Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Barbu ia in considerare limitarea accesului muncitorilor britanici si irlandezi in Romania

Barbu ia in considerare limitarea accesului muncitorilor britanici si irlandezi in Romania

Romania ar putea limita accesul pe piata muncii al muncitorilor din Marea Britanie si Irlanda, tari ce au primit forta de munca din tarile est-europene care au aderat la UE in 2004, dar au restrictionat imigratia din Romania si Bulgaria, a declarat pentru Reuters ministrul muncii, Gheorghe Barbu."Ar trebui sa ne gandim daca este cazul sa impunem restrictii acelor membri UE care si-au schimbat pozitia in privinta Romaniei in comparatie cu cele zece state care au aderat in urma cu doi ani", a declarat, marti, Gheorghe Barbu.

Ministrul a mai spus ca nu se asteapta la o emigrare in masa din Romania dupa aderare. Rata somajului in Romania este sub media europeana. Multi romani deja au emigrat dupa caderea comunismului, in 1989, manati de speranta unor castiguri mai bune.

Marea Britanie si Irlanda au anuntat unele restrictii in privinta fortei de munca necalificate din Romania si Bulgaria, in conditiile in care in 2004, altaturi de Suedia, au fost singurele tari membre UE care nu au pus niciun fel de restrictii migratiei fortei de munca din noile state membre. Este de asteptat ca un numar mic de persoane din Marea Britanie si Irlanda sa vina in Romania sa caute de lucru, precizeaza Reuters.

Ideea ca Romania sa impuna masuri de reciprocitate in cazul tarilor care aplica un tratament discriminatoriu la adresa romanilor in comparatie cu cel aplicat cetatenilor din tarile care au aderat in 2004 nu este noua si a fost mentionata prima data de presedintele Traian Basescu, intr-un interviu acordat International Herald Tribune la sfarsitul lunii august.

Avand temerea ca forta de munca ieftina din Est ar putea afecta piata muncii, 12 dintre cele 15 state mai vechi din UE (UE-15) au impus in 2004 o perioada de tranzitie de la doi pana la sapte ani statelor din Est in ceea ce priveste libertatea de circulatie a noilor cetateni UE. Perioada de tranzitie a fost stipulata in tratatul de aderare, existand posibilitatea aplicarii clauzei de salvgardare pentru acestia. Malta si Cipru au scapat de restrictii, in schimb noile state membre au primit si ele dreptul sa invoce reciprocitatea fata de aceste masuri. Ungaria si Polonia au aplicat, de pilda, la principiul reciprocitatii pentru cele 15 vechi state membre UE.

Aceleasi clauze exista si in Tratatul de aderare a Romaniei si Bulgariei la UE, semnat in aprilie 2005.

NewsIn

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 972 ori