Proiectele noi de energie fotovoltaica primesc acum un singur certificat verde

Miercuri, 08 Ianuarie 2014, ora 15:16
2500 citiri
Proiectele noi de energie fotovoltaica primesc acum un singur certificat verde

Proiectele fotovoltaice primesc in prezent un singur certificat verde pe MWh, dupa ce presedintele Traian Basescu a retrimis marti spre reexaminare in Parlament Legea privind aprobarea OUG 57/2013, a declarat Ciprian Glodeanu, presedintele Asociatiei Romane pentru Energie Fotovoltaica (RPIA).

OUG nr. 57/2013 prevede modificarea subventiilor la energia regenerabila de la 1 iulie 2013, prin amanarea acordarii unui numar de certificate verzi si recuperarea lor in perioada 2017-2020.

Astfel, proiectele fotovoltaice primesc doar patru certificate verzi pe MWh, fata de sase certificate, cum era pana atunci, doua fiind amanate. Proiectele eoliene beneficiaza de doar un certificat din doua, unul fiind amanat, iar microhidrocentralele, de doua certificate din trei.

Potrivit lui Glodeanu, legea care a aprobat aceasta ordonanta, votata in Parlament la finele anului trecut, a adaugat faptul ca amanarea certificatelor se aplica doar pentru proiectele care intra in sistem pana la 31 decembrie 2013. Insa acum, dupa retrimiterea legii in Parlament, aceasta prevedere nu mai este in vigoare.

In plus fata de aceasta ordonanta, Guvernul a aprobat tot la finele anului trecut o alta hotarare, prin care noile proiecte de energie regenerabila, care intra in sistem de la 1 ianuarie 2014, primesc din start mai putine certificate verzi.

Astfel, potrivit Hotararii de Guvern 994/2013 din decembrie, parcurile fotovoltaice noi mai beneficiaza de doar jumatate din subventiile de pana acum, respectiv trei certificate din sase.

In cazul parcurilor eoliene, numarul certificatelor se reduce cu 0,5 certificate pana in 2017 si 0,25 certificate incepand cu anul 2018. Prin urmare, noii investitori vor beneficia de doar 1,5 certificate verzi pana in 2017 si de 1,75 certificate, din anul 2018.

De asemenea, microhidrocentralele primesc si ele cu 0,7% mai putine certificate verzi pe MWh, respectiv doar 2,3 certificate pentru centralele noi.

"Intrucat Legea de aprobare a OUG 57/2013 nu a fost promulgata, rezulta ca ramane in vigoare doar ordonanta, in care nu se precizeaza ca amanarea certificatelor va fi aplicata doar pentru proiectele care intra in sistem pana la 31 decembrie. Prin urmare, efectele ei continua, iar proiectele noi, care sunt gata dupa 1 ianuarie, intra atat sub incidenta ordonantei 57, cat si a HG 994. Deci, din sase certificate, cum era pana acum, doua certificate sunt amanate conform OUG 57, iar trei sunt taiate conform HG 994, prin urmare proiectele fotovoltaice mai primesc doar un singur certificat verde", a subliniat Glodeanu.

Potrivit acestuia, producatorii de energie fotovoltaica vor avea mari probleme sa returneze creditele la banci, avand in vedere ca primesc doar un certificat verde, iar pretul propriu-zis al energiei este oricum foarte mic in aceasta perioada.

"Se pare ca nebunia care a caracterizat anul 2013 in sectorul regenerabilelor va continua si anul acesta. Nu cred ca Parlamentul va reanaliza legea mai devreme de martie-aprilie, astfel ca va fi un haos total in aceasta perioada. Este o nebunie din ce in ce mai mare si mi se pare incredibil ce se intampla", a sustinut presedintele RPIA.

Pe de alta parte, in legatura cu motivele pentru care presedintele Traian Basescu a retrimis legea spre reexaminare, respectiv faptul ca acest act normativ a fost aprobat fara avizul Comisiei Europene, Glodeanu a aratat ca era cunoscut acest lucru atat de catre membrii Guvernului, cat si de parlamentarii din Comisia de industrii si servicii din Camera Deputatilor, unde s-a dezbatut ordonanta.

"Era cunoscut faptul ca aceasta lege incalca principiile europene, pentru ca nu a fost notificata la Bruxelles. Se stia faptul ca oficialii de la Comisia Europeana au trimis o scrisoare in care cereau ca Guvernul Romaniei sa notifice la Bruxelles OUG 57, dar Guvernul nu a facut nici macar prenotificarea. Mai mult, cei de la Consiliul Concurentei au atentionat atat ministerul Energiei, cat si Comisia de industrii, de faptul ca notificarea este necesara, conform legislatiei europene. Deci presedintele Traian Basescu a retrimis legea spre reexaminare in mod legal si pe buna dreptate", a punctat reprezentantul industriei fotovoltaice.

El a atras atentia ca Romania risca amenzi uriase, de miliarde de euro, pentru incalcarea normelor europene.

RPIA va ataca in instanta HG 994/2013 privind taierea certificatelor pentru noile proiecte

Totodata, Glodeanu a mai spus ca RPIA va ataca in instanta HG 994/2013 privind taierea certificatelor pentru noile proiecte, intrucat aceasta hotarare incalca Legea 220/2008, care este legea de baza pentru promovarea energiei regenerabile.

"In Legea 220 se precizeaza ca, daca nu vor fi atinse cotele obligatorii doi ani consecutiv, Guvernul are obligatia sa modifice schema. Insa noi nu cerem nici sapte certificate, nici sa fie aplicate 100 de ani, ci vrem stabilitate, sa putem sa ne facem planuri de afaceri", a completat Glodeanu.

Presedintele Traian Basescu a semnat marti cererea de reexaminare a Legii pentru aprobarea OUG nr. 57/2013 privind modificarea si completarea Legii nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie.

Seful statului motiveaza ca aprobarea acestui act normativ fara prenotificarea Comisiei Europene cu privire la modificarea schemei de ajutor de stat "este inoportuna si expune Romania unor sesizari prealabile pentru incalcarea tratatelor constitutive ale Uniunii Europene".

Traian Basescu mentioneaza ca aceasta lege modifica o schema de ajutor de stat, astfel ca ar fi trebuit notificata Comisiei Europene. El indica faptul ca, potrivit articolului 108 alineatul (3) al Tratatului privind functionarea Uniunii Europene, "Comisia este informata in timp util pentru a-si prezenta observatiile cu privire la proiectele care urmaresc sa instituie sau sa modifice ajutoarele".

Seful statului mentioneaza ca, pe 4 iunie 2013, Comisia Europeana a transmis o scrisoare catre Reprezentanta Permanenta a Comisiei Europene prin care se precizeaza faptul ca nu a fost transmisa nicio prenotificare, in sensul prevederilor din Tratat, privind modificarea schemei de ajutor de stat si ca, pe 3 octombrie 2013, Comisia a revenit cu o noua scrisoare prin care sublinia necesitatea prenotificarii, obligatie neindeplinita pana in prezent de catre Guvernul Romaniei.

"Astfel, consideram ca aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 57/2013, pana la indeplinirea obligatiilor prevazute de Tratatul privind functionarea Uniunii Europene, este inoportuna si expune Romania unor sesizari prealabile pentru incalcarea tratatelor constitutive ale Uniunii Europene", se arata in comunicatul Administratiei Prezidentiale.

Traian Basescu cere, din aceste considerente, reexaminarea legii de catre Parlament.

Plenul Camerei Deputatilor a aprobat OUG 57/2013 prin lege pe 17 decembrie 2013.

#proiecte energie fotovoltaica, #proiecte fotovoltaice, #subventii energia regenerabila , #Afaceri