Basescu: Adoptarea euro nu este facultativa

Marti, 12 Martie 2013, ora 15:55
1283 citiri
Basescu: Adoptarea euro nu este facultativa

In primul sau discurs adresat Legislativului, presedintele Romaniei, Traian Basescu, a spus ca este esential pentru statul roman sa adopte moneda unica europeana, in cel mult patru ani.

De asemenea, in opinia presedintelui, Romania indeplineste toate criteriile tehnice pentru intrarea in spatiul Schengen.

"Ce ne impiedica accesul in spatiul Schengen o stim toti. Unele state leaga acccesul in spatiul Schengen de lupta anti-coruptie. (...) Sa facem din intrarea in Schengen un obiectiv de interes national pe care sa ni-l asumam impreuna - Guvern, Parlament, presedinte", a afirmat seful statului.

Basescu a mentionat ca Romania a adoptat legi foarte importante, care i-au adus credibilitate pe plan extern, in relatia cu partenerii europeni.

"Romania a facut in ultimii ani progrese considerabile, prin adoptarea unor legi si masuri extrem de importante: legea micii reforme in Justitice, cele patru coduri in Justitiel, liberalizarea fortei de munca, legea Dialogului Social, Legea Pensiilor si a Salarizarii".

In ceea ce priveste situatia macroeconomica a tarii, seful statului considera ca Romania este stabilizata si are posibilitatea sa isi finanteze deficitul.

"Dobanzile devin din ce mai mici. Imprumuturile s-au facut la nivelul de 4%. Deficitul trebuie sa fie sub 3%, un obiectiv deja atins. Deficitul pe 2012 a fost de 2%, iar perspectiva este mai mica de 3%", a precizat Basescu.

#Basescu Parlament discurs, #aderare schengen romania, #adoptare euro romania , #Presedintele Romaniei