Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Economia Japoniei, in cadere record

Economia Japoniei, in cadere record

Economia Japoniei s-a contractat cu 12,7 procente fata de anul anterior, contractie record in ultimii 35 de ani.

Exporturile au scazut cu 13,9 procente fata de trimestrul al treilea al anului 2008, in conditiile in care Toyota, Sony si Hitachi au anuntat pierderi foarte mari si se pregatesc pentru disponibilizari masive, anunta Bloomberg.

"Economia se gaseste intr-o situatie foarte rea iar partea cea mai infricosatoare este ca ne asteptam la o scadere similara in trimestrul acesta", a declarat economistul japonez Seiji Adachi. "Tot ce putem face este sa asteptam ca cererea, la nivel international, sa isi revina".

In ultimul trimestru cea de-a doua economie a lumii a suferit contractia cea mai mare in comparatie cu Statele Unite - 1 procent - si zona euro - 1,5 procente. Japonia este in recesiune inca din noiembrie 2007; totusi falimentul Lehman Brothers, din 15 septembrie 2008, a inrautatit criza creditului care a evaporat 14 mii de miliarde dolari de pe piatele de capital, paralizand comertul international.

Banca Japoniei care in decembrie a coborat dobanda cheie la 0,1 procente, incearca sa stimuleze reluarea creditarii prin cumpararea de actiuni si de obligatiuni corporative de la cei ce imprumuta. Totusi principala problema identificata de catre economisti nu poate f rezolvata in acest mod: reluarea cererii internationale.

Japonia a devenit dependenta de exporturi in ultimii 10 ani
, acestea reprezentand 16 procente din economie, fata de doar 10 procente, in 1999.

Investitiile au scazut cu 5.3 procente. Producatorii au micsorat producita cu 11.9 procente - cifra record pentru un singur trimestru - semnalizand ca nu au nevoie sa cumpere echipament, in conditiile in care fabricile stau fara activitate. Cheltuielile cu consumul ale populatiei, care reprezinta peste jumatate din economia Japoniei, au scazut cu 0,4%, din cauza disponibilizarilor facute de exportatori.

Pansonic, Pioneer, Nissan si NEC au anuntat disponibilizari cumulate de 65.000 de persoane, in ultima luna, ceea ce poate sa impinga recesiunea intr-o noua faza, in care consumatorii sunt mai defensivi si cheltuiesc mai putin.

Situatia nu este mai buna nici in cea de-a treia economie a lumii - China.
Investitiile straine nefinanciare au scazut in ianuarie, pentru a patra luna consecutiv, anunta Associated Press.

In ianuarie, investitiile striane au totalizat 75,4 miliarde dolari, mai putin cu 32,7 procente fata de aceeasi perioada a anului trecut, conform informatiilor oficiale facute publice de Ministerul Comertului chinez.

Analistii sustin, totusi, ca cifrele ar putea fi influentate si de faptul ca, anul acesta, Anul Nou Chinezesc a cazut in ianuarie ceea ce a micsorat numarul zilelor lucratoare din prima luna a anului. Dar, chiar si in aceste conditii, comertul si alti indicatorii indica o cadere brusca.

Investitiile straine in China au inceput sa scada in octombrie, o data cu scadere cererii, la nivel international. Totusi, in ciuda scaderii, Beijingul a anuntat, pentru anul trecut, o crestere a investitiilor straine cu 23.6 procente - pana la 92.4 miliarde dolari - fata de anul anterior.

Totusi, chiar si aceste conditii, Banca Centrala a Chinei a anuntat ca nu intentioneaza sa coboare dobanda de referinta la nivele apropiate de zero, cum s-a procedat in alte tari (Japonia si Statele Unite, de exemplu), anunta Market Watch.

Viceguvernatorul Bancii Centrale a explicat ca asemenea masuri drastice de ieftinire a banilor de imprumut nu se impun in China, dat fiind faptul ca economiile populatiei in banci reprezinta o parte consistenta din Produsul Intern Brut al Chinei (iar o astfel de masura ar micsora dobanzile primite pentru aceste depozite).

Dobanda de referinta in China este, in prezent, la 5,31%.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1687 ori
Citeste mai multe desprecadere economie expoturi japonia pib