Peres l-a felicitat pe Basescu pentru imbunatatirea situatiei economice a Romaniei

Luni, 20 Ianuarie 2014, ora 15:44
1632 citiri
Peres l-a felicitat pe Basescu pentru imbunatatirea situatiei economice a Romaniei

Presedintele Israelului, Shimon Peres, l-a primit luni la resedinta prezidentiala 'Beit Hanassi' pe presedintele Traian Basescu, pe care l-a felicitat pentru imbunatatirea situatiei economice a Romaniei.

"Europa trece printr-o tranzitie. Romania noua este o Romanie unita, nu numai intr-o situatie mai buna, ci si cu un viitor mai bun. Va felicit pentru imbunatatirea situatiei economice, pentru locul important pe care Romania il ocupa in UE si in NATO si pentru bunele spirite", a spus Shimon Peres.

El a aratat ca Israelul se afla in mijlocul unor negocieri de pace care inca nu s-au finalizat.

"Este o pace care nu este usor de obtinut. Sunt aici interese deosebite si oarecum acest pamant este sfant pentru cateva popoare, dar este si partea cealalta", a aratat oficialul israelian.

Shimon Peres a spus ca si lumea araba trece prin transformari.

"Toate razboaiele care au fost au lasat victime, au rezolvat problemele. In locul razboaielor a aparut terorismul. Cine crede ca prin terorism se poate obtine ceva greseste. Terorismul nu are nicio viziune, nicio aspiratie si majoritatea tarilor din Orientul Mijlociu sunt in plin razboi civil in loc sa rezolve probleme. Cred ca pe fiecare il doare inima sa vada varsare de sange in Siria, dar, ca sa fim sinceri, este in mainile lor. (...) Noi avem interesul sa fim un Orient Mijlociu linistit, prosper. Vom depune toate eforturile pentru a ajuta regiunea sa iasa din saracie, sa ajunga la modernizare. Cred ca si in acest subiect avem vederi comune", a subliniat presedintele Israelului.

Shimon Peres a mai spus ca vizita presedintelui Basescu este o ocazie de a intari legaturile dintre Romania si Israel.

"Vizita dvs. este la timp, este folositoare pentru a face un bilant si a vedea ce se poate face pentru viitor ", a adaugat Peres.

Basescu: "Excelenta colaborare" intre Romania si Israel

Si presedintele Traian Basescu a vorbit despre consolidarea relatiilor dintre Romania si Israel, mentionand ca exista domenii de "excelenta colaborare" intre cele doua tari.

"Domnule presedinte, avem domenii de excelenta colaborare, cum ar fi domeniul tehnicii militare, colaboram excelent in lupta antiterorista, colaboram excelent in combaterea crimei transfrontaliere si - trebuie sa o spun - cele peste 6.200 de firme israeliene reprezinta investitii ale oamenilor de afaceri israelieni in dezvoltarea Romaniei. In domeniul medical, un mare numar de clinici au fost deschise de cetateni israelieni in Romania si ofera cea mai buna asistenta medicala in sectorul privat. Cu siguranta, discutiile pe care le vom avea astazi vor consolida aceste lucruri deja facute si vor deschide noi orizonturi pentru cooperarea dintre Romania si Israel", a spus Basescu.

Seful statului roman a mai tinut sa precizeze ca vizita sa are loc intr-un moment important, in care Israelul si palestinienii incearca 'gasirea formulei de pace'.

"Suntem sustinatori ai initiativei lui John Kerry si avem convingerea ca Israelul va face tot ce tine de el pentru a asigura poporului lui si regiunii pacea. Cred ca nu este lucru mai important pentru un politician ca, la un moment dat, sa spuna poporului: 'eu v-am adus pacea'. Sigur, pacea nu se obtine usor. In Europa s-a obtinut cu sacrificii uriase si chiar cu sacrificii de suveranitate a statelor europene. Marea conceptie reciproca, marele compromis franco-german au asigurat Europei pacea, o pace care are 70 de ani si care n-a mai fost intalnita in Europa. Compromisul franco-german poate fi lectie si pentru aceasta regiune", a adaugat Basescu.

El a descris Israelul drept "o tara prietena", pe care o considera "un pilon de stabilitate" in Orientul Mijlociu.

"Cei 65 de ani de relatii diplomatice neintrerupte cu Statul Israel sunt, de asemenea, un element cu care ne mandrim. In anul 1967, toate tarile foste comuniste au intrerupt relatiile diplomatice cu Israelul. Romania nu a facut-o, din credinta ca Israelul este o tara prietena, o tara de la care avem ce invata si o tara care are ce invata de la noi, o tara pe care o consideram un pilon de stabilitate in Orientul Mijlociu si, de ce nu, o tara care a demonstrat, asa cum spuneati, ca se poate face o gradina in Orientul Mijlociu, in nisipurile desertului din regiune", a mai afirmat seful statului roman.

Presedintele Traian Basescu a inceput duminica o vizita de stat in Israel si Teritoriile Palestiniene, care se incheie marti.

#Traian Basescu Israel, #Basescu Israel, #Israel Romania , #Presedintele Romaniei