Alba-negra cu taxele de la podul de peste Dunare

Marti, 09 Ianuarie 2007, ora 09:43
921 citiri

Jocurile romanesti privitoare la taxele pentru traversarea podului peste Dunare i-au innebunit pe soferi in weekend. Dupa revolta de sambata a soferilor de TIR-uri, autoritatile de la Giurgiu au eliminat taxele. Acest lucru a avut loc datorita interventiei directe a presedintelui Traian Basescu. Ulterior, a devenit evident faptul ca pentru vecini este valabila zicala: "Imparatul da, jitarul nu permite".

S-a dovedit ca primarul Lucian Iliescu a eliminat doar taxa de tranzit, pe care o plateau automobilele care ieseau din Romania, in timp ce taxa ecologica - in acelasi cuantum - era perceputa de la vehiculele care intrau in tara. Acest lucru a condus la noi proteste. In cursul diminetii de duminca, soferii bulgari, romani si turci au blocat din nou punctul de frontiera, fapt ce a avut rezultate. Reprezentantii Politiei Comunitare si functionarii de la Giurgiu au inceput sa permita fara nici o problema accesul automobilelor care intrau si ieseau din tara fara nici o taxa. "Am intrat in Romania in aceasta dimineata in jurul orei 9:30 si m-am intors in jurul orei 14:00, dar nu am platit taxe", a declarat, pentru "Standart", soferul firmei "Ovanesovi", care efectueaza zilnic un transfer auto Bulgaria-Romania.


Cu toate ca zeci de calatori au declarat pentru "Standart" ca ieri nu au platit taxe, oamenii nu si-au ascuns nelinistea si confuzia legata de problema inca nerezolvata. "Nu ne este clar daca se percepe sau nu se percepe o taxa, care este valoarea acesteia si cine trebuie sa o plateasca" - protesta nemultumita Silvia Slavova, 35 de ani. Femei nu avea convingerea ca la intoarcere situatia nu se va schimba, ca nu i se va impune sa o plateasca din nou. Tarziu, in cursul dupa-amiezii, Antena 3 anunta ca disputatele taxe se percep doar pentru autoturisme. "Evident, dupa ce au vazut ca nu pot sa se inteleaga cu soferii de TIR, cei de la Primaria Giurgiu au decis sa-si scoata sumele de la soferii de autoturisme, mult mai prost organizati", sublinia televiziunea.

Intre timp, Guvernul de la Bucuresti si autoritatea municipala de la Giurgiu au intrat intr-o disputa serioasa privind legalitatea colectarii de taxe pentru tranzitarea podului peste Dunare. Secretarul de stat din Ministerul Administratiei si Afacerilor Interne, Mircea Toader, a declarat, pentru Antena 3, ca legislatia europeana, care a intrat in vigoare de la 1 ianuarie, interzice orice taxe de frontiera intre doua state membre UE, cu exceptia taxelor de drum. Televiziunea mentioneaza ca primarul orasului Giurgiu, Lucian Iliescu, evident, nu stie care sunt modificarile legislative ce au intrat in vigoare de la 1 ianuarie. Negocierile dintre conducerea Primariei Giurgiu si transportatorii care insista pentru eliminarea taxei de tranzit si a celei ecologice vor fi reluate astazi. Primarul Iliescu a declarat ca este dispus sa renunte la taxele de tranzit doar daca guvernul va aloca fonduri pentru dezvoltarea infrastructurii in municipiu. Iliescu a declarat ca, daca Cabinetul de la Bucuresti nu aloca orasului Giurgiu asemenea fonduri, el este gata sa poarte negocieri privind reducerea acestor taxe, dar nu si pentru renuntarea definitiva.

Pana la sfarsitul saptamanii se va stabili data sedintei extraordinare a Consiliului Municipal Giurgiu, sub presiunea guvernului, pentru a se stabili daca taxele vor fi incluse in bugetul local pentru anul acesta, sau vor fi eliminate. Potrivit site-ului bulgaro-roman ruseinfo.net, incasarile in bugetul municipalitatii din taxa ecologica si cea de tranzit, pentru prima jumatate a anului 2006, se ridica la circa 3 milioane de euro. Inca nu au fost date publicitatii datele pentru anul care a trecut, dar se asteapta ca suma sa se ridice la peste 6, 2 milioande de euro.

Rador

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...