Basescu: Investitiile italienilor in Romania ajung la 1,6 miliarde de euro

Joi, 30 Mai 2013, ora 16:09
1600 citiri
Basescu: Investitiile italienilor in Romania ajung la 1,6 miliarde de euro

Companiile din Italia au investit 1,6 miliarde de euro, in Romania, si au creat mai mult de 60.000 de locuri de munca pe piata locala, spune presedintele Traian Basescu, care a sustinut, joi, o conferinta de presa, in cadrul careia a abordat mai multe teme de discutii, printre care si aderarea Romaniei la zona euro sau competitivitatea Uniunii Europene.

"Romania europeana este una dintre putinele tari ale UE care nu este stabilia, din punct de vedere macroeconomic, dar a iesit din procedura de deficit excesiv. In ceea ce priveste capacitatea noastra de a genera crestere economica, pot spune ca avem prea multe privatizari ratate si prea putina concentrare a resurselor pentru a genera crestere economica".

Romania are 6,5 miliarde de euro UE

Seful statului roman a mai precizat ca Romania are 6,5 miliarde de la Uniunea Europeana, dar din cauza unei capacitatii administrative reduse, nu valorifica "sansa uriasa de a primi bani gratuiti".

Basescu a dat ca exemplu pozitiv Agricultura, domeniu in care fondurile europene se cheltuiesc rapid, dar a atras atentia ca modernizarea Romaniei, din punct de vedere al infrastructurii, va necesita mai mult timp.

Sectorul de stat nu este pregatit sa intre in zona euro

Traian Basescu spune ca economistii vor constata ca, din cele cinci criterii de la Maastricht, trei sunt deja indeplinite, dar ca in afara de bifarea acestor criterii, o alta conditie necesara este competitivitatea economiei.

"A devenit clar pentru noi ca nu este suficient sa indeplinesti criteriile de la Maastricht. Dincolo de a indeplini cele cinci criterii, pentru a fi competitivi, trebuie sa ai o economie competitiva. Am vazut efectele intrarii in zona euro, la statele care au intrat in ultimii doi, trei ani, dar din pacate, cu economiile necompetitive", spune Basescu.

Sectorul privat nu poate intra in zona euro

Presedintele Romaniei mentioneaza ca sectorul de stat al economiei romanesti este mai putin competitiv si nepregatit sa intre in zona euro.

"Ma intreb ce s-a intampla cu CFR, daca ar fi in eurozona, cu o moneda fixa si cu conditii de plata achizitii si prestatii in euro. Ar fi un dezastru, din cauza lipsei de competitivitate. Ce s-ar intampla maine, daca toate unitatile si-ar face socoteliie pe baza euro?"

Seful statului estimeaza ca Romania ar putea fi un candidat serios pentru intrarea in zone euro in perioada 2017-2018.

Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Marii bogătași și finanțatori de la New York, Londra sau Hong Kong tânjesc chiar pentru o întâlnire de doar 10 minute cu unul dintre cei mai căutați bărbați din Orientul Mijlociu....
Qualcomm, acuzată că a manipulat rezultatele platformei X Plus
Qualcomm, acuzată că a manipulat rezultatele platformei X Plus
Qualcomm a anunțat recent lansarea noii platforme Snapdragon X Plus, destinată laptopurilor, promițând performanțe remarcabile, durată extinsă de viață a bateriei și capacități avansate...
#Basescu investitii italienesti, #companii Italia Romania, #investitii Italia , #Presedintele Romaniei