Basescu: Relatiile economice cu Asia si Rusia, prioritate pe 2012

Joi, 19 Ianuarie 2012, ora 12:45
2028 citiri
Basescu: Relatiile economice cu Asia si Rusia, prioritate pe 2012

Intensificarea relatiilor cu economiile asiatice este prioritatea pentru 2012, an in care Romania se va concentra pe valorificarea potentialului relatiilor cu Japonia si Coreea de Sud, a declarat presedintele Traian Basescu, intr-o conferinta de presa.

In urmatoarea perioada, o alta prioritate este reintarirea relatiilor cu Federatia Rusa. Romania doreste sa consolideze dialogul cu Rusia pentru valorificarea relatiilor de cooperare, in spiritul unui dialog deschis european care sa tina cont atat de interesul national cat si de interesul fiecarui stat, potrivit sefului statului.

Printre prioritatile anului 2012 se numara si implicarea in sprijinul proceselor de transformare financiara in Africa de Nord si Orientul Mijlociu, a mai declarat acesta.

"Politica externa a Romaniei va rezerva si in acest an un loc special relatiei cu China, care se fondeaza pe o lunga traditie de cooperare in plan politic, economic si cultural. Am toata increderea ca anul 2012 va permite consemnarea unor proiecte importante in special de natura economica, in contextul aplicarii intelegerilor stabilite in dialogul bilateral la nivel inalt si la cel mai inalt nivel. 2011 a marcat de asemenea o intensificare a relatiilor noastre cu principalele economii asiatice, in 2012 ne vom concentra pe dezvoltarea de actiuni comune pentru valorificarea potentialului care se inregistreaza in raporturile Romaniei cu Japonia si Coreea de Sud", a spus presedintele

Relatia cu China in 2011

Traian Basescu ii indemna, la sfarsitul anului trecut pe exportatorii romani sa se orienteze si spre piata chineza. Pe langa China, el mai vorbea si de Turcia.

"Priviti la piata Chinei, a Turciei. Exista disponibilitate sa facem tot ce trebuie pentru ca tara noastra sa exporte in Turcia, China, piata araba si piata africana. Prea am pus toate ouale intr-un singur cos: Uniunea Europeana. Diversificarea e una din solutiile de echilibrare a balantei de plati externe", spunea, pe atunci, seful statului.

La mijlocul lunii decembrie, insa, Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR) a refuzat Camerei de Comert Romania-Republica Populara Chineza statutul de organizatie de utilitate publica, riscand, astfel sa distruga una dintre verigile serioase ale relatiilor economice si comerciale bilaterale romano-chineze, potrivit declaratiilor facute de presedintele CCIR, Gabriel Ghelmegeanu.

"Ce putem sa spunem?! Exact ce spun toti ca, in Romania, nu se respecta legea. Cum sa venim sa investim in Romania, cand legea nu se respecta, cand societatile chineze sunt intampinate de niste ilegalitati imense, chiar si o societate foarte mare, cea mai mare, cu capital care este al statului chinez. Ambasada Chinei cunoaste foarte bine ce se intampla la noi si cred ca nu se mai mira ca se strica inca una dintre verigile serioase ale relatiei bilaterale", spunea presedintele Gabriel Ghelmegeanu.

Emil Boc, insa, delcara in luna august 2011 ca Romania si China nu au reusit pana acum sa fructifice in plan economic relatiile "excelente" de la nivel politic si a cerut investitorilor chinezi sa vina in Romania, pentru a profita de oportunitati.

"Tarile noastre au o excelenta relatie din punct de vedere politic si acum trebuie sa dovedim un pragmatism - pe care sunt convins ca cele doua parti il au si pot sa il materializeze - de a fructifica in plan economic excelenta colaborare in plan politic", spunea Emil Boc intr-un discurs tinut la Beijing.

China si-a aratat, spre sfarsitul anului trecut interesul de a investi in Romania, atat in domeniul bancar, cat si pe alte segmente.

"Reprezentantii Bank of China si-au aratat intentiile de a se stabili pe piata romaneasca. In prezent, Bank of China detine peste 1.000 de sucursale si birouri in toata lumea, dintre care circa 20 in Europa. Dupa deschiderea sucursalei din Ungaria, Bank of China analizeaza oportunitatea stabilirii si pe piata din estul Europei", se arata intr-un comunicat publicat spre sfarsitul lunii decembrie.

Investitiile vizeaza si agricultura, dar si proiecte economice, precum reactoarele 3 si 4 ale centralei nuclearo-electrice de la Cernavoda, noi capacitati de carbune la Termoelectrica la Doicesti, autostrada Sibiu-Pitesti, dar si Transelectrica.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
După eliminarea controalelor vamale aeriene și maritime cu Spațiul Schengen pentru România, la 31 martie 2024, a revenit în discuție subiectul pierderilor enorme suferite de transportatori,...
Ce este RAM Plus, funcția disponibilă pentru utilizatorii Android
Ce este RAM Plus, funcția disponibilă pentru utilizatorii Android
Tehnologia de suplimentare a memoriei RAM, cunoscută sub numele de RAM Plus la telefoanele Samsung și RAM Boost pentru alte dispozitive cu sistem Android, este promovată ca o soluție...
#Traian Basescu declaratii China, #relatii economice China, #relatii Romania Asia , #Presedintele Romaniei