ANEIR: 2009 va fi un an foarte prost pentru Romania

Miercuri, 21 Ianuarie 2009, ora 09:19
1316 citiri
ANEIR: 2009 va fi un an foarte prost pentru Romania

Romania, care a inregistrat in 2008 o crestere record de circa 7,8 la suta, se pregateste pentru o aterizare fortata a economiei sale, afectata de caderea pietelor si de deprecierea monedei nationale, sunt de parere analistii citati de AFP. Proiectul de buget, pe care guvernul format in urma alegerilor din 30 noiembrie il va supune curand Parlamentului, mizeaza pe o crestere a Produsului Intern Brut cu 2,5% si un deficit public de 2%, fata de 5,2% anul trecut.


Aceste cifre au fost insa contrazise luni de Comisia Europeana, care a facut previziuni mult mai pesimiste: crestere nu mai mare de 1,75%, deficit de 7,5%.


"Cifrele Bruxelles-ului sunt fondate pe datele furnizate de fostul guvern", s-a aparat premierul Emil Boc.


Insa analistii si oamenii de afaceri nu isi ascund ingrijorarea, temandu-se de o stagnare a economiei sau chiar de o intrare in recesiune, dupa ce leul a atins un minim istoric, exporturile au scazut drastic, iar somajul a crescut.


"2009 va fi un an foarte prost pentru Romania", a rezumat intr-o discutie cu AFP presedintele Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR), Mihai Ionescu. "Cresterea PIB prevazuta de guvern este prea optimista, va fi bine daca vom avea si crestere zero", a adaugat el. Cat despre exporturi, Mihai Ionescu se asteapta la o scadere semnificativa fata de 2008, dupa ce "in primele zece zile din ianuarie, exporturile in afara UE au scazut cu 47%".


Pe de alta parte, leul s-a depreciat cu peste 10% de la inceputul lunii ianuarie, atingand un minim istoric marti, cand euro era cotat la 4,3 lei.


"Banca Nationala ar trebui sa intervina pentru a opri caderea leului, pentru ca nivelul sau actual nu favorizeaza nici importatorii, nici exportatorii", a apreciat presedintele ANEIR.


Opinia sa este impartasita de presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), Florin Pogonaru, potrivit caruia, ceea ce ar putea castiga exportatorii din variatia ratei de schimb este inghitit de rata dobanzilor bancare, care a atins 20%. "Companiile din alte tari beneficiaza de tot felul de facilitati din partea statului, dar nu si in Romania", a spus el.


Astfel, antreprenorii romani au solicitat o injectie de fonduri din partea statului si crearea unui fond de garantare a creditelor acordate intreprinderilor mici si mijlocii. Solicitarea a intervenit in contextul in care, confruntate cu o scadere a comenzilor si o lipsa din ce in ce mai mare de lichiditati din cauza neincrederii bancilor, companiile anunta unele dupa altele incetarea productiei sau somaj tehnic.


Potrivit Guvernului, numarul celor fara locuri de munca va creste de la 403.000 in decembrie 2008 (4,4% din populatia activa) la 505.000 la sfarsitul anului 2009.


Totusi, Matei Bratianu, vicepresedintele Blocului National Sindical (BNS), considera ca aceasta cifra este "mult subevaluata". "Cu emigrantii care se vor intoarce in Romania din cauza crizei din tarile occidentale, numarul celor care vor avea nevoie de locuri de munca va atinge 800.000, poate chiar un milion", preconizeaza el.


Sindicalistul se asteapta si la tensiuni sociale ce risca sa contamineze atat sectorul public, cat si pe cel privat.


In acest context dificil, problema unui ajutor FMI, care ar putea fi o bula de oxigen pentru economie, revine din ce in ce mai des in dezbateri. Cosiderata "ultima solutie" de luat in calcul de presedintele Traian Basescu, care considera ca economia romaneasca nu se mai poate plia pe criteriile impuse de FMI, un astfel de imprumut este considerat de dorit de catre presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), Florin Pogonaru. "Nu sunt un fan al FMI, dar cred ca in acest moment Romania are nevoie de un asemenea acord, macar pentru a apara leul", spune el.