Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Basescu: Succesul Nabucco depinde de gasirea unor surse de aprovizionare viabile

Basescu: Succesul Nabucco depinde de gasirea unor surse de aprovizionare viabile


Succesul proiectului Nabucco depinde de asigurarea unor surse viabile de aprovizionare cu gaz a conductei, iar resursele din Caspica sunt esentiale pentru viitoarea securitate energetica a Europei si pentru materializarea gazoductului, spune presedintele Traian Basescu.

"Romania este un sustinator foarte ferm si puternic al Nabucco", a asigurat presedintele Traian Basescu intr-un interviu acordat cotidianului turc Today's Zaman.

"Un pas foarte important, sustinut de Turcia, a fost semnarea acordurilor bilaterale de sprijinire a proiectului, in iunie, la Kayseri, iar acesta este un semnal foarte important si pozitiv pentru investitori", a aratat seful statului roman, care a inceput luni o vizita de stat de doua zile in Turcia.

"Succesul Nabucco depinde, de asemenea, de asigurarea unor surse viabile de gaz", a adaugat presedintele.

"Proiectul (Nabucco - n.r.) va spori securitatea energetica nu numai a Romaniei, ci a intregii regiuni. Credem ca resursele caspice sunt esentiale pentru viitoarea securitate energetica a Europei si pentru materializarea proiectului Nabucco", a subliniat presedintele.

In acest sens, Basescu a salutat acordul recent dintre Turcia si Azerbaidjan referitor la tranzitul resurselor naturale catre Europa, precum si declaratia UE-Azerbaidjan privitoare la Coridorul Sudic, care acorda Comisiei Europene mandat pentru a incepe negocierile pentru un acord trilateral cu Turkmenistan si Azerbaidjan in vederea construirii conductei Transcaspice. Este vorba despre un gazoduct care ar trebui sa lege pe sub Marea Caspica infrastructurile din Turkmenistan cu cele din Azerbaidjan si de aici mai departe catre Nabucco sau catre infrastructurile existente.

Basescu a precizat ca Romania a promovat intotdeauna proiectul Nabucco in dialogul bilateral cu Azerbaidjanul si Turkmenistanul si a reamintit ca in contextul diversificarii surselor si rutelor de transport, tara noastra se gandeste in prezent sa dezvolte proiecte energetice in domeniul gazului natual lichefiat prin proiectul AGRI (interconectorul Azerbaidjan-Georgia-Romania).

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 1127 ori