Interviurile Business24.ro
Traian Basescu

Despre Traian Basescu

Traian Basescu este presedintele Romaniei, functie pe care o detine din decembrie 2004. De profestie comandant de nava, acesta s-a nascut pe 4 noiembrie 1951, in comuna Basarabi, judetul Constanta. Este casatorit cu Maria Basescu si are doua fete: Ioana si Elena, cea din urma fiind europarlamentar independent din iunie 2009. Basescu a fost primarul Capitalei in perioada 2000 – 2004, demisionand din functie in momentul in care a devenit presedintele tarii. Anterior, acesta a fost ministru al transporturilor in perioada 1991-1992, in Guvernele Petre Roman si Theodor Stolojan. A detinut aceasta functie si intre anii 1996 si 2000, in Guvernele Victor Ciorbea, Radu Vasile si Mugur Isarescu.

Studii 

- 1995 - a absolvit cursurile avansate de Management in Industria Transportului Maritim ale Academiei Norvegiene - 1976 - a absolvit Institutul de Marina "Mircea cel Batran", Facultatea de Navigatie, Sectia Comerciala

Activitatea profesionala

- In 1989 a preluat postul director general al Inspectoratului pentru Navigatie Civila din cadrul Ministerului Transporturilor, functie pe care a indeplinit-o pana la Revolutie. - Intre 1987 si 1989 a fost sef al Agentiei NAVROM din Anvers - In perioada 1981-1987 a fost capitan de cursa lunga - Intre 1976-1981 a fost ofiter maritim gradele III, II si I, pe nave de mare tonaj la NAVROM Constanta

Functii politice

- Din decembrie 2004 si  pana in prezent este presedinte al Romaniei, reales in 2009 - Intre anii 2000 –  2004 a fost primar general al Municipiului Bucuresti, reales in iunie 2004 - In perioada  1996–2000 a fost ministru al Transporturilor - Intre anii 1996-2000 a fost deputat PD de Vaslui - In perioada 1992–1996 a fost deputat, ales pe listele PD, si vicepresedintele Comisiei de Industrie si Servicii a Camerei Deputatilor - Intre 1991-1992 a fost ministru al Transporturilor - In perioada 1990-1991 a fost subsecretar de stat - Seful Departamentului Transporturi Navale din Ministerul Transporturilor

Ministru al Transporturilor

Fost comandant de nava, Traian Basescu a fost ministru al Transporturilor in cinci guverne. Acesta s-a ocupat de reabilitarea drumurilor nationale si expres ai a introdus celebra taxa de drum, menita sa aduca bani la buget pentru infrastructura.

In calitate de ministru al Transporturilor, Basescu a devenit protagonistul dosarului "Flota". Acesta a fost deschis  in 2003 si are ca obiect stabilirea modului in care CNM Petromin a fost prejudiciata prin vanzarea, in perioada aprilie 1991-august 2000, a 16 nave, in special mineraliere de mare capacitate.

Primar al Capitalei

La alegerile locale din 2000, Traian Basescu a castigat mandatul de primar al Capitalei in turul doi, la 18 iunie, intrunind 50,69% din voturi. In cei patru ani la primarie s-a remarcat prin programul de sterilizare si eutanasiere a cainilor vagabonzi si prin daramarea chioscurilor si teraselor ilegal construite, care impanzisera strazile si parcurile Bucurestiului. Tot in mandatul de la primarie, Traian Basescu se poate lauda ca a realizat linia de metrou usor 41, reabilitarea liniei 35, contorizarea apartamentelor, modernizarea punctelor termice, iluminatul public, proiectul centrului istoric, staĊ£ia de epurare.  Pasajului Basarab, finalizat anul acesta de catre primarul Sorin Oprescu, a fost ideea lui Basescu, pusa in practica de succesorul sau la primarie, Adriean Videanu. A fost ales primar si pentru al doilea mandat, candidand din partea Aliantei D.A. PNL-PD, in cadrul primului tur al alegerilor locale din 6 iunie 2004, cu un procent de 54,9%, insa a renuntat la mandat in decembrie 2004 cand a devenit presedintele Romaniei. 

Primul presedinte suspendat

Ca presedinte, Traian Basescu a starnit nemultumirea intregii clase politice, mai putin a partidului din care provenea: PD (devenit ulterior PD-L). Colaborarea cu premierul Calin Popescu Tariceanu, aliatul sau din alegeri a devenit extrem de dificila dupa ce acesta din urma a refuzat sa isi dea demisia in vara lui 2005 pentru a provoca alegeri anticipate. Dupa mai multe episoade conflictuale intre cei doi sef de stat, respectiv Executiv, Calin Popescu Tariceanu a scos PD de la guvernare in aprilie 2007, formand un Cabinet alaturi de UDMR, sprijinit netransparent de PSD in Parlament. Pe 18 ianuarie 2007 PSD a initiat o actiune pentru suspendarea presedintelui Basescu, pentru incalcari ale Constitutiei. Pe 21 martie 2007, raportul elaborat de comisia de ancheta din Parlament a stabilit ca Traian Basescu „a incalcat Constitutia si este implicat in fapte de natura penala”. Ca urmare a referendumului din 19 mai 2007 suspendarea presedintelui a incetat, acesta fiind reconfirmat in functie cu 74,48%.

Viata personala

Traian Basescu este casatorit cu Maria Basescu si impreuna au doua fete: Ioana si Elena. Maria Basescu este o prezenta discreta, ea aparand rar alaturi de presedinte in vizitele prin tara, la hypermarket sau in vacanta pe litoral sau in Bucovina la parintii ei. Fiica cea mica a presedintelor, Elena, actual europarlamentar, i-a cauzat tatalui sau diverse probleme de imagine in urma nenumaratelor greseli gramaticale si a relatiilor cu diversi tineri dubiosi. Sora sa, Ioana, nu s-a implicat in politica. Aceasta a fost pe primele pagini ale ziarelor in timpul relatiei cu solistul formatiei Proconsul. Ioana a atras atentia presei si in urma achizitionarii unui apartament de peste jumatate de milion de euro, bani pe care nu a putut sa-i justifice. Basescu a avut probleme si de pe urma fratelui sau, Mircea. In august 2009, acesta a fost descoperit in actionariatul unei firme care intentiona sa intre pe piata interna si internationala a afacerilor de armament.