Oamenii de afaceri germani au aflat care a fost lectia crizei pentru romani

Joi, 10 Noiembrie 2011, ora 20:05
1452 citiri
Oamenii de afaceri germani au aflat care a fost lectia crizei pentru romani

Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, la o intalnire cu oameni de afaceri germani, ca obiectivul Romaniei este sa aiba, in anul 2013, un deficit bugetar zero.

"In 2010, deficitul bugetar al bugetului de stat consolidat a fost 6,5 procente. Anul acesta, vom avea un deficit sub 4,4. Iar bugetul, deja trecut in prima citire prin Guvern, are un deficit pentru 2012 de 1,9 procente. Iar obiectivul nostru este sa avem anul 2013 cu un deficit bugetar zero", a declarat Traian Basescu.

El a mai spus ca datoria externa a Romaniei este 33% din PIB.

"Deci, inca avem spatiu de imprumut, numai ca am constatat un lucru pe care cred ca toti l-au constat in afara zonei euro - nu este suficient sa ai un grad redus de indatorare. Trebuie sa mai gasesti si bani ieftini atunci cand vrei sa te imprumuti, iar astazi banii au devenit tot mai scumpi, ceea ce ne face sa fim foarte prudenti in cresterea datoriei publice a Romaniei. Nu numai ca banii sunt scumpi, dar risti sa nu-i gasesti atunci cand ai nevoie de ei, ca urmare a indreptarii fluxurilor de capital preponderent catre Asia in ultima perioada", a adaugat seful statului.

El a mai spus ca "lectia crizei" pentru Romania a fost reanalizarea conceptului de stat social.

"Concluzia mea, care nu este adoptata inca ideologic de nimeni, dar este pusa in aplicare cel putin de partidele aflate la guvernare, este ca nu poti sa construiesti un stat social inainte de a face un stat performant, iar obiectivul nostru acum este statul performant", a conchis seful statului.

Seful statului mentiona, in 25 octombrie, necesitatea revizuirii tintei de deficit, apreciind ca ar fi bine ca nivelul acestuia sa fie "mult mai mic" de 3% si ca Guvernul trebuie sa gaseasca solutii de diminuare a nevoii de imprumut.

Deficitul bugetar in Romania a crescut constant in ultimii ani. Astfel, in 2006 deficitul a fost de -1,7% din PIB, in 2007 a fost de -2,6%, 2008 -5,7%, 2009 -8,5% si 2010 -6,4%.

#Basescu deficit bugetar 2013 , #Presedintele Romaniei