Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Angajatorii din statele UE sunt la fel de vinovati ca si romanii pentru munca la negru

Angajatorii din statele UE sunt la fel de vinovati ca si romanii pentru munca la negru

Presedintele Traian Basescu considera ca angajatorii din statele Uniunii Europene sunt la fel de vinovati ca si muncitorii romani pentru munca la negru.

"De regula, ii blamam pe romani ca se duc sa munceasca la negru. Dar de ce cetateanul statului britanic angajeaza romani la negru? S-au obisnuit sa ne spuna 'Voi sunteti vinovati pentru ca vin muncitorii', deci romanii sunt vinovati ca vin sa munceasca ilegal. Dar de ce nu este vinovat patronul care ii angajeaza ilegal pe salarii foarte mici, comparativ cu salariile celor din tara respectiva si mai ales, fara sa plateasca taxe la stat, pentru ca ii angajeaza la negru. Deci, aici, este un pachet. Nu numai romanii sunt vinovati, ci cel putin la fel de vinovati sunt si angajatorii din statele UE, dar s-au obisnuit sa-i blameze pe romani. Sper ca de acum sa nu o mai faca", a declarat Traian Basescu, duminica, la Pro TV.

Seful statului opteaza pentru deschiderea pietei muncii din Romania pentru cetatenii Republicii Moldova si mai putin pentru cei din state precum Pakistan, India, China sau tari din Africa.

"Romania este in fata unei alternative: sa deschida piata fortei de munca pentru traditionalele zone de unde vine forta de munca ieftina in Europa - Pakistan, India, China, Africa -, dar, decat sa facem o asemenea politica, de ce sa nu gasim solutia ca piata romaneasca sa fie oferita in primul rand moldovenilor, cetatenilor Republicii Moldova", a afirmat Traian Basescu.

In opinia sa, acest lucru trebuie facut totusi cu inteligenta, pentru ca, in prezent, piata romaneasca ar avea nevoie de un surplus de forta de munca de circa 200.000 de oameni.

"Daca luam o decizie de acordare imediata a cetateniei pentru a ne acoperi necesarul de forta de munca, noi putem asigura locuri de munca pentru circa 200.000 de cetateni ai Republicii Moldova. Restul ii vom gasi la Paris, ii vom gasi la Roma, ii vom gasi la Londra, peste tot in Europa", a spus Traian Basescu.

In ceea ce priveste restrictiile impuse pe piata muncii din Marea Britanie, presedintele Basescu s-a aratat deranjat de faptul ca Romaniei i s-au impus restrictii diferite de alte state care au aderat la UE, dar a mentionat ca si in acest caz restrictiile impuse au fost, in final, mai mici decat cele anuntate.

"Faptul ca se introduc restrictii, acest lucru tine de regulile Uniunii. Ce este deranjant insa pentru noi este tratamentul diferit care a fost aplicat in Anglia romanilor si bulgarilor, comparativ cu primele zece state care au intrat in 2004. Doar acest lucru il reprosam Marii Britanii. In rest, introducerea de restrictii o vom face si noi la un moment dat. In realitate insa, daca va uitati la Marea Britanie, s-au anuntat politic niste restrictii, dar s-au dat pachete de diverse tipuri de activitati extraordinar de mari fata de asteptarile noastre", a spus Traian Basescu.

El a afirmat ca trebuie privit si prin prisma reactiei nationale, pentru ca Marea Britanie a sustinut fara rezerve intrarea Romaniei in UE.

"La ea, acasa, insa, avand probleme politice, a spus 'introducem restrictii mai mari decat la primii 10', dar a alocat locuri de munca foarte mari in raport cu ce ne asteptam fata de restrictiile anuntate", a conchis presedintele Basescu.

<b>Bloombiz</b>
(Sursa: <a href=http://www.rompres.ro/ target=_blank>Rompres</a>)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 937 ori