Basescu: Romania continua consolidarea financiara, analistii "dezorientati" sa citeasca documentele

Miercuri, 07 Decembrie 2011, ora 21:55
1087 citiri
Basescu: Romania continua consolidarea financiara, analistii "dezorientati" sa citeasca documentele

Romania a reusit sa se stabilizeze si acum continua procesul de consolidare a stabilitatii financiare, dupa ce a implementat deciziile Consiliului European, a declarat miercuri Traian Basescu.

"Daca s-ar urmari programele adoptate de Romania, spre exemplu Programul National de Reforma 2011-2013 sau actele la care Romania a aderat cum ar fi pactul Euro Plus, sau Strategia UE 2020 sau Pactul pentru Stabilitate si Crestere, Romania este in plina implementare a deciziilor Consiliului European si va pot spune ca suntem destul de avansati. Practic, programele noastre, cu FMI, cu UE si cu BM au avut ca obiectiv exact realizarea convergentei, deci atingerea acestor obiective din pactul de stabilitate si crestere, din Pactul Euro Plus si din Agenda 2020", a afirmat Traian Basescu.

Basescu: sustin deschideri de investitii, de exploatari miniere acolo unde este profitabil sa o facem

Cresterea fortei de munca este unul dintre obiectivele Pactului Euro Plus pe care Romania le-a respectat.

"Din acest motiv, sustin deschideri de investitii, de exploatari miniere acolo unde este profitabil sa o facem, fie ca vorbim de aur, fie ca vorbim de argint, fie ca vorbim de cupru. De aceea si vedeti scoasa la privatizare Cuprumin Deva sau vanzarea de pachete minoritare la mari companii. Face parte tot din procesul care tine de Pactul Euro Plus si anume de crestere a competitivitatii. Sau constructiile de autostrazi, sau investitiile de la Ministerul Dezvoltarii", a spus seful statului.

Un alt obiectiv al Pactului Euro Plus este consolidarea stabilitatii financiare

"O recunosc toate institutiile internationale. Romania a intrat intr-un proces, a reusit sa se stabilizeze si acum continua procesul de consolidare a stabilitatii financiare", sustine presedintele.

Referitor la un alt obiectiv al Pactului Euro Plus, cel de consolidare a sustenabilitatii finantelor publice, Traian Basescu a amintit de deciziile pe care autoritatile romane le-au luat.

"Acele taieri pe care le-ati vazut si nu le-a dorit nimeni, fie ca au fost de indemnizatii, fie ca au fost de reduceri de cheltuieli cu personalul bugetar, fie ca au fost reduceri de drepturi care au fost considerate a fi abuzive - nu ma refer la salarii, care nu au fost abuzive -, a fost o nevoie. Nu poti sa ai salarii, drepturi, indemnizatii pe care nu le poti sustine din veniturile bugetului", a spus Traian Basescu.

"Romania a fost foarte ancorata in aceste proiecte europene la care a aderat. Pactul Euro Plus a fost unul facultativ pentru tarile din afara zonei euro. Noi am aderat la Pactul Euro Plus, exact in ideea pregatirii tarii pentru intrare in zona euro in 2015", a mai spus Basescu.

Presedintele i-a rugat pe cei "dezorientati" sa citeasca documentele pe care Romania si le-a asumat

"As profita sa-i rog pe cei care se considera dezorientati - mereu aud ca nu avem un program, nu stim ce sa facem - ii rog pe domnii analisti care inca nu stiu ce face tara lor sa citeasca aceste documente pe care Romania si le-a asumat: Agenda 2020, Pactul Euro Plus, Programul national de reforma si, as spune, nu in ultimul rand, Pactul de stabilitate al Uniunii Europene, la care Romania este parte. Sunt documente care arata ce va face Romania prioritar in urmatorii ani. Daca se uita si la programele finantate din bani europeni, vor intelege ca Romania are un program si un proiect pe care vrea sa le indeplineasca. Nu mai vorbim de modernizarea statului prin aparitia noilor legislatii", a explicat Basescu.

#Traina Basescu programe europene Romania, #investitii romania , #Presedintele Romaniei