Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Basescu a ajuns la Seul, pentru Summitul privind Securitatea Nucleara

Basescu a ajuns la Seul, pentru Summitul privind Securitatea Nucleara


Presedintele Traian Basescu a ajuns luni la Seul, unde va participa, la invitatia omologului sud-coreean, Lee Myung-bak, la cel de-al doilea Summit privind Securitatea Nucleara.

Din delegatia care il insoteste pe seful statului roman fac parte consilierul prezidential Bogdan Manoiu si Borbala Vajda, presedintele Comisiei Nationale pentru Controlul Activitatilor Nucleare.

La reuniunea la nivel inalt de la Seul vor fi reprezentate peste 50 de state si patru organizatii internationale - ONU, AIEA, UE si INTERPOL.

Presedintele Traian Basescu a declarat, duminica, inaintea plecarii spre Coreea de Sud, ca unul dintre obiectivele Summitului il constituie reconstruirea increderii cetatenilor fata de energia nucleara, "care este una dintre cheile viitoarelor dezvoltari energetice in lume, nu numai in Europa sau America".

"Acest lucru nu poate fi recastigat decat daca statele, in procesul de comunicare cu populatiile lor, informeaza cu privire la nivelul de securitate al instalatiilor lor nucleare", a sustinut presedintele Basescu.

In cadrul sesiunilor de lucru, liderii de stat si de guvern prezenti vor dezbate masurile de cooperare necesare pentru intarirea conditiilor de securizare a materialelor nucleare in vederea impiedicarii accesului gruparilor neautorizate la aceste materiale si la informatia privind utilizarea lor.

Lucrarile reuniunii vor fi impartite in trei sesiuni, dedicate evaluarii progreselor inregistrate dupa prima editie a Summitului privind Securitatea Nucleara (Washington, 2010), examinarii politicilor nationale in materie si convenirii asupra unei agende de cooperare internationala, respectiv abordarii legaturii dintre securitatea nucleara si siguranta nucleara, ca urmare a accidentului produs in 2011 la centrala nucleara de la Fukushima.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 1035 ori