Barroso: Daca toate criteriile tehnice vor fi indeplinite, aderararea Romaniei la Schengen va avea loc

Luni, 08 Noiembrie 2010, ora 15:48
1069 citiri
Barroso: Daca toate criteriile tehnice vor fi indeplinite, aderararea Romaniei la Schengen va avea loc

Presedintele CE, Jose Manuel Barroso, a declarat, luni, dupa intalnirea cu presedintele Traian Basescu, ca, potrivit pozitiei Comisiei Europene, nu exista nicio legatura legala intre MCV si aderarea la Spatiul Schengen si ca, daca toate criteriile vor fi indeplinite, aderarea va avea loc, precizeaza Mediafax.

"Daca toate criteriile tehnice vor fi indeplinite, aderararea va avea loc. Desigur, exista anumite state care sunt de parere ca exista o legatura intre Mecanismul de Cooperare si Verificare, mai exact intre reformele juridice, si aderarea la Spatiul Schengen, ele considera ca aceasta capacitate de a implementa reformele juridice este un indicator al capacitatii de a implementa masurile legate de Spatiul Schengen, pentru ca este vorba de incredere", a spus el, raspunzand unei intrebari.

Barroso a mentionat ca Romania va trebui sa coopereze cu celelalte state, sa le convinga de faptul ca este in masura sa devina un stat membru.

El a subliniat ca, in ceea ce priveste pozitia Comisiei Europene, lucrurile sunt foarte clare, mentionand ca nu exista nicio conexiune din punct de vedere legal intre criteriile pentru Mecanismul de Cooperare si Verificare si pentru Spatiul Schengen.

Presedintele Traian Basescu a adaugat ca trebuie luat de asemenea in considerare faptul ca decizia privind aderarea la Spatiul Schengen se ia in Consiliu, iar toti membrii Consiliului sunt politicieni, astfel incat decizia va avea si un aspect politic, "va fi dublata si de una politica".

El a aratat ca Romania trebuie sa se asigure ca face tot ce ii sta in putinta si ca accelereaza masurile legate de Mecanismul de Cooperare si Verificare.

Presedintele Traian Basescu a mentionat ca la intalnirea cu Jose Manuel Barroso s-a discutat despre progresele facute de Romania in legatura cu Mecanismul de Cooperare si Verificare si ca l-a informat pe presedintele CE cu privire la stadiul pregatirii Romaniei pentru accesul in Spatiul Schengen.

Potrivit lui Basescu, un alt subiect l-a constituit guvernanta la nivelul Uniunii Europene si a salutat masurile care se prefigureaza de implicare a Comisiei Europene in gestionarea riscurilor de derapaje economice in tarile membre.

#aderare Schengen indeplinire criterii romania , #stiri Traian Basescu