Basescu: O reducere a CAS ar apasa bugetul de pensii

Duminica, 11 Martie 2012, ora 10:00
1279 citiri
Basescu: O reducere a CAS ar apasa bugetul de pensii

O reducere a CAS ar adanci deficitul structural in care se afla bugetul pentru pensii, in timp ce majorarea salariilor ar majora acest buget, a declarat presedintele Traian Basescu.

"Inainte de a ma duce in Parlament am avut o analiza foarte temeinica, facuta cu cifrele pe masa, care ne arata urmatorul lucru. In primul rand ne arata ca guvernul si-a atins obiectivul, care era fixat pentru 2014, acela de a avea un fond de salarii al sistemului bugetar de maxim 7% din Produsul Intern Brut. In 2010 s-a pornit de la 9,6% din PIB. Anul 2011 s-a incheiat cu 6,9 % din PIB", spune presedintele Basescu intr-un interviu pentru "Evenimentul Zilei".

"In al doilea rand, unde are Romania marele deficit structural? La pensii. Acolo avem un deficit de 3,6 miliarde. De euro. Pe an. O reducere a CAS nu inseamna decat o adancire a acestui deficit structural, pe cand o majorare de salarii inseamna ca o parte din bani se transfera in fondul de pensii si reduc deficitul. Daca am reduce CAS am mari suma de bani pe care trebuie sa o mutam din veniturile bugetului de stat in bugetulde pensii", a subliniat presedintele.

Un alt motiv pentru care nu trebui scazut CAS, dar in favoarea majorarilor salariale este nevoie de a ridica consumul intern, in conditiile in care exporturile vor fi afectate de recesiunea ce se prefigureza in zona euro, a mai spus Basescu.

"Ce am mai luat in calcul cand am facut aceasta sugestie majoritatii parlamentare si guvernului. Pentru a doua parte a anului se prefigureaza intrarea in recesiune- nu recesiune tehnica, ci recesiune de productie a Zonei euro, unde noi exportam".

"De altfel si cifrele de export pe care le primesc decadal ne arata o tendinta de scadere a exporturilor. Cu ce poti compensa scaderea exporturilor? Cu o usoara stimulare a cresterii consumului intern, ca sa protejezi locurile de munca si sa mentii tinta de crestere economica", a afirmat presedintele.

#Basescu reducere CAS, #Basescu interviu, #Basescu buget pensii , #Presedintele Romaniei