Basescu: Functionarii slab pregatiti sunt cauza capacitatii administrative reduse

Miercuri, 03 Aprilie 2013, ora 11:56
1697 citiri
Basescu: Functionarii slab pregatiti sunt cauza capacitatii administrative reduse
Sursa foto: Jurnalul.ro

Presedintele Traian Basescu a punctat miercuri ca problema incapacitatii tarii noastre de absorbtie a fondurilor europene este cauzata si de capacitatea administrativa redusa, ca urmare a faptului ca functionarii publici sunt slab pregatiti.

"As spune doua cuvinte si despre Romania asa cum o vad eu in aceasta criza care parca nu se mai sfarseste si nu numai ca da sentimentul ca nu se mai sfarseste, dar parca ai tot timpul convingerea ca ideea unei iesiri din criza pe termen mediu nu este una care sa aiba un fundament, pentru ca foarte probabil toate statele UE trebuie sa umble undeva in mecanismele pe care nu demult le-am crezut invulnerabile si care acum se dovedesc a fi profund vulnerabile", a spus Basescu, in discursul sustinut la evenimentul de marcare a 100 de ani de la infiintarea Academiei de Studii Economice.

El a subliniat ca Romania n-a trecut usor prin momentul de criza care s-a manifestat cel mai virulent in 2010, dar ca a reusit sa se stabilizeze din punctul de vedere macroeconomic destul de rapid.

"Dupa un 2010 extrem de dificil, in care au trebuit luate masuri foarte dure pe care le-a suportat populatia, 2011 a venit cu o crestere de 2,2%. Intrebarea este de ce nu putem repeta acest 2,2%? De ce nu l-am putut repeta in 2012? De ce privim la 2013 doar cu speranta cresterii economice legata de un eventual boom al agriculturii, pentru ca Dumnezeu este bun cu noi anul acesta sau pare a fi bun pana acum? Nu stim cum va fi pana la sfarsit", a completat Basescu.

Incapacitatea de absorbtie a fondurilor europene, marea problema a Romaniei

In opinia presedintelui, tara noastra ar trebui sa se bazeze pentru 2013 pe "solutii certe, care sa ne asigure cresterea, in conditiile in care Romania nu are o datorie excesiva", "se poate imprumuta pe piete in momentul de fata" si, totodata, "in conditiile in care Romania are banii europeni la dispozitie".

"Si aici vin exact la o zona de maxim interes si as spune ca marea noastra problema este incapacitatea de a absorbi banii europeni si nu pentru ca nu sunt proiecte. Sunt un om care priveste cu atentie la toate structurile guvernamentale, nu din mai anul trecut, ci de circa opt ani. Avem o capacitate administrativa redusa, din cauza, in primul rand, slabei pregatiri a functionarilor.

De regula, totul a fost aruncat pe ministri, pe politicieni care, slava Domnului, au tarele lor, dar lucrul de care Romania nu beneficiaza acum este legat de functionarii pregatiti, capabili sa raspunda misiunilor de functionari publici, de angajati in sistemul de stat al Romaniei, fie ca vorbim de nivelul central sau de nivelul local", a adaugat presedintele.

Basescu a criticat si capacitatea de prognoza a Romaniei, dand ca exemplu faptul ca la sfarsitul anului 2008 se preconiza o crestere economica de 5,4% pentru anul 2009, dar tara noastra a inregistrat o crestere negativa de 6,8%.

"Unde este capacitatea noastra de prognoza? Pana la urma, pe ce lucreaza politicienii, pe ce iau decizii?", a mai spus seful statului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#functionari publici Romania, #capacitate administrativa Romania, #absorbtie fonduri europene, #Basescu aniversare ASE , #Presedintele Romaniei