Basescu, despre criza datoriilor: Piata ne-a pus la zid

Miercuri, 14 Decembrie 2011, ora 12:08
2197 citiri
Basescu, despre criza datoriilor: Piata ne-a pus la zid

Piata este "cel mai tare politician" din lumina reflectoarelor in ultima perioada, este de parere presedintele Romaniei, Traian Basescu. Se pare ca piata "ne-a pus la zid", iar singura solutie pentru rezolvarea crizei datoriilor suverane este un armistitiu negociabil, a declarat seful statului miercuri, in cadrul unei conferinte.

Presedintele intelege prin armistitiu o solutie care sa nu ne impinga la masuri de austeritate, care nu pot fi sustinute social, pe de-o parte, iar pe de alta parte, o solutie pentru finantatorii guvernelor, care sa aiba certitudinea ca, intr-un timp rezonabil, "dar nu acum", isi vor primi banii pe care i-au imprumutat guvernelor in urma cu zeci de ani, "bani care le-au adus profituri foarte mari".

Basescu a spus ca "noi europenii am fugit tot timpul in spatele crizei". Potrivit presedintelui, masurile luate de catre consiliul Europei au fost in urma evolutiei crizei si nu in fata ei.

"De asta nu au putut sa opreasca criza datoriilor suverane", a spus Basescu.

Deciziile UE nu rezolva criza

Asadar, deciziile care s-au luat acum nu sunt menite sa stopeze criza datoriilor suverane. In opinia lui Basescu, masurile luate acum sunt "pentru a ne schimba modul de actiune in viitor". Ele nu vor rezolva datoriile nimanui, afirma seful statului.

"S-au creat doar mecanismele care sa evite pe viitor o astfel de criza, dar nu solutiile de iesire din actuala criza a datoriilor suverane", a spus el.

In continuare, Traian Basescu a facut o observatie personala, si anume aceea ca a aparut "cel mai tare politician al lumii", piata.

"N-am mai auzit in ultimele luni politicieni care sa vorbeasca despre ce-i de facut pentru popoarele lor, care este situatia financiara a celor care i-au ales. Toti incearca sa satisfaca cererile pietei si trebuie sa recunosc ca piata nu ne-a ales pe niciunul din noi. Piata ne-a pus cu spatele la zid. Piata cere mai mult decat putem da", a declarat Traian Basescu.

Seful statului considera ca aceasta confruntare dintre piata si liderii politici europeni trebuie sa inceteze printr-un armistitiu pe un termen de "trei, patru, cinci ani, "pentru ca noi nu avem solutiile necesare sa castigam protejandu-ne natiunile, dar piata nu poate omora exact pe cei de la care a castigat cel mai mult: guvernele. Cred ca dincolo de a alerga in urma realitatii pietei, dincolo de a incerca artificii neconvingatoare, suntem la momentul la care politicienii europeni trebuie sa negocieze cu pietele si nu brutal", a mai spus presedintele.

In plus, Basescu a spus ca daca vom repeta exercitiul cu Grecia si le vom spune bancilor sa isi taie 50% din datorii, nu se va ajunge la o intelegere cu piata.

El vede o solutie simpla pentru rezolvarea crizei datoriilor suverane din Europa: un armistitiu negociabil, fara masuri de austeritate si cu siguranta mai mare pentru finantatorii guvernelor.

Despre armisititu, Basescu vorbeste foarte convins: "Nu stiu cat de repede il vom putea realiza, dar poate ca intalnirea asta (n.r.Summitul de la Bruxelles ) este un semnal si pentru cei de afara".

Cauzele crizei in ochii lui Traian Basescu

"Criza datoriilor suverane este expresia demagogiei politicienilor, indiferent unde s-ar afla in Europa. Datoriile nu au fost create in mod necesar, pentru dezvoltarea de infrastructuri, spre exemplu", a declarat, miercuri, presedintele Romaniei.

Potrivit acestuia, ca mai mare parte a datoriilor statelor vin din cresterile nesustenabile de salarii, pensii, ajutoare sociale, din proiectarea unei stuatii sociale nesustenabile pe termen lung.

"Aceste sisteme au fost create pentru a aduce voturi. Astazi toata Europa sociala plateste factura acestei abordari", a subliniat el.

In concluzie, Basescu sustine ca aceasta criza a pus capat teoriei statului social neustenabil si ne obliga la crearea statului performant, competitiv, ca singura sursa de a creste "prosperitatea cetatenilor nostri".

#Traian Basescu criza, #rezolvare criza datorii, #Basescu solutii criza , #Criza economica