Traian Basescu: Criza nu s-a terminat, doar s-a depasit un moment critic

Vineri, 28 Octombrie 2011, ora 07:50
1721 citiri
Traian Basescu: Criza nu s-a terminat, doar s-a depasit un moment critic
Traian Basescu

Presedintele Traian Basescu a declarat joi, in cadrul emisiunii "Editii speciale" de la TVR, ca, in urma summitului de la Bruxelles nu s-a gasit solutionarea crizei, ci doar s-a depasit un moment critic.

- Nu sunt sigur ca romanii vor alege politicieni demagogi in locul celor care isi asuma reformarea statului.

- Pot sa concluzionez ca nu ne putem baza pe Parlament pentru unele legi.

- In raportul pe justitie ni se cere transparenta sistemului de promovare a judecatorilor la Inalta Curte de Casatie.

- Senatul s-a compromis pentru ca nu a aprobat legea care ar trebui sa elimine nepotismul, cumetriile si intelegerile politice din Inalta Curte de Casatie

- Legile importante trebuie luate prin asumarea raspunderii.

- [Parlamentul] nu a raspuns la scrisoarea Presedintelui pentru ca "nu au reusit sa se adune"

- Sper ca vom implementa reforma anul viitor.

- Intentionam aprobarea reformelor din Sanatate. Insa, o implementare, si mai ales adoptarea ei care se poate face doar prin asumarea raspunderii (pentru ca prin Parlament nu a putut trece nicio lege important).

- Nimeni nu spune ca Romania e a doua tara din Uniunea Europeana, la nivel de investitii. Mare parte sunt in constructii.

- Extraordinar de mult ne-ar ajuta, in colectare, daca cetatenii ar cere bonul. Daca ne-am luat bonul fiscal de la orice magazin, colectarea ar fi mai mare. E si o chestiune de comportament a noastra. Nu e doar responsabilitatea statului, ci si a cetatenilor.

- Ideea e de a mentine mediul de aface.

- Trebuie sa iesim din demagogie toti. Vremea crizei e vremea cand trebuie sa iesim din demagogie.

- Ii invit pe toti patronii sa majoreze salariile minime ale angajatilor lor de cinci ori. Atunci vom avea mai multi bani din contributii si poate vom reduce CAS-ul.

- In momentul de fata, pe Codul Muncii, patronatele pot da salarii cat vor. Nu putem modifica pe domeniul de stat. Nu sunt de acord sa facem experiente pe spinarea altora. Responsabilitatea de a duce bugetul in timpul crizei este al Guvernului.

- Pe medie, avem una dintre cele mai scazute fiscalitati din UE. La noi contributiile de sanatate sunt infinit mai mici decat in vechea Europa, impozitul pe venit, impozitele pe locuinte sunt mai mici.

- Deficitul vine din zona pensiilor.

- Din ce stiu de la Guvern, nu au cum sa indexeze pensiile incepand cu 1 ianuarie

- Avem una din cele mai scazute fiscalitati din Uniunea Europeana, contributiile de sanatate sunt mai mici decat in vechea Europa.

- N-as vrea sa-l contrazic pe presedintele Consiliului Fiscal, dar, daca vrea sa facem 40% din PIB colectare, facem cota unica de 25% - o spun ironic

- Cand ai un buget cu deficit, in care tu imprumuti bani ca sa faci platile pe care le faci, cand trebuie sa pui 9 miliarde, de unde le pui?

- Cumulate 9 miliarde de lei prin hotarari judecatoresti. Cine e responsabil de executarea bugtului de stat in Romania?

- In conditiile in care am imprumutat ca sa executam bugetul, numai din hotarari judecatoresti impotriva unor legi declarate constitutionale, in instante se castiga in veselie impotriva unei legi care e constitutionala. Cum se poate sa vina o instanta sa spuna "nu, fratilor, le platiti ca vrem noi"

- S-au facut derogari de la reducerile de personal la Inalta Curte de Casatie, la Parchet si in Sanatate, pentru ca este nevoie de medici.

- Reducerile de personal vor continua in primul rand in administratie. Legislatia existenta face ca in fiecare luna numarul de salariati la stat sa se reduca cu aproximativ 5.000. Din ianuarie pana acum nu a existat lun cu reducere de personal mai mica de 5.000 de persoane fara concedieri.

- Unii s-au apucat sa restructureze, de teama concursului de management.

- Sunt un adept al privatizarilor, dar nu un adept al datului gratis. Optiunea mea a fost managemen performant, privat, care intai sa faca societatea privatizabila, apoi sa o vindem la momentul potrivit. Incercam sa vindem, dar trebuie sa o facem pentru pretul corect.

- A fost rau ca n-am cheltuit niciun kilometru de autostrada cu banii din privatizari, i-am dat in consum

- Incepand cu 2009, datoria creste accelerat. In 2008 s-au cheltuit banii din privatizari, incepand cu octombrie 2008, apoi nu s-a mai facut nicio privatizare.

- 3% (deficit) inseamna sa imprumutam 16 miliarde, in loc de 13,2, cat am imprumutat anul acesta.

- Poti iesi intr-un singur mod, cand ai excedente la buget. Suntem intr-un ciclu de rostogolire a datoriilor. Ne poate duce, peste un numar de ani, unde e Grecia.

- Daca am tine-o inainte pe criteriile de la Maastricht, in anul 2012 am ajunge sa imprumutam in valoarea unui buget de stat. Nu-i joaca daca nu privesti in perspectiva. Anul asta, imprumuturile noastre pentru acoperirea cheltuielilor si rostogolirea datoriilor, Finantele trebuie sa ajunga sa impurumute 13,2 miliarde de euro pentru acoperirea deficitelor la buget si pentru rostogolirea datoriilor scadente

- Sunt de acord ca poate 100 de miliarde pentru a sprijini bancile nu sunt suficienti, poate 1.000 de miliarde in fondul de stabilitate nu sunt suficienti, dar trebuie sa incepem de undeva. Liderii se vor aseza la masa si vor cauta solutii daca se va considera ca nu sunt suficienti.

- Nu consider ca e o reducere brusca, de la 4,4 la 1,9, de fapt 2,3 pe ESA

- Falsa impresie ca daca imprumuti mai mult poti cheltui mai mult. Dobanda fiind mare, te ajunge din urma.

- In discutiile cu premierul si guvernatorul, am stabilit o linie prudenta, cu deficit de 1,9% (...) Toate structurile in discutie am stabilit ca nu se va merge pe reducere de pensii si salarii in anul viitor - nici oamenii nu mai suporta reduceri. Daca vor fi reduceri, in zone care pot suporta.

- Austeritatea in zona europeana ne afecteaza pe toti, dar nici nu se poate merge inainte cu indatorarea statelor. Nici Romania, tara cu nivel de indatorare redus...Imprumuturile greveaza proiectele de dezvoltare.

- Anul acesta imprumuturile pentru acoperirea deficitelor si plata datoriilor pe care le aveam ajung la 13,2 miliarde de euro.

- Este o falsa impresie ca imprumutand mai mult poti cheltui mai mult, pentru ca dobanda te ajunge din urma. Daca am tine-o inainte pentru ca avem voie sa facem deficit 3%, in 2015 am ajunge sa imprumutam cat valoarea unui buget de stat.

- Austeritatea ne afecteaza pe toti, insa nici nu se mai poate merge inainte cu cresterea datoriei statelor. Nici Romania nu poate merge pe ideea ca are 31,8% din PIB datorie publica si se mai poate imprumuta.

- Nu exista retrageri semnificative de capital din banci.

- Bancile vor incerca sa-si recupereze o parte din pierdere, de aceea una dintre masuri este capitalizarea bancilor.

- Este clar ca nu este o solutie morala, dar ce este moral in fata unei crize? S-ar fi produs un dezastru al zonei euro si implicit al intregii Uniuni.

- Romania ar fi intr-o situatie extrem de dificila daca s-ar produce derapajul Greciei.

- Datoriile imediate pe care le trebuia sa le plateasca Grecia vor fi reesalonate pentru o perioada de timp, la dobanda zonei euro.

- Nu putem spune ca s-a rezolvat criza. Este depasirea unui moment critic. Aceasta restructurare a datoriilor permite Greciei sa-si continue programele de realizare a echilibrelor macroeconomice de care are nevoie. S-a depasit un moment extrem de riscant.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Traian Basescu criza summit european , #Criza economica