Basescu pleaca la Bruxelles: Ce pretentii are Romania de la UE

Duminica, 29 Ianuarie 2012, ora 17:50
1284 citiri
Basescu pleaca la Bruxelles: Ce pretentii are Romania de la UE

Traian Basescu se deplaseaza, luni, la Bruxelles pentru a rezolva doua "activitati" importante pentru Romania: participarea la Consiliul European si intalnirea cu Secretarul General NATO, in vederea pregatirii summitului care va avea loc in luna mai, la Chicago.

Consiliul European de luni nu era planificat, dar nevoia de decizie a impus organizarea unui consiliu in afara celor obisnuite, a explicat presedintele Romaniei intr-o declaratie de presa.

"Principalele doua obiective ale summitului sunt: formularile definitive in ceea ce priveste acordul statelor membre vizand stabilitatea, unitatea si convergenta. Numele s-a schimbat, din Tratatul de Stabilitate Fiscala acum e Tratatul privind Stabilitatea, Coordonarea si Converegenta in Uniunea Economica si Monetara. Un alt obiectiv este convenirea unui plan politic de actiune pentru stimularea cresterii economice si cresterea numarului de locuri de munca in special pentru tineri", a declarat Traian Basescu.

Situatia in care se afla Uniunea Europeana face absolut necesara abordarea politica a problemei, a mai spus acesta.

Romania ridica problema relocalizarii marilor industrii in Asia

"Daca eurozona intra in recesiune in partea a doua din 2012, Romania va fi in dificultate si cresterea noastra economica va fi franata Veti vedea ca si evaluarile de crestere pentru 2012, care sunt in momentul de fata la 1,5% din PIB au in vedere exact o posibila recesiune in zona euro. Si pentru Romania este extrem de important sa se ia si la nivel politic decizii pe care UE sa le puna in aplicare", a declarat seful statului.

Potrivit lui Traian Basescu, Romania are, in acest context doua obiective majore. Este vorba de stimularea cu bani europeni a infiintarii si devoltarii de IMM-uri si reglementarea pe piata fortei de munca, in conditiile in care Romania are inca 9 restrictii pe o piata unica europeana.

"Daca vrem sa vorbim de solutiile pentru cresterea economica in ue, si nu stiu daca acest subiect va fi foarte usor de digerat, noi vom ridica problema delocalizarii industriilor din UE catre Asia. Eu am convingerea ca Europa are probleme de crestere si cu forta de munca neangajata, in primul rand din cauza proceselor severe de relocalizare a marilor industrii catre alte zone din afara UE", a declarat presedintele.

In Romania majoritatea IMM-urilor depind de marile companii, iar Basescu a enumerat si cateva nume: Dacia, Santierul naval Mangalia, Sidex Galati.

"In ceea ce ne priveste, nu avem un procent alarmant de relocalizare. Daca ne batem pentru libera circulatie a fostei de munca trebuie sa stim ca indiferent ce seintampla in Franta, Germania sau Spania Ne afecteaza. Eu nu ii invit pe romani sa plece la munca in strainatate, dar vorbim tot mai mult de o piata globala a fortei de munca", a spus acesta.

Neajunsurile noului Tratat pentru Romaniav

In ceea ce priveste noul tratat, Romania nu are de adus mari modificari, el aduce un continut convenabil pentru Romania, intrucat foarte multe dintre masuerile pe care trebuie sa le ia alte state, in Romania sunt semnate din 2010 si 2011;

"Toti ne asumam reformele structurale dificile pe care le avem de luat pentru ca Europa sa ramana competitiva", a declarat Traian Basescu, subliniind, insa ca Romania are doua obiective de realizat la intalnirea de luni.

Unul ar fi sa obtina consfintirea ca si statele non euro sa participe la suitul statelor euro, "nu nuai pentru ca au semnat tratatul, dar si pentru ca tot ce se intampla in zona euro afecteaza si tarile non euro, precu Romania".

Un alt obiectiv ar fi ca Romania sa nu fie pusa in dificultate, avand in vedere ca nu are un alt tip de legislatie de anvergura Consitutiei. "Trebuie sa acoperim riscul ca pana in 31 decembrie sa fim nevoiti sa avem modificarea Constitutiei facuta, Sper sa primim aprobarea si sa putem lucra relaxat asupra Constitutiei", a declarat presedintele.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Traian Basescu conferinta, #Basescu Bruxelles, #discurs Cotroceni , #Presedintele Romaniei