AM IESIT DIN RECESIUNE: PIB-ul a crescut cu 0,6% in T1

Vineri, 13 Mai 2011, ora 10:15
1775 citiri
AM IESIT DIN RECESIUNE: PIB-ul a crescut cu 0,6% in T1

Mult asteptatele date cu privire la situatia Produsului Intern Brut au fost publicate astazi de catre Institutul de Statistica. Potrivit acestora, in primul trimestru al anului, PIB a crescut cu 0,6%, in comparatie cu trimestrul anterior.

Oficial, am iesit din recesiune. Cand iesim si din criza?

In comparatie cu aceeasi perioada din 2010, cresterea PIB-ului este de 0,3%.

Intrarea in recesiune este marcata, in mod tehnic, de doua scaderi consecutive ale PIB trimestrial, situatie in care s-a aflat si economia romaneasca.

Totusi, iesirea din recesiune nu inseamna inversarea regulii de mai sus. Doua trimestre consecutive pe plus nu inseamna iesirea tehnica din recesiune, insa are un efect psihologic pozitiv, important pentru economie, asa cum spun specialistii in domeniu.

Presedintele Traian Basescu a anuntat inca de sambata ca datele provizorii "indreptatesc" o crestere economica in intervalul 0,4-0,6%, fata de trimestrul anterior.

Traian Basescu a precizat atunci ca acest lucru inseamna "iesirea din recesiune, nu din criza", potrivit Mediafax.

Economia a intrat in recesiune in trimestrul al treilea din 2008, odata cu scaderea PIB fata de precedentele trei luni cu 0,1%.

De atunci, PIB a inregistrat scaderi in fiecare trimestru, exceptand cresterea de 0,9% in trimestrul al treilea din 2009, un avans de 0,2% in trimestrul doi al anului trecut si cresterea de 0,1% din ultimul trimestru al anului trecut.

Economia Romaniei a scazut anul trecut cu 1,3%.Produsul Intern Brut este un indicator sintetic, masurand toate aspectele economiei locale.

Urmareste astazi pe Bloombiz.ro comentariile analistilor

Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
România urcă o poziție în clasamentul european al produsului intern brut per cap de locuitor. Astfel, România depășește Ungaria și ajunge la 78% din media europeană, după o creștere cu...
#crestere economica, #crestere pib, #iesire recesiune, #ins, #institutul national de statistica, #pib, #pib crestere, #recesiune, #traian basescu , #stiri Traian Basescu