Basescu despre cum a ramas Romania fara finantare UE

Sambata, 22 Octombrie 2011, ora 17:24
1353 citiri
Basescu despre cum a ramas Romania fara finantare UE

Romania a ramas fara sustinere financiara a proiectelor cu fonduri europene tocmai intr-o perioada in care tara noastra poate imprumuta bani la dobanzi foarte mari, a remarcat presedintele Traian Basescu.

Basescu a precizat sambata, pe Aeroportul Henri Coanda, ca, in cadrul Consiliului European, se va discuta despre dezvoltarea pietei unice de energie, despre dezvoltarea pietei unice a fortei de munca, despre cresterea ratelor de finantare pe care UE le acorda statelor nou intrate in Uniune, precum si de simplificarea normelor legate de achizitiile publice.

"Aici va pot spune o situatie care afecteaza profund Romania. Am construit tot sistemul utilizare a banilor europeni conform solicitarilor Comisiei Europene din 2007 si pana acum. In cursul lunii iunie s-a facut un mic audit si au venit exigente altele, poate mai explicite, poate mai clare, in asa fel incat sa satisfaca exigentele CE pentru continuarea finantarii. Intrebarea mea este de ce aceste lucruri nu au fost clar explicate de la bun inceput, iar Guvernul Romaniei a organizat niste institutii care anul acesta, in iunie abia, s-a constatat ca trebuie imbunatatite. Nu pot sa nu observ coincidenta ca am ramas fara o sustinere financiara a proiectelor cu bani europeni, ca a trebuit sa imprumutam bani de la banci cu dobanzi foarte mari. Nu pot sa nu observ aceasta intamplare", a remarcat presedintele.

Traian Basescu a mai spus ca un alt subiect va fi legat de consolidarea guvernantei economice. "Din acest punct de vedere, vom sustine o mai buna supraveghere a tuturor statelor, pentru ca vedem cat de grav ne afecteaza intamplari din zona euro. Acum n-am ajuns noi sa dam cu piatra in zona euro, dar conjuctural, de aceasta data, desi Romania a luat masuri pe care romanii le-au suportat extrem de greu in 2010, suntem in dificultate din cauza unor state din zona euro", a criticat seful statului.

De altfel, presedintele s-a referit la consolidarea sistemului bancar prin recapitalizare, mentionand ca "Romania nu are probleme cu sistemul bancar". "Din pacate insa, la stadiul la care UE n-a inceput inca sa faca plati pentru consolidarea bancilor, Romania plateste deja consolidarea sistemului bancar european, prin dabanzi foarte ridicate", a spus seful statului, calificand drept "inacceptabile" aceste dobanzi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Traian Basescu proiecte UE, #Basescu dobanzi banci, #Basescu bani europeni , #Criza economica