AMRCR: Legea comertului cu produse alimentare va duce la cresterea preturilor

Joi, 15 Octombrie 2009, ora 17:14
1935 citiri
AMRCR: Legea comertului cu produse alimentare va duce la cresterea preturilor

Asociatia Marilor Retele Comerciale din Romania (AMRCR) sustine ca Legea comertului cu produse alimentare, promulgata de catre presedintele Traian Basescu, va putea duce la cresterea preturilor la produsele alimentare si la blocaje financiare atat de partea retailerilor, cat si a furnizorilor, precizeaza NewsIn.

De asemenea, potrivit AMRCR, alte efecte negative ce ar putea fi cauzate de aceasta lege sunt scaderea investitiilor in comert, a locurilor noi de munca sau chiar pierderea locurilor de munca.

In plus, in comunicatul AMRCR se mai arata ca Asociatia considera ca promulgarea de catre presedintele Traian Basescu a legii comertului cu produse alimentare, in forma adoptata de Parlament pe 16 septembrie 2009, este expresia finala si clara a politicii de imixtiune nejustificata a statului in mecanismele economiei de piata libere.

AMRCR justifica afirmatia prin cateva exemple, printre care faptul ca Autoritatea de Concurenta a afirmat recent ca in Romania exista o competitie puternica intre comercianti si ca este improbabil ca masurile interventioniste ale statului, justificate de presupuse interese sociale, sa duca la rezultatele afirmate.

De asemenea, Asociatia arata ca state vecine precum Ungaria, Slovacia sau Cehia au asistat la esecul unor legi similare.

In plus, AMRCR sustine ca nu a existat o fundamentare reala a legii, pe baza unui studiu de impact realizat in cooperare cu specialisti in economie, cu precadere in sectorul comertului. Astfel, Asociatia sustine ca singura explicatie pentru adoptarea acestui act normativ o reprezinta "raspunsul favorabil al factorului politic la interese economice particulare, invaluite demagogic in haina afirmarii interesului social colectiv".

Legea comertului cu produse alimentare - Codul de Bune Practici- a fost aprobata in 16 septembrie cu 198 de voturi pentru, cinci contra si sapte abtineri. Prin acesta se elimina taxa de deschidere de magazin care varia intre 1.000-15.000 de euro.

De asemenea, prin aplicarea Codului de Bune Practici va fi eliminata si taxa de remodelare, taxa fixa care se solicita pentru modernizarea magazinelor existente, care varia intre 1.000 si 5.000 de euro. Aceasta este scoasa prin introducerea unui articol ce interzice taxele ce nu au legatura cu actul de comert.

Serviciul de vanzare garantata, care reprezinta un procent din cifra de afaceri si se solicita pentru garantarea vanzarii produselor in reteaua respectiva este de asemenea eliminat. Acesta putea reprezenta 0,5-0,75% din cifra de afaceri lunara. In plus, este scos serviciul de gestionare a gamei care putea fi de pana la 2% din cifra de afaceri lunara.

Taxa de listare furnizor, magazin care putea ajunge pana la 15.000 de euro potrivit Codului de Bune Practici poate fi diminuata ca urmare a competitiei reale intre KA (retea de logistica).

Prin legea Codului de Bune Practici, taxarea de listare a articolelor, care putea ajunge pana la 500 euro pe produs, se va putea diminua ca urmare a competitiei reale intre KA (retea de logistica). Serviciul de marketing, care se solicita pentru mercantisarea produselor, alocare de spatiu la raft si prezentarea produselor la raft, asigurarea de reclame, ce putea ajunge pana la 10% din cifra de afaceri lunara, se estimeaza ca va fi diminuat cu 2-4%. In ceea ce priveste serviciul centralizat de cumparare, care putea fi intre 0,5% si 2% din cifra de afaceri lunara, se estimeaza o diminuare intre 0,3-1% din cifra de afaceri lunara.

Serviciul de distributie nationala, taxa cuprinsa intre 2,5-5% din cifra de afaceri lunara ramane neschimbata. Aceasta taxa se solicita pentru asigurarea vanzarii la nivel national in intreaga retea a KA.

#amrcr, #legea comertului, #cresterea preturilor, #basescu , #stiri Traian Basescu