Cand Presedintele se "lupta" pentru reintregirea salariilor cu FMI

Marti, 20 Martie 2012, ora 08:05
2274 citiri
Cand Presedintele se "lupta" pentru reintregirea salariilor cu FMI

Presedintele Traian Basescu a declarat luni seara, intr-o emisiune televizata, ca anuntul privind taierea salariilor bugetarilor in 2010 a fost facut de el insusi deoarece nu s-a inteles cu FMI, care dorea cresterea cotei unice de impozitare de la 16% la 20% si a TVA de la 19% la 22%.

Intrebat de ce el a anuntat taierile si nu premierul, Traian Basescu a explicat ca nu a putut accepta mandatul FMI.

"La Emil Boc fusese delegatia Fondului, ii prezentase mandatul, Emil Boc m-a informat telefonic inainte sa ajunga la mine delegatia Fondului, impreuna am stabilit ca nu acceptam acest mandat prin care sa sufocam economia si atunci solutia a fost varianta doi. Si facem reducerile in aceasta zona", a spus Basescu.

La insistentele moderatorului, Basescu a spus ca a facut anuntul "pentru ca nu ne-am inteles (n.r. - cu delegatia FMI). si atunci am spus: Romania este tara suverana, eu anunt acum si daca vreti, va urcati in avion, daca nu, ramaneti si discutam varianta noastra".

"Mandatul Fondului e public, la acea vreme a circulat in presa, a trebuit modificat mandatul cu aprobare de la Washington", a mai povestit Traian Basescu, adaugand ca varianta FMI ar fi generat "un somaj incredibil".

Referitor la opozitia sa fata de micsorarea CAS, presedintele a spus ca nu are nimic impotriva, dar nu se poate.

"Nu putem. Eu in general nu am nimic impotriva reducerii fiscalitatii", dar prioritatea este reintregirea salariilor, a explicat presedintele.

"Mandatul cu care a venit Fondul in 2010: cresterea cotei unice de la 16% la 20%, TVA de 19 la 22%, iar noi ne-am dat seama - analizand cu guvernul, cu economisti - ca o crestere a fiscalitatii pe economie n-ar face decat sa faca mai dificila iesirea din criza economica.

Si atunci n-am avut decat solutia de a face lucrul pe care n-am crezut ca o sa-l fac vreodata. Sa ies in fata natiunii, sa spun: taiem salariile. Va rog sa ma credeti ca a fost un moment cumplit. E un moment cumplit in cariera unui politician", a spus Traian Basescu, precizand ca din acest motiv trebuie sa fie reintregite salariile. "Prioritate este sa ne respectam cuvantul. Am anuntat atunci ca este vorba de o reducere temporara a salariilor", a subliniat presedintele.

"Pentru mine este o chestiune de constiinta refacerea salariilor taiate. Eu am anuntat-o", a adaugat el. Totodata, seful statului a respins acuzatiile ca Romania se imprumuta anul acesta pentru a putea plati salariile.

Pe de alta parte, analistii contactati de Business24 sunt de parere ca aceasta decizie de a mari salariile este una pur electorala.

"Ceea ce domnul presedinte afirma, si anume necesitatea cresterii salariilor, e o masura pur electorala, fara acoperire in realitate. Economia romaneasca nu poate suporta o crestere a salariilor, mai ales in conditiile in care se va micsora si CAS-ul. Astfel, trebuie privita cu foarte mare responsabilitate.

Daca aceste salarii vor ajunge la nivelul din 2010, masura trebuie luata in luna aprilie, pentru ca altfel intra in contradictie cu legea responsabilitatii fiscale. In luna aprilie economia nu are capacitatea sa suporte cresterea", a declarat Mircea Cosea.

Nici reprezentantii mediului de afaceri nu sunt foarte incantati de decizia luata de Presedintel. Florin Pogonaru, presedintele AOAR, a declarat pentru NewsIn ca mediul de afaceri critica faptul ca s-a decis marirea salariilor bugetarilor si nu reducerea CAS.

"FMI vrea sa asiguram un echilibru bugetar. Cum se asigura acel echilibru, acordand prioritate aducerii salariilor bugetarilor la nivelul de dinainte de reducere sau reducerii CAS-ului, aceasta este optiunea politicianului.

Noi spunem ca este optiunea politicianului roman sa nu scada CAS-ul in momentul de fata si prefera sa cresca salariile bugetarilor. Iar FMI nu a spus: 'dati la bugetari banii inapoi'. Este o alegere politica, iar aceasta alegere ne deranjeaza", a mai spus Pogonaru.

Reprezentantii AOAR au atras atentia ca nu numai bugetarii sunt votanti, ci si mediul de afaceri.

"Atragem atentia ca si alte tari au crescut TVA, dar aceste majorari au fost insotite de masuri de crestere a atractivitatii mediului de afaceri", a mai spus Pogonaru.

Conform consultantului financiar, Ionel Blanculescu, o astfel de masura ar avea efect bun doar daca ar fi aplicata diferentiat.

"Daca la momentul in care taierea salariilor s-a facut fara niciun fel de discriminare, unilateral, din stanga in dreapta, la toate categoriile de personal bugetar, acum la readucerea salariilor la nivelul de dinainte de 2010, ar trebui sa se aplice in mod diferentiat", a declarat Ionel Blanculescu pentru Business24.

El considera ca majorarea ar trebui sa se acorde numai in anumite sectoare - sistemul sanitar si de educatie - si nu catre "paturii birocratice".

"Daca s-ar aplica o plata diferentiata, atunci masura va fi eficienta. Daca se va aplica unilateral, atunci probabil va ramane o masura cu caracter electoral, dar fara prea mare eficienta pentru ca toti cei 1.200.000 bugetari vor simti foarte putin efectul acelor sume, avand in vedere ca in toata aceasta perioada au crescut preturile. Acele sume mici de bani vor fi inghitite de preturi, deci nu vor resimti un efect benefic," sustine acesta.

Pensiile nu sunt pe lista subiectelor preferate de Presedinte

In ceea ce priveste majorarea pensiilor, presedintele a precizat ca nu va face comentarii pe aceasta tema, pentru ca i se va reprosa, din nou, ca da "directive" Guvernului.

"N-as vrea sa auziti de la mine, pentru ca maine voi afla iarasi ca presedintele a dat directive Guvernului. Va rog sa intrebati Guvernul", a raspuns Traian Basescu, intrebat daca s-a luat in calcul si posibilitatea unei mariri a pensiilor, pe care FMI si Comisia Europeana o cred posibila anul acesta.

"Deci va rog sa va adresati guvernului. Mai inainte era condamnarea cu manie proletara ca de am spus. Sunt convins ca va fi primul ministru Ungureanu la dvoastra in studio, in perioada urmatoare, daca il veti invita, si va va da un raspuns", a mai spus Presedintele.

Presedintele catre Petrom: Sa nu se astepte la o redeventa mica dupa 2014!

Nici subiectul Petrom nu a scapat aseara de comentariile Presedintelui, Acesta a transmis companiei ca, in 2014, cand va fi rediscutata redeventa pe care o plateste statului roman pentru extractiile de resurse petroliere, aceasta sa nu fie mai mica decat in statele arabe.

Intrebat ce ar putea sa faca dupa ce si-a declarat public nemultumirea fata de politica de preturi a companiei Petrom, Traian Basescu a raspuns: "Ce astept eu, si cred ca este momentul potrivit, este anul 2014, cand trebuie rediscutata redeventa. Si atunci Petrom trebuie sa stie ca redeventele in Romania nu vor fi mai mici decat in statele arabe".

Presedintele a amintit si ca a fost aplicata o amenda de 300 de milioane companiilor petroliere.

"A facut deja Consiliul Concurentei, a aplicat o amenda de 300 de milioane de Euro companiilor petroliere din Romania. In rest, nu ai decat sa citesti contractul semnat in timpul Guvernului Nastase si sa-l pui in aplicare ", a spus presedintele la TVR.

De asemenea, intrebat daca nu trebuie reanalizate toate redeventele, nu numai cea a Petrom, seful statului a spus ca acestea nu ar mai trebui lasate ca venituri pentru bugetul de stat, ci varsate intr-un fond de dezvoltare.

"Sa stiti ca mai am idei cu redeventele. Spre exemplu, eu nu le-as mai lasa la consum, ca venituri in bugetul de stat. Le-as face un fond de dezvoltare, cum are Norvegia, cum au statele arabe. Redeventele le varsa intr-un fond, care e fond de dezvoltare, fond de plasamente, fond de si de... Pentru ca ne sare in ochi problema redeventei la Petrom, care e mizera ca dimensiune, foarte mica, extrem de incorect negociata, dar sa stiti ca la fel este situatia cu redeventele la pietris, redeventele la ape minerale si la multe altele. Deci, trebuie facuta o politica a redeventelor, dupa parerea mea ", a aratat el.

Presedintele Traian Basescu declara, recent, la emisiunea "Dupa 20 de ani" de la PRO TV, ca a rupt orice legatura cu Petrom ca semn de protest fata de profitul pe care l-a obtinut pe timp de criza, el adaugand ca politica acestei companii este "incorecta". "Eu sunt cel care a rupt orice legatura cu Petromul ca semn de protest pentru excesul de profit pe care l-a obtinut intr-o perioada de criza", a declarat presedintele.

CEO-ul celei mai mari companii petroliere din Romania, a facut referite, intr-un interviu Agerpress, la faptul ca in ultimii sapte ani, compania a avut 31 miliarde lei profit operational inainte de taxare si depreciere si a investit 30 miliarde lei. Pe de alta parte, aceasta a precizat sunt 45 miliarde lei taxe colectate si platite catre statul roman.

"In momentul in care vorbim de profit, conotatia este ca acele profituri se duc cuiva. Ele sunt reinvestite in economia romaneasca. 17.000 de furnizori ai Petrom se bucura de aceste profituri. 17.000 cred ca este un numar care pentru oricine reprezinta ceva. Ne-am uitat la un numar de angajati ai acestor companii - peste 70.000 de oameni sunt beneficiarii acestor investitii pe care le facem.

"Ne pare rau ca domnul presedinte a ajuns la aceasta concluzie. Sper insa sa isi reconsidere aceasta atitudine si sa vada lucrurile bune pe care aceasta companie le face in societatea romaneasca", a mai adaugat Mariana Gheorghe.

#reintregire salarii bugetari Traian Basescu, #salarii bugetari presedinte, #discutii Traian Basescu FMI, #Traian Basescu Petrom, #redevente Petrom 2014 , #Presedintele Romaniei