Basescu: Aducerea lui Omar Hayssam, catalizator pentru o noua suspendare

Luni, 29 Iulie 2013, ora 10:06
1434 citiri
Basescu: Aducerea lui Omar Hayssam, catalizator pentru o noua suspendare

Traian Basescu declara, intr-un interviu publicat duminica de cotidianul "Romania libera", ca aducerea lui Omar Hayssam in tara "se pare ca este un catalizator" pentru o noua suspendare a presedintelui.

Intrebat cand a inceput operatiunea de aducere a lui Omar Hayssam in Romania, Traian Basescu a raspuns: "Imediat dupa condamnarea lui la 20 de ani de inchisoare in 2008. In acel moment, el a devenit o prioritate pentru structurile de securitate, fiindca este condamnat pentru terorism.

Toti condamnatii care reusesc sa dispara inainte de condamnare devin o tinta pentru structurile de securitate imediat ce sunt condamnati definitiv, pentru ca indeplinirea actului de justitie este esentiala: sunt vreo 10-15 condamnati adusi in tara".

Traian Basescu nu a dorit sa comenteze declaratia data de fostul sef al Serviciului de Informatii Externe Mihai Razvan Ungureanu, care spunea ca premierul Victor Ponta nu era la curent cu aceasta operatiune, insa a explicat ca "foarte putini" sunt la curent cu operatiuni secrete asemanatoare "si in niciun caz dintre cei predispusi sa povesteasca presei, indiferent ce functie ar avea".

De asemenea, Traian Basescu a fost intrebat care dintre actorii politici trebuia sa fie la curent cu aducerea lui Hayssam in tara.

"Seful CSAT, care e si singurul ce poate pune structurile de informatii cap la cap. Vreau numai sa va imaginati ce ar fi fost la gura unora, ce acuzatii, daca operatiunea esua cu zgomot. Atunci toti ar fi stiut ca numai presedintele poate ordona astfel de operatiuni in afara teritoriului national. Asa, insa, a fost doar un succes...", spus presedintele Basescu.

Care este miza aducerii lui Omar Hayssam

Intrebat daca Omar Hayssam mai reprezinta o miza politica, Traian Basescu a raspuns: "Este in primul rand o miza pentru Justitie. Este foarte important ca orice condamnat sa-si ispaseasca pedeapsa. Apoi, pentru mine, de pilda, este o miza sa aflu cum a plecat, incepand cu operatia lui si lipsa mandatului de supraveghere dupa ce a fost eliberat din motive medicale", a raspuns seful statului.

Traian Basescu a mai declarat ca, dupa aducerea lui Hayssam in tara, s-a activat din nou teoria suspendarii presedintelui.

"Dupa aducerea lui Hayssam in tara s-a activat din nou teoria suspendarii presedintelui. Asta-i viata, eu nu puteam renunta la un obiectiv de cinci ani - aducerea lui Hayssam - doar de dragul de a nu supara pe cineva. Trebuie sa vedem ce s-a intamplat cu IPRS Baneasa, Foresta Nehoiu, afacerile imobiliare, cine l-a sprijinit politic sa fie atat de prolific in procesele de privatizare. Sunt lucruri pe care va trebui sa le stim.

Hayssam a avut legaturi foarte puternice in interiorul PSD, dar nici PNL nu-i lipsit de legaturi cu Hayssam, nu stiu PDL cum sta la acest capitol, ca daca as sti as spune.

Dupa 2004, el a facut un efort de integrare in Alianta DA si-mi aduc aminte pozele cu Dinu Patriciu, cu Dorin Marian, dar nu acestea sunt marile mele asteptari in legatura cu Omar Hayssam, ci sa raspunda in fata justitiei, sa aflam felul in care a fugit si sa plateasca cele 2 milioane de dolari fiecarui ziarist care a fost rapit in Irak, asa cum a hotarat Inalta Curte. Sunt convins ca familia lui are acesti bani.

Avem la indemana si procedura confiscarii extinse, cu ajutorul careia putem vedea cand si catre cine a facut transferul de proprietati", a spus Basescu.

Intrebat cui ii este frica de aducerea lui Omar Hayssam, presedintele a raspuns: "Unor politicieni; tot ce stiu este din presa, daca as vrea sa-i enumar pe toti, sigur as omite multi dintre ei. Ce stiu cu certitudine este ca presedintele si premierul Romaniei de dinainte de 2004 au primit 86 de informari mari despre Omar Hayssam. Le-am cerut eu cand au fost rapiti ziaristii, fiindca voiam sa aflu ce stiau statul si cei aflati in fruntea institutiilor despre el. Am primit toate informarile facute de servicii in legatura cu Hayssam".

De asemenea, seful statului a fost intrebat daca ii este frica de o noua suspendare si de ce poarta din nou un tricou albastru.

"E culoarea mea preferata, am multe tricouri la fel, le purtam si cand eram pe mare si nu trebuia sa fiu in uniforma. Sigur ca nu mi-as dori o noua suspendare, fiindca ar arunca din nou tara in aer, dar venirea lui Omar Hayssam se pare ca e un catalizator pe aceasta directie. Sunt prea multi cei ingrijorati", spus Basescu, adaugand ca nu stie "de unde aceasta frenezie a suspendarii".

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#suspendare Traian Basescu, #aducere Omar Hayssam Romania, #Hayssam suspendare Basescu , #Presedintele Romaniei