Avem o birocratie stufoasa - Traian Basescu

Sambata, 10 Septembrie 2011, ora 15:16
1451 citiri
Avem o birocratie stufoasa - Traian Basescu

Presedintele Traian Basescu a declarat, sambata, la Scoala de vara a UNPR, ca Romania are doua "forme de scurgere masiva e resurselor", si anume asistenta sociala excesiva si cheltuielile de functionare a statului, anunta Mediafax.

"Avem doua forme de scurgere masiva a resurselor, dincolo de sanatate, educatie si coruptie.

Ele se numesc asistenta sociala excesiva si cheltuielile de functionare a statului.

Daca programele de asistenta sociala vor fi sistate in perioada urmatoare, pentru a stimula oamenii sa mearga la munca, in mod categoric va trebui sa avem grija de oamenii in imposibilitate de a-si castiga banii, dar nu va trebui sa mai mentinem programele care au fost lansate pentru a aduce voturi, generand acea coruptie a politicului de la nivel de stat, adica utilizarea bugetului de stat pentru a cumpara voturi, nu numai sacose. Sacosa e depasita, occidentalii au depasit-o de mult, ei de zeci de ani fac programe sociale pentru voturi.

Noi venim din 2007-2008 si am luat-o tare din urma utilizand bugetul statului si indatorand tara pentru voturi, stimuland in acelesi timp nemunca", a declarat presedintele. 

El a precizat ca Ministerul Muncii are in analiza cele 54 de programe sociale care costa bugetul, anual, 19 miliarde de lei, adica aproximativ 4,5 miliarde de euro.

Presedintele a mai spus ca Romania are o birocratie stufoasa si prea putina autonomie locala.

"Cealalta zona este legata de cheltuielile cu dragul nostru stat. Avem o birocratie stufoasa, avem prea multe etaje, prea multe aprobari, prea putina autonomie.

Desi nu stam rau din punct de vedere al autonomiei locale, parerea mea este ca o descentralizare puternica, generata si de reorganizare administrativa, este cheia solutiilor pe care le cautam, pe de o parte pentru reducerea cheltuielilor de functionare a statului si pe de alata parte pentru a lua presiune de pe cetatean cu toate aceste etaje decizionale", a mai spus seful statului.

El a apreciat ca daca nivelul de decizie va cobori la nivelul comunitatii atunci va fi mai bine pentru cetatean.

"Cat timp viata de zi cu zi a cetatenilor va fi gestionata la nivel de guvern, viata lor va fi afectata puternic de deciziile pe care le ia Guvernul. Cu cat coboram mai jos decizia la nivelul comunitatii si lasam acolo si resursa financiara, cu atat mai bine va fi pentru comunitate.

Domnul primar Solomon (primarul Craiovei, Antonie Solomon, membru PDL, dar candidat din partea UNPR n.r.), cred ca poate confirma cum este sa administrezi o comunitate in numele comunitatii", a adaugat Basescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#birocratie, #basescu, #traian basescu , #stiri Traian Basescu