Basescu: Vom avea o crestere de 3% in 2011

Luni, 31 Octombrie 2011, ora 08:11
1095 citiri
Basescu: Vom avea o crestere de 3% in 2011

Romania ar putea inregistra o crestere economica de 3% in trimestrul III din 2011, fata de trimestrul III din 2010, considera seful statului, Traian Basescu.

Presedintele Traian Basescu a declarat, duminica, la Cotroceni, ca cele mai importante cresteri se inregistreaza in agricultura - 12%, constructii- 10% si turism - 19%.

Presedintele a spus ca aceste cresteri nu justifica niciun optimism exagerat sau nicio demagogie.

Potrivit acestuia, se inregistreaza o crestere evidenta in agricultura, de 12%, pe baza evaluarilor din iunie-iulie.

De asemenea, presedintele a spus ca in constuctii s-a inregistrat o crestere de 10% in trimestrul 3 fata de aceeasi perioada a anului trecut. Basescu a mentionat ca este vorba despre confirmarea politicilor corecte ale Guvernului in legatura cu investitiile.

Presedintele a vorbit si despre o crestere puternica in turism, cu 19% fata de trimestrul 3 din 2010. De asemenea, Traian Basescu a mentionat si o usoara crestere a puterii de cumparare a populatiei.

Preturile de consum au scazut in septembrie pentru a patra luna consecutiv, pe fondul ieftinirii alimentelor, astfel ca inflatia anuala a coborat la 3,45%, cel mai redus nivel dupa 1990, si a intrat in intervalul tintit de BNR pentru acest an.

Rata anuala inregistrata in Romania este apropiata de media UE, de 3,3%.

Banca centrala tinteste pentru acest an o inflatie de 2-4%, dar are o prognoza usor mai ridicata, de 4,6%.

"Prudenta, prudenta, prudenta!"

Presedintele Traian Basescu a declarat duminica, dupa intalnirea cu delegatia FMI, CE si BM, ca este nevoie de un buget pe 2012 care sa fie prudent si sa tina cont de realitatile din zona euro pentru a nu se irosi sacrificiile pe care le-a facut populatia in 2010 si 2011.

"O discutie importanta si care a fost principalul subiect a fost legata de bugetul de stat al anului 2012, si din acest punct de vedere, impreuna am fost de acord ca avand in vedere prognozele de incetinire a cresterii economice in zona euro, Romania are obligatia sa realizeze sa propuna Parlamentului un buget prudent, un buget care pe de o parte sa raspunda realitatilor economice din zona euro, iar pe de alta parte un buget care sa arate responsabilitate a Guvernului, a Parlamentului, chiar daca anul 2012 este un an electoral."

Seful statului a subliniat ca Romania plateste foarte greu lipsa de responsabilitate din 2007 si 2008 si Guvernul nu ar trebui sa se hazardeze intr-un buget imprudent.

"Mai bine sa facem niste corectii pozitive catre mijlocul anului decat sa incepem anul cu niste prognoze exagerat de optimiste. Si aici am in vedere atat luarea in calcul a cresterii economice pentru anul viitor, cat si luarea in calcul a unui deficit care sa nu ne puna in situatia de a ne imprumuta foarte mult", a declarat Basescu.

"Legat de buget, aici au fost concluziile: prudenta, prudenta, prudenta pentru a nu irosi sacrificiile pe care le-a facut populatia in 2010 si 2011", a subliniat presedintele.

#Basescu crestere economica, #Basescu buget 2012, #basescu intalnire fmi, #basescu , #Presedintele Romaniei