Romania vrea export in Rusia si China. Ce cred specialistii

Vineri, 20 Ianuarie 2012, ora 12:15
3092 citiri
Romania vrea export in Rusia si China. Ce cred specialistii
Foto: Crama Vin

Romania va exporta in China si Rusia in 2012, potrivit planurilor prezentate joi de presedintele Traian Basescu. Analistii au explicat pentru Business24 oportunitatea acestor relatii economice in raport cu Uniunea Europeana, aflata pentru moment in stagnare.

In momentul de fata, comertul exterior al Romaniei este focalizat excesiv pe Uniunea Europeana, peste 70% din activitatea comerciala de peste granite facandu-se cu tarile Uniunii Europene, crede Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania(CNIPMMR).

"Experienta mondiala ne arata ca pentru fiecare tara este foarte util sa aiba o diversificare a comertului exterior, atat teritoriala cat si sectoriala. De aceea este oportuna diversificarea relatiilor comerciale ale Romaniei, punand accentul in afara zonei euro, pe zona asiatica, pe Rusia si pe America Latina", a explicat acesta pentru Business24.

Optiunea e binevenita si nu trebuie redusa la tarile asiatice, crede Nicolescu. El da si un exemplu in acest sens.

"Consiliul National a organizat anul trecut o misiune de afaceri in America Latina, o misiune de afaceri in Rusia. Aici s-a emonstrat un interes apreciabil pentru produsele si serviciile din Romania. Este o optiune binevenita si nu trebuie redusa la tarile asiatice, trebuie sa cuprinda si Rusia si America de Sud".

Si analistul Liviu Voinea considera ca Romania are nevoie de diversificare, pentru ca avem oricum un nivel prea scazut al comertului cu tarile asiatice si in special al exporturilor.

Este vorba de piete in crestere, piete unde exista putere de cumparare si cerere. "Europa este o piata in cel mai bun caz in stagnare", a spus Voinea.

Ce are Romania de oferit

Romania are multe de oferit, atat pentru Asia, cat si pentru Rusia sau Turcia, spun analistii.

"In primul rand, noi avem niste ramuri industriale care sunt si vor fi competitive in continuare. Avem industria mecanica, avem industria automobilelor, avem industria mobilei, avem industria confectiilor, avem industria IT-ului, avem industria chimica. Sunt o serie intreaga de ramuri industriale unde Romania este competititva. Toate produsele respective pot sa mearga la export", spune Nicolescu.

El subliniaza un lucru ca aceste noi directii in exporturi sunt o provocare mult mai mica decat varianta clasica: Uniunea Europeana.

"Cea mai pretentioasa piata din lume, toti specialistii o stiu, este piata Uniunii Europene. Piata Rusiei, piata tarilor asiatice, piata Americii Latine ca si piata Africana sunt mult mai putin solicitante. Deci produsele care pot fi exportate in tarile din Uniunea Europeana, in mod precis pot fi exportate si spre celelalte tari care sunt mai putin pretentioase", spune el.

Produsele din industria usoara si vinurile sunt doar cateva dintre atuurile Romaniei, considera Mihai Ionescu, Secretar General in cadrul Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR), care a afirmat nu prea reusim sa vindem ce avem.

"Romania nu are numai de oferit spre export, Romania are potential de a oferi un punct de interes pentru tarile asiatice", considera Liviu Voinea.

Cat de avantajos e exportul in aceste tari pentru Romania, fata de exportul in UE

Exportul in aceste tari nu are de ce sa nu fie avantajos pentru ca produsele care se exporta in Germania, se exporta si in Brazilia, Argentina, Uruguay, Rusia sau China. Consumatorii germani sunt mult mai pretentiosi decat restul, considera specialistul.

"Daca ele intra pe piata germana e clar ca din punct de vedere al calitatii sunt accesibile si dincolo. In plus mai este o chestiune foarte importanta, o parte din tarile din America Latina, o parte din tarile din Asia au acorduri de cooperare cu Uniunea Europeana din care facem parte si ca atare exporturile celor din Uniunea Europeana Beneficiaza de anumite facilitati. Beneficiaza de taxe vamale scazute sau sunt chiar anumite tari in car enu mai exista taxe vamale.

Trebuie folosite si acordurile acestea care sunt realizate la nivelul Uniunii Europene cu diverse tari si diverse zone de pe mapamond pentru a valorifica toate avantajele de natura economica de acolo.

Spre exemplu: Uniunea Europeana a deschis un birou de comert exterior la Beijing unde intreprinzatorii romani au acces. Uniunea Europeana a deschis un alt birou, in India. Iarasi intreprinzatorii romani au acces pntru ca au niste facilitati de informare, de contacte si asa mai departe. Nu are de ce sa nu fie rentabil. Cred ca, cu o politica comerciala buna si cu un marketing bun, cheltuielile suplimentare care se pot ridica datorita transporturilor pe distante mai mari vor fi compensate in mod corespunzator pe celelalte planuri", a declarat Ovidiu Nicolescu.

Vor salva exporturile situatia Romaniei si in 2012?

"Ne dorim macar sa ne mentinem volumul din 2011. Pentru ca sunt o serie de exportatori, in frunte cu Nokia, care ne-au parasit si care ne-au lasat o gaura de aproximativ 1 miliard si jumatate de euro ", a declarat Mihai Ionescu, Secretarul General ANEIR.

Anul 2011 a fost caracterizat de Nicolescu drept unul "exceptional", din punctul de vedere al exporturilor din Romania.

"In conditiile de criza mondiala Romania a avut un export cu aproximativ 15% decat in anul 2010. A fost una dintre tarile cele mai dinamice in ceea ce priveste exporturile. Eu sunt convins ca si anul acesta exportul va creste. Nu cred ca va mai creste in aceeasi masura, avand in vedere ca situatia din cateva tari ale Uniunii Europene care importa destul de mult din Romania, cum ar fi Italia sau Spania, e mai tensionata", spune Ovidiu Nicolescu.

El este convins ca exportul poate sa creasca in urmatoarea perioada, mai ales daca statul, organizatiile patronale si profesionale se vor implica mai mult decat pana acum.

"Exista motive sa credem ca exportul in continuare va fi un vector care va trage dupa el cresterea economica a Romaniei, dar nu atat de mult ca anul trecut", a concluzonat acesta.

#export romania, #Romania export China, #Basescu exporturi, #export 2012 , #Afaceri