De ce nu sustinea Basescu cresterea salariilor pana acum

Duminica, 11 Martie 2012, ora 17:30
1420 citiri
De ce nu sustinea Basescu cresterea salariilor pana acum

Presedintele Basescu nu sustinea in ianuarie cresterea salariilor pentru ca nu identificase in buget bani pentru acest lucru si pentru ca cifrele care confirma ca bugetarii pot primi mai mult nu existau la acea data.

Traian Basescu a facut aceasta declaratie telefonic la Realitatea Tv, unde se comenta interviul sau la PRO TV de dimineata.

"Dupa cum vedeti, nu m-am lecuit dupa episodul Arafat, cand am intrat tot la dumneavoastra, dar sper sa nu fie la fel de nefericita interventia", a spus la inceput presedintele.

Invitatii comentau faptul ca Basescu afirmase in ianuarie ca Romania nu-si poate permite cresteri salariale.

"Da, in ianuarie nu le identificasem, este corect. Dar n-am spus niciodata ca nu se vor mari salariile. Am spus-o pentru ca nu stiam cum ne putem finanta. Iar daca ati urmarit cum s-a finantat bugetul de stat, ati putea avea si dvs, ca si mine, confortul ca ne putem finanta fara probleme", a declarat presedintele.

"Cifrele privind anvelopa salariala pe 2011 au fost disponibile pe 25 ianuarie. Deci pana atunci nu aveam cifrele cu care s-a inchis anul din punctul de vedere al anvelopei salariale, al costurilor cu salariile si numarul exact de salariati de la buget. Ce am putut constata atunci?"

"Ca ne-am incadrat intr-un obiectiv care era prevazut pentru 2014, adica suma totala a salariilor platite pentru bugetari in 2011 a fost sub 7 la suta din PIB. Noi am coborat de la 9,6 la suta la 7 la suta prin doua metode: reducere de personal si reducere temporara de salarii", a adaugat el.

Basescu: De atunci si pana acum s-a ajuns la concluzia ca Romania se poate imprumuta de pe pietele externe

"Al doilea aspect care era important sa fie lamurit pana la luarea deciziei de revenire la salariile anterioare a fost legat de capacitatea de a ne finanta datoria externa de pe piete, mai ales ca datoria noastra externa, in proportie de 90 la suta, era la 1 ianuarie datorie pe termen scurt, adica pe un an sau mai putin de un an".

"Ce s-a putut constata in aceste trei luni: ca ne putem finanta de pe pietele externe, ca se imbunatatesc conditiile de finantare atat de pe piata interna cat si de pe piata externa (...) Acum avem convingerea ca ne putem finanta, ca putem trage mult mai bine banii europeni fata de 2011 pentru ca este un mare numar de proiecte aprobate de Bruxelles", a conchis el.

Pe 31 ianuarie, Traian Basescu spune ca personal, nu a identificat de unde ar putea fi luati banii pentru eventuale cresteri de salarii si pensii in aprilie, dar a adaugat, ironic, ca nu are totusi "competenta extraordinara a politicienilor".

"Insistati pe un lucru pe care nu presedintele vi-l poate spune, cei care spuneti ca ieri faceau declaratii sa va spuna de unde si cu siguranta Guvernul, Parlamentul, vor aproba sa se dea. Eu nu am identificat in buget un loc din care sa taiem si sa dam bani, dar eu nu am competenta extraordinara a politicienilor care ieri gaseau solutii", a comentat Basescu, intrebat fiind daca din aprilie se pot majora salariile si pensiile.

Reactia lui Basescu a venit dupa ce cu o zi in urma prim-vicepresedintele PDL Sorin Frunzaverde a anuntat ca Emil Boc a primit mandat de la Coalitie sa discute cu FMI si celelalte institutii financiare posibilitatea unor cresteri salariale si indexari de pensii din aprilie.

#Basescu declaratii crestere salariala, #Basescu declaratii Realitatea TV, #Basescu majorare salarii bugetari , #Presedintele Romaniei