Basescu: Romania trebuie sa adopte moneda euro in 3-4 ani

Marti, 12 Martie 2013, ora 15:06
1605 citiri
Basescu: Romania trebuie sa adopte moneda euro in 3-4 ani

Este esential ca Romania sa adopte euro in urmatorii trei - patru ani, dar si sa intre in zona Schengen, accesul la aceasta zona oferind tarii noastre avantaje economice si credibilitate, a declarat Traian Basescu marti, in fata Camerelor reunite ale Parlamentului.

Acesta a fost primul discurs pe care seful statului l-a sustinut in fata noului Legislativ. Ultima data cand presedintele Basescu s-a adresat plenului reunit al Parlamentului a fost pe 6 iulie 2012, cand cele doua Camere au votat suspendarea sa din functie.

Business24 a prezentat in format Livetext cele mai importante declaratii ale presedintelui Romaniei:

- Statele care leaga accesul Romaniei in Schengen s-au pronuntat clar. Al doilea avantaj este ca avem o data precisa, cel mai tarziu decembrie 2013, cand Consiliul Justitiei si Afacerilor Interne se va pronunta.

- Romania indeplineste toate criteriile tehnice pentru a intra in acest spatiu. Prin intrarea in Schengen se obtin avantaje, pentru cetateni si marfuri. Din punct de vedere politic, intrarea inseamna pentru Romania credibilitate.

- Este esential sa adoptam euro in urmatorii trei - patru ani. Altfel, urmatoarea revizuire risca sa ne gaseasca insuficient integrati. Sunt voci care vorbesc despre crearea a doua Europe: una euro si una non-euro. Apelul meu este sa ne facem un obiectiv din cresterea performantei economiei romanesti, in asa fel incat sa intram pregatiti in zona euro.

Companiile de stat trebuie depolitizate

- Avem obligatia sa aducem companiile de stat la un nivel de competitivitate. Introducerea managementului privat si privatizarea companiilor de stat nerentabile sunt esentiale inainte de intrarea in zona euro. Daca nu intelegem acest lucru, ne pregatim de pe-acum de un esec.

- Romania s-a angajat consecvent in toate acordurile care erau destinate in faza initiala zonei euro. Romania este parte a noii uniuni bancare si a ratificat tratatul fiscal inca de anul trecut.

- Dobanzile medii nu trebuie sa depaseasca 3,7%. In acest moment, Romania s-a imprumutat cu 4%, iar perspectiva este una de crestere. Romania mai are un element de indeplinit: cel privind inflatia. Romania nu este departe de criteriile de la Maastricht. Un efort conjugat ar putea sa faca ultimele doua criterii neindeplinite usor de atins.

- Romania este stabilizata din punct de vedere macroeconomic si are posibilitate sa isi finanteze deficitul de pe piata libera, iar dobanzile devin din ce mai mici. Imprumuturile s-au facut la nivelul de 4%. Deficitul trebuie sa fie sub 3%, un obiectiv deja atins. Deficitul pe 2012 a fost de 2%, iar perspectiva este mai mica de 3%.

- Romania functioneaza cu derogare de la adoptare monedei euro, iar adoptarea euro este obligatie asumata de Romania. Tinta oficiala este 2015. In opinia mea, termenul este nerealist si va trebui ajustat, la nivel de Guvern, Parlament si Banca Nationala.

Romania a adoptat legi importante care i-au conferit credibilitate

- Romania s-a bucurat de cea mai mare credibilitate in perioada in care a adoptat legile prezentate, pentru ca partenerii au apreciat efortul facut de romani pentru a depasi criza economica.

- Romania a facut in ultimii ani progrese considerabile, prin adoptarea unor legi si masuri extrem de importante: legea micii reforme in Justitice, cele patru coduri in Justitiel, liberalizarea fortei de munca, legea Dialogului Social, Legea Pensiilor si a Salarizarii.

- Principalele obiective pentru aprofundarea procesului de integrare:

stat modern, eficient, un stat de drept. Al doilea obiectiv este legat de adoptarea monedei euro. Al treilea este legat de accesul in spatiul Schengen.

- Romania are 3 mari axe de politica externa. Daca parteneriatul cu SUA vizeaza interese economice, transfer de tehnologie, investitii, cooperare militara si de informatii, apartenenta la NATO inseamna siguranta, iar apartenenta la UE nu este altceva decat sansa prosperitatii pentru viitor.

Presedintele Traian Basescu s-a adresat Parlamentului, marti, la ora 15.00, pe subiectul aderarii Romaniei la Spatiul Schengen si pe alte teme de politica externa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Basescu discurs Parlament, #seful statului, #aderare euro Romania , #Presedintele Romaniei