recomandata, ducand la scaderi si dezechilibre la nivelul veniturilor bugetare si generand majorarea deficitului bugetar.


3. Mentionam ca nici Guvernul Romaniei si nici Ministerul Finantelor Publice, autoritatile care trebuie sa asigure continuarea reformelor economice, diminuarea efectelor crizei economice si mentinerea deficitului bugetar in limitele asumate, nu sustin promulgarea legii.


4. Avand in vedere competenta legislativa exclusiva a Parlamentului, va solicit reexaminarea Legii pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, in sensul respingerii acestei legi", se arata in cerere.


Presedintele Traian Basescu a anuntat ca, in cursul zilei de marti, va retrimite Parlamentului legile care prevad reducerea TVA la 5% la alimentele de baza si neimpozitarea pensiilor mai mici de 2.000 de lei.


Basescu a declarat si luni seara, la TVR 1, ca nu va promulga legile care prevad reducerea TVA la alimente si neimpozitarea pensiilor mici, mentionand ca nu crede ca cele doua acte normative au fost votate "din greseala" de parlamentarii din arcul puterii.


Pe de alta parte, presedintele a spus ca a discutat cu reprezentantii FMI despre cele prevazute in aceste legi.


"I-am asigurat ca nu vom modifica fiscalitatea, ceea ce inseamna ca nu voi promulga legile", a spus Basescu. Presedintele a adaugat ca legile sunt scrise prost. Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 998 ori