Basescu: Zona euro risca sa intre din nou in recesiune in a doua parte a anului 2012

Miercuri, 25 Ianuarie 2012, ora 22:15
1256 citiri
Basescu: Zona euro risca sa intre din nou in recesiune in a doua parte a anului 2012
Traian Basescu

Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, ca, potrivit analizelor, Zona Euro risca sa intre din nou in recesiune in cea de a doua parte a anului 2012 si ca pentru iesirea din criza este nevoie de solidaritate in tara, el precizand: "Nu exista loc in tara asta in care sa fugim de criza".

Potrivit lui Basescu, toate analizele arata ca partea a doua a anului 2012 este o perioada in care Zona Euro risca sa intre din nou in recesiune.

" Din acest motiv, este esential ca Romania sa fie pregatita, pentru ca atunci nu vom putea miza pe sprijinul prietenilor nostri europeni. Cu o Zona Euro intrata in recesiune, Romania va trebui sa faca fata cu resursele ei oricarei crize si oricat de adanca ar fi aceasta criza. Deci, de aceea, indemnul meu pentru oamenii politici este prudenta, indemnul meu pentru romani este solidaritate, pentru ca nimeni nupoate scapa de criza individual ", a declarat Traian Basescu.

Basescu a mai spus ca, din criza "ori iesim toti, dar numai odata cu tara"

"Nu exista loc in tara asta in care sa fugim de criza. Ori scoatem tara din criza si am iesit noi toti, ori daca nu... Salvari individuale din criza economica in care se afla Europa si lumea nu exista. De aceea spun - avem un orizont, stim ce avem de facut, avem resursele necesare, sa trecem cu pagube minime prin aceasta criza. Suntem mult mai bine pregatiti decat in 2009, dar trebuie sa fim responsabili", a adaugat seful statului.

El a mai spus ca Romania trebuie sa accelereze ceea ce a inceput in ultimii ani.

"Ne-am deschis relatii si am semnat un parteneriat strategic cu Turcia, trebuie sa privim si catre Polonia si catre statele baltice, pentru ca, vreau sa stiti, daca se va confirma intrarea in recesiune a Zonei euro, zona care va iesi prima din criza economica va fi zona non-euro. Prioritatile pentru statele din Zona euro vor ramane in urmatorii ani plata datoriilor. Datoriile noastre, ale Poloniei, ale balticilor... ", a afirmat presedintele.

"Turcia, o alta piata, statele din zona caspica sunt zone catre care trebuie sa privim cu atentie, sa dezvoltam relatii comerciale care au fost dezvoltate bine in 2011, dar ne trebuie mult mai mult, fara sa uitam India, traditionalii nostri prieteni din China sau din Africa si zona Golfului", a mentionat presedintele Basescu.

#traian basescu, #Basescu recesiune 2012, #Romania relatii Turcia , #Presedintele Romaniei