Banca Japoniei s-a angajat sa asigure stabilitatea financiara a tarii, dupa cutremur

Vineri, 11 Martie 2011, ora 17:01
1327 citiri
Banca Japoniei s-a angajat sa asigure stabilitatea financiara a tarii, dupa cutremur

Banca Japoniei s-a angajat sa asigure stabilitatea financiara a tarii, dupa ce in urma cutremurului devastator Toyota, Sony, rafinarii petroliere si alte companii au fost nevoite sa opreasca activitatea unor fabrici, iar actiunile au avut scaderi puternice, transmite Bloomberg, citat de Mediafax.

Cutremurul cu magnitudinea de 8,9 grade a declansat in regiunea Tohoku din nord-estul Japoniei, care include orasul Sedai, cu un milion de locuitori, un tsunami cu o inaltime de zece metri.

Regiunea Tohoku are o contributie de 8% la PIB-ul Japoniei, potrivit Macquarie Securities.

Dezastrul ar putea incetini redresarea economica, dupa declinul inregistrat de PIB-ul japonez in ultimul trimestru al anului trecut, intr-o perioada in care premierul Naoto Kan incearca sa convinga agentiile de rating ca va tine sub control datoriile publice ale tarii, cele mai mari din lume.

Ministerul de Finante japonez a anuntat ca este prea devreme sa fie evaluat impactul cutremurului asupra economiei, dar indicele Nikkei 225 a scazut cu 1,7%.

In Europa, actiunile marilor companii de asigurare si reasigurare au scazut puternic, investitorii anticipand pagube substantiale dupa cutremur. 

#cutremur japonia, # stabilitatea financiara a japoniei, # toyota, # sony , #stiri Toyota