Basescu: zona Euro nu cade, iar Romania pune umarul la treaba

Miercuri, 21 Decembrie 2011, ora 14:40
1665 citiri
Basescu: zona Euro nu cade, iar Romania pune umarul la treaba

Suveranitatea Romaniei depinde de suveranitatea Uniunii Europene, in al carei colaps presedintele Traian Basescu nu crede. Romania isi pastreaza obiectivul de intrare in zona euro, iar pentru asta va trebui sa introducem in Constitutie deficitul structural de maxim 0,5%,deficitul bugetar de maxim 3% si gradul de indatorare de maxim 60%, potrivit sefului statului.

"Ne-ar creste enorm exporturile daca am fi in zona euro. E in interesul national sa fim in zona euro" a subliniat Traian Basescu intr-un interviu acordat la Radio Romania Actualitati.

In ceea ce priveste contributia Romaniei la fondul FMI, Basescu a spus ca "nu e stabilit daca participam sau nu, se va stabili la consiliul din martie".

"Daca va fi cazul sa punem la dispozitie niste fonduri, vom negocia. Romania nu da bani pe care sa nu ii mai primeasca inapoi. Dar intr-un moment de criza, ii pui la dispozitie celui aflat in criza. Ii vom primi inapoi", spune presedintele.

"Niciun partid nu se opune acordului, dar au pus cam multe conditii ca sa apreciez ca nu vom intra intr-un lung proces de negociere". Traian Basescu sustine ca a facut demersuri in urma discutiilor avute cu partidele.

"Mi s-a parut mai usor sa gasesc intelegere la liderii europeni, care in mod cert au capacitatea sa priveasca realist problemele. Am transmis deja prin toti ambasadorii UE sa analizam posibilitatea si altei conditionari. Sau aceasta conditionare a revizuirii constitutiei sa intre in vigoare pentru alte state sau sa gasim o alta formula. Eu cred ca asta e o formula rezonabila ca Romania sa isi inscrie in constitutie tratatul inainte de a intra in zona euro", a spus Traian Basescu.

Optiunea transmisa de presedinte inca de joi este ca aceasta conditionare sa fie indeplinita de Romania si alte state din zona non euro pana la intrarea in zona euro, nu pana la 31 decembrie 2012.

Basescu nu crede in destramarea euro

"Nu cred ca zona euro se va prabusi. 2015 ramane obiectivul de intrare in UE. In calitate e de membru al Consiliului European, consider ca declaratiile unor comisari sunt iresponsabile,ele au ajutat la cresterea dobanzilor pentru statele din Uniunea Europeana", a declarat seful statului.

In plus, "aderarea la acest acord este benevola. Nu este obligatorie pentru statele care nu sunt in zona euro. Statele din afara zonei euro pot adera partial la acord. Pentru statele non euro nu este obligatorie ratificarea acestui acord sau poate fi o solutie alternativa ratificarea partiala a acordului", a completat el.

Pe de alta parte el a mai spus ca acest acord nu este un miracol. El nu rezolva fundamental toate tensiunile. Obiectivul lui este sa rezolve problemele de datorie guvernamentale, sa rezolve problemele de deficit bugetar ale statelor membre si perspectiva de viitor, aratand pietelor ca se creeaza mecanisme si ca nu vom mai ajunge in situatia in care am mai fost, a explicat Basescu.

Romania inca nu e suficient de competitiva incat sa intre in zona euro

"Poti sa ai inflatia in regula, intri si pe urma ai constati ca ai o economie necompetitiva caracterizata prin pierderi mari in companiile de stat si private, dar care sunt tinute eficient. Sau o economie care produce cu costuri mai mari sau o productivitate a muncii prea scazuta. Nu suntem atat de rau cat ne autodescriem dar nici suficient de competitivi cat sa intram in zona euro", sustine presedintele.

Aceasta criza ne-a aratat ca sunt state in zona euro, care nu au economii competitive si intra in dificultate: "Spania are un nivel de indatorare sub 60% dar a intrat in mare dificultate fiind necompetitiva", a exemplificat Basescu.

Optimsim sau turbulente in viitor?

"Turbulentele le stim, si dupa cum vedeti Romania nu iese pe pietele internationale sa se finanteze. Turbulentele nu sunt un risc, ci o realitate. Avem alte riscuri majore: reducerea fluxurilor de capital pe care bancile romanesti cu actionari straini le au in Romania si acest lucru este intr-adevar un risc pentru ca structura datoriei noastre e pacatoasa: 90% din datoria publica e pe termen scurt. Trebuie sa ne imprumutam aproape in continuu ca sa platim creditul scadent. Deocamdata avem buget cu deficit structural de mare riscs. Exista acest risc si e consistent", a spus Traian Basescu.

Romania are resurse

Traian Basescu vede fondurile europene ca o resursa vizibila de finantare pentru Romania.

"A inceput sa se miste bine in ultima parte a acestui an, mecanismul de absorbtie a fondurilor a inceput sa functioneze. Cu cat absoarbe Romania mai multi bani, cu atat nevoia noastra de a ne imprumuta este mai mica", a explicat acesta.

A doua resursa vazuta de Basescu o reprezinta unitatile cu capital majoritar de stat: restructurarea lor, cresterea profitului. "In loc sa aiba minus, sa aiba plus si statul sa isi sporeasca venuiturile", a spus Basescu.

Traian Basescu afirma ca a treia resursa este data de zacamintele tarii, precum Rosia Montana sau Rosia Poieni.

"Cel mai pretios lucru in momentul de fata nu este aurul, ci locurile de munca. In momentul in care ai o economie care poata crea locuri de munca te vei imprumuta mai putin", a subliniat el.

Traian Basescu are convingerea ca oamenii care au responsabilitatea de a negocia contractele o fac corect.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Traian Basescu UE, #Romania zona euro, #modificari Constitutie, #destramare zona euro , #Criza economica