Basescu: Ar fi extrem de greu sa sustinem un deficit de 3%

Sambata, 22 Octombrie 2011, ora 16:26
1203 citiri
Basescu: Ar fi extrem de greu sa sustinem un deficit de 3%

Presedintele Traian Basescu a avertizat sambata, inainte de a pleca la Consiliul European de toamna, ca din cauza cresterii costului finantarii, anume cresterea dobanzilor, "ar fi extrem de greu sa sustinem financiar un deficit de 3%".

"Ati vazut toti estimarea de crestere economica in scadere pentru toate statele, ceea ce va afecta consistent si Romania pentru 2012, iar acesta este numai efectul neluarii la timp a masurilor necesare, in primul rand in zona euro si in alte state din UE. Aceasta abordare o voi avea si la Consiliul European si la Consiliul PPE, pregatitor", a spus presedintele.

"Toate analizele pe care le-am facut si cu domnul prim-ministru, cu Ministerul de Finante, ne arata ca datorita conditiilor de crestere a costului finantarii practic ar fi extrem de greu sa sustinem financiar un deficit de 3%, datorita dobanzilor foarte mari, care se percep acum la credite, si datorita lipsei banilor.

Ori lucrurile acestea nu mai pot fi lasate la intamplare si pe amanari. Vom fi extrem de fermi in a sustine decizii la acest Consiliu si daca e nevoie ne mai intalnim o data saptamana viitoare, dar nu se mai pot tergiversa masurile, din punctul de vedere al efectelor asupra Romaniei", a atras atentia Basescu.

Presedintele a spus ca Romania are obligatia sa le spuna colegilor din UE ca si-a facut datoria, dar nu mai poate sustine si lipsa de decizii la nivel UE. "Degeaba se formeaza un club elitist al celor din zona euro, ca economia Romaniei este foarte legata de ceea ce se intampla in zona euro. Ei nu pot face abstractie ca statele non-euro sunt profund afectate de indeciziile din zona euro", a mai spus Traian Basescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Traian Basescu Consiliu European, #Traian Basescu cost finantare, #Traian Basescu deficit , #Criza economica