Strategia Cotroceniului pentru agricultura va fi lansata luni

Sambata, 29 Iunie 2013, ora 16:14
1588 citiri
Strategia Cotroceniului pentru agricultura va fi lansata luni
Foto: Realitatea

Traian Basescu a anuntat, sambata, ca Raportul Comisiei prezidentiale cu Strategia pentru agricultura pana in anul 2030 va fi lansat luni.

"Este o munca de aproape 3 ani a peste 20 de oameni dedicati agriculturii si vreau sa pregatesc bine acest eveniment pentru ca vom lasa aceasta strategie sa fie in dezbatere publica 30 de zile si pe urma va deveni definitiva ca strategie pana in anul 2030", a spus Basescu.

Intrebat cum vede posibilitatea cuplarii alegerilor prezidentiale cu Referendumul, seful statului a spus ca nici nu aproba si nici nu dezaproba aceasta idee.

"Hai sa fim seriosi. Raspunsul este destul de complicat datorita subtilitatii a ceea ce se intampla intr-un caz sau altul- cuplare si necuplare. Lucrurile nu mai sunt cum au fost la inceputul de dezbaterii pentru revizuirea Constitutiei pentru ca implicatiile sunt enorme. Sa ai un presedinte defrisat de atributiuni dar care sa intre in serviciu pe actuala Constitutie.

Nu poti sa ii modifici atributiile in timpul mandatului si pentru cand lasi presedintele paiata? Pentru dupa mandatul tau sau pentru cand? Nici nu aprob, nici nu dezaprob ideea. Este o idee dar multe se vor schimba si nimic nu este cristalizat in mintea liderilor USL. Este evident acest lucru. Vom vedea", a mai spus presedintele.

Un acord intre toate fortele politice pentru viziunea asupra agriculturii, "extrem de important

Presedintele Traian Basescu declara, in 6 iunie, ca raportul comisiei prezidentiale privind strategia pentru agricultura va fi pus in dezbatere publica la sfarsitul lunii iunie, el mentionand ca va fi "extrem de important" daca se va reusi un acord intre toate fortele politice pentru viziunea asupra agriculturii.

Presedintele a amintit, in discursul de la inceputul lunii iunie, ca in urma cu doi ani s-a constuit o comisie prezidentiala pentru stabilirea strategiei pentru agricultura romaneasca pana in anul 2030, iar aceasta isi va incheia lucrarile la 30 iunie, cu un raport.

Basescu a mentionat ca raportul comisiei va fi facut public, dar nu va fi definitiv, pentru ca va ramane timp de 20 de zile in dezbatere publica, in asa fel incat oamenii interesati din agricultura sa-si exprime opiniile asupra perfectionarii textului.

El a adaugat ca momentul este unul "foarte bun", respectiv cu 6-7 luni inainte de inceperea noului exercitiu bugetar al UE, 2014-2020.

"Romania va avea o alocare cu circa 4,5 miliarde mai mare pentru cei doi piloni, iar pentru plati directe lucrurile stau destul de bine in raport cu exercitiul bugetar trecut, pentru ca este o crestere de peste 5 miliarde a sumelor alocate", a mentionat Basescu atunci.

"Asta nu inseamna insa ca nu trebuie sa gandim cum folosim acesti bani, cu atat mai mult cu cat, prin decizia Consiliului European, exista o flexibilitate de a se muta 25% din sumele alocate intre pilonul I si pilonul II (pilonul I - platile directe, peste 10 miliarde de euro alocati, pilonul II - dezvoltarea rurala, peste 7 miliarde de euro alocati). Fiecare Guvern are dreptul sa miste 25% de pe un pilon pe altul. Aici cred ca este cheia deciziei care trebuie luata impreuna cu agricultorii, care este prioritatea, cat din platile directe trebuie indreptat catre plati directe si cat poate fi mutat catre dezvoltare rurala sau invers", a spus Basescu.

Noul proiect ar putea aduce "o viziune clara asupra evolutiei agriculturii

El a mentionat ca "speranta" sa este ca in 30 iulie, dupa ce proiectul de strategie va fi in dezbaterea agricultorilor, va exista "o viziune clara asupra evolutiei agriculturii in urmatorii 15-20 de ani".

Presedintele a adaugat ca extrem de important va fi daca se va reusi un acord intre toate fortele politice.

"Extrem de important insa va fi daca reusim un acord intre toate fortele politice si, asa cum s-a semnat un acord pentru Legea educatiei, toate fortele politice din Parlament sa semneze un acord pentru viziunea asupra agriculturii, in baza acestui rezultat al muncii comisiei prezidentiale, pentru urmatorii 15-20 de ani", a spus el.

#Strategia pentru agricultura, #strategie agricultura 2030 , #Presedintele Romaniei