Basescu: Programul de recapitalizare a bancilor sa tina cont si de Romania

Duminica, 23 Octombrie 2011, ora 19:00
1312 citiri
Basescu: Programul de recapitalizare a bancilor sa tina cont si de Romania

Presedintele Traian Basescu declarat, duminica, dupa intrunirea liderilor europeni de la Bruxelles, ca admira responsabilitatea statelor din zona euro, chiar daca actioneaza cu intarziere pentru rezolvarea crizei.

In plus, el a mai declarat ca i-a atentionat pe oficialii europeni asupra necesitatii ca programul de recapitalizare a bancilor sa ia in considerare mentinerea nivelului de expunere a bancilor din zona euro pe piata romaneasca.

Mai multe detalii despre deciziile de la Consiliu vor fi oferite de presedinte, luni, intr-o conferinta de presa in care va explica si riscurile pentru Romania, daca nu se produce o capitalizare consistenta si corecta, potrivit declaratiilor sale.

"Este de admirat responsabilitatea pe care si-au asumat-o statele din grupul euro, care platesc din bani publici pentru cei care au gresit. In general, toti ar trebui sa privim cu multa seriozitate deciziile lor chiar daca, trebuie sa o spunem, Romania sufera din aceasta cauza intarzierilor, care au cauzat probleme serioase.

Astazi (duminica - n.red.) am atentionat in mod expres asupra faptului ca programul de recapitalizare a bancilor sa aiba in vedere si mentinerea nivelului de expunere a bancilor din zona euro pe piata romaneasca. Nu putem accepta o recapitalizare care sa fie adusa la volumele necesare prin retragere de bani de pe piata romaneasca, ca sa faca fata crizelor din zona euro", a declarat Treaian Basescu.

Din cauza faptului ca nu s-au gasit solutii la timp pentru criza din Grecia, "am ajuns sa ne imprumutam la dobanzi mai mari decat in 2010, cand Romania nu era stabilizata macroeconomic", sustine presedintele Romaniei.

"Romania este in risc, pentru ca 20% din piata bancara romanesca este acoperita de bancile grecesti. Marti voi avea o intalnite cu Barroso ca sa discutam probleme nationale legate de utilizarea fondurilor UE. Iar miercuri dimineata ministrii de finante vor avea o intalnire, dupa care in cursul serii Consiliul se va reuni ca sa analizeze propunerile pe care le face Ecofin", a mai precizat seful statului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Traian Basescu recapitalizare Banci, #Traian Basescu Bruxelles , #Criza economica