Basescu: Presedintele Ianukovici si-a tinut cuvantul in privinta drepturilor romanilor din Ucraina

Sambata, 03 August 2013, ora 11:49
1273 citiri
Basescu: Presedintele Ianukovici si-a tinut cuvantul in privinta drepturilor romanilor din Ucraina

Presedintele Traian Basescu a declarat sambata, la Sulina, ca ii este recunoscator presedintelui Ucrainei, Viktor Ianukovici, pentru ca nu a obstructionat dreptul etnicilor romani din tara vecina sa invete in limba materna.

"Indiferent de optiunile politice pe care le aveti in Ucraina, vreau sa stiti ca din punctul meu de vedere, presedintele Ianukovici a fost un presedinte care si-a tinut cuvantul in ceea ce priveste neobstructionarea dreptului romanilor de a invata in limba romana", a afirmat Basescu, discutand cu o profesoara venita din Ucraina la tabara de la Sulina, pentru tinerii romani din afara granitelor tarii.

Basescu a adus aminte ca inainte de venirea la putere a presedintelui Ianukovici au fost probleme cu celelalte conduceri de la Kiev in respectarea acestui drept.

"Este un lucru pe care il apreciez foarte mult pentru ca ne-am chinuit multi ani cu alte conduceri ale Ucrainei si erau numai vorbe. Spuneau da si nu ne dadeau voie sa trimitem o carte in limba romana sa treaca frontier Ucrainei. Pentru acest lucru, indiferent care sunt problemele pe care le are domnul presedinte Ianukovici, vreau sa stiti ca ii sunt recunoscator", a mai spus Basescu.

Viktor Ianukovici a fost ales presedinte al Ucrainei in ianuarie 2011, el fiind liderul Partidului Regiunilor, care a avut in programul electoral respectarea drepturilor lingvistice ale minoritatilor din Ucraina. Pe lista acestui partid a fost ales in Rada de la Kiev si singurul parlamentar de etnie romana din Ucraina, Ion Popescu.

#presedinte Ucraina romani, #drepturi romani Ucraina, #romani Ucraina declaratii Basescu , #Presedintele Romaniei