Basescu: 2011, anul revenirii economice

Sambata, 01 Ianuarie 2011, ora 19:19
1448 citiri
Basescu: 2011, anul revenirii economice

Presedintele Traian Basescu a sustinut ca romanii au reusit sa depaseasca cel mai greu an al crizei, iar 2011 reprezinta inceputul revenirii economice, adaugand ca este nevoie de continuarea proceselor de modernizare a statului, potrivit Newsin.

"In acelasi timp, parca este un moment de speranta 1 ianuarie 2011, dupa ce anul 2010 a fost un an greu, un an in care orice s-ar spune romanii au fost solidari cu situatia tarii. Am reusit sa trecem cel mai greu an al crizei, o sa vina un 2011 in care incepem sa ne revenim economic, dar trebuie sa intelegem ca nu ne putem reveni pe structurile aceluiasi stat. Cheia anului 2011 este continuarea proceselor de modernizare a statului. Fara modernizarea statului o astfel de criza, ca cea din 2009 si 2010, se poate repeta oricand.

Trebuie sa avem in vedere ca modernizarea statului nu inseamna pur si simpu disponibilizari. inseamna un alt fel de functionare a statului, in care intr-adevar statul sa inceapa sa fie la dispozitia cetateanului. O spun de vreo 20 de ani politicienii, am spus-o si eu, acum este timpul insa sa o si facem, pentru ca ne-a aratat viata ca un stat inflexibil este un stat care devine o povara pentru cetateanii lui", a explicat presedintele.

Traian Basescu s-a referit, in acest sens, la continuarea procesului de apropriere de comunitatea locala a sistemului de sanatate.

"S-au descentralizat spitatelele, dar in mod categoric trebuie sa mergem pe comasarea lor, pe inchideri de spitale acolo unde ele sunt inutile, si mai ales sa trecem la managementul privat al spitalelor in care medicii sa aiba contracte cu spitalele – iata un lucru care trebuie facut in 2011", a spus presedintele.

Seful statului a indicat si educatia ca sistem in care trebuie continuata reforma. "Rezultatele internationale ne arata ca este cel mai slab sistem de educatie din interiorul UE, este clar ca nu mai putem continua asa.

Tinerii nu vor avea nicio sansa, daca nu modernizam sistemul de educatie pentru a le da sansa sa-si gaseasca un loc de munca pe piata fortei de munca in Romania sau in UE", a continuat Basescu.

"Nu mai putin important este ceea ce avem de facut in sistemul fiscal. S-au facut primii pasi, chiar transmiterea electronica a bilanturilor cu toate platile catre diversele fonduri de sanatate, de pensii, este un pas inainte, dar companiile trebuie sa aibe tot mai putin contact cu functionarii de la ghiseu. Trebuie sa largim mult capacitatea infrastructurii IT a statului in asa fel incat firmele sa nu mai intre la contact cu functionarii si, implicit, mai putini functionari", a considerat Traian Basescu.

Pe de alta parte, seful statului a subliniat ca statul asistential trebuie sa dispara. intrebat ce le transmite celor care nu au ce sa puna pe masa de sarbatori, presedintele a punctat ca "in toata lumea sunt oameni care au si care nu au ce sa puna pe masa".

"Cei care nu au ce sa puna pe masa sunt oameni care trebuiesc ajutati, in acelasi timp trebuie sa vedem ca, spre exemplu in Romania, am ramas cu 3 milioane de hectare de pamant agricol nelucrat. in Romania gasesti foarte greu oameni sa-i angajezi la lucrari sezoniere, desi somajul se cifreaza la aproape 7%. Deci avem doua tipuri de probleme, oameni care nu au ce sa puna pe masa pentru ca nu pot - si acestia trebuiesc ajutati - si oameni care nu au avut ce pune pe masa pentru ca au continuat sa creada ca statul este cel responsabil de fiecare dintre ei si acestia trebuie sa mearga la munca, nu mai pot trai din taxele celor care muncesc", a explicat Traian Basescu.

"Trebuie sa intelegem ca un stat modern se bazeaza pe fiecare cetatean si nu un stat in care toti cetatenii se bazeaza pe stat. Obiectivul Romaniei nu poate fi altul decat propria ei modernizare, pentru ca trebuie sa recunoastem, statul a fost asezat prost la inceputul anilor ’90, a fost un stat care a copiat mai mult sau mai putin forma statului pe care aveam pretentia ca l-am parasit la Revolutia din decembrie.

Ei, nu l-am parasit. Nu-mi puteti reprosa ca in campania electorala nu am vorbit de modernizarea statului, exact pe asta s-a axat campania mea. Nu-mi puteti reprosa ca in campania din 2009 nu incepusem sa se ia masurile de austeritate", a adaugat presedintele.

Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Valoarea adăugată a sectorului tehnologiei informației și comunicațiilor (TIC) al UE a fost în 2021 echivalentă cu 5,5% din valoarea adăugată brută a economiei europene. România s-a...
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
#criza, #economie, #traian basescu, #loc de munca , #stiri Traian Basescu