Topul celor mai bogate femei din lume

Luni, 19 Ianuarie 2015, ora 13:05
4693 citiri
Topul celor mai bogate femei din lume
Foto: The Times

Femeile reprezinta 12% din totalul miliardarilor lumii, acestia fiind in numar de 2.325, potrivit datelor din 2014.

Avand o avere cumulata de 930 de miliarde de dolari, cele mai bogate femei din lume isi lasa amprenta asupra economiei globale, iar estimarile arata ca bogatia lor va creste si in acest an.

Din cele 286 de femei miliardar, doar 17% si-au castigat singure averea, arata CN, potrivit Mediafax.

Statele Unite au in prezent cele mai multe femei miliardar care si-au construit singure averea, insa estimarile arata ca numarul acestora va fi depasit de cel al femeilor care s-au imbogatit in statele emergente.

Cele mai bogate femei au o medie de varsta de 61 de ani si peste 65% dintre ele si-au mostenit averea de la companii multinationale, cum ar fi Walmart sau L'Oreal.

Care sunt cele mai bogate femei din lume in functie de regiune:

America de Nord

Cea mai bogata femeie din America de Nord este Christy Walton, care a mostenit averea sotului sau, John Walton - fiul fondatorului Walmart, Sam Walton -, dupa decesul acestuia, in 2005. Cu o avere estimata la 37,9 miliarde de dolari, ea este si cea mai bogata femeie din lume.

In ultimii ani, Walton s-a implicat in industria filmului, sustinand, in 2013, productia filmului "Bless Me, Ultima", bazat pe un roman controversat al lui Rudolfo Anaya.

Statele Unite au cel mai mare numar de rezidenti miliardari din lume, atat barbati cat si femei. Aici traiesc 609 din cei mai bogati oameni ai planetei.

Europa

Cea mai batrana femeie de pe lista este mostenitoarea L'Oreal, Liliane Bettencourt, care a implinit 92 de ani in 2014.

La doar 15 ani, Bettencourt si-a inceput ucenicia la compania de produse cosmetice detinuta de tatal sau, iar acum, cu o avere de 31,3 miliarde de dolari, este pe primul loc in Europa si pe al doilea loc in lume in topul celor mai bogate femei.

Europa este zona cu cei mai multi miliardari, aici traind 775 dintre cei mai avuti oameni.

Zona australo-asiatica

Gina Rinehart, mostenitoarea unor afaceri in domeniul minier, este cea mai bogata femeie din zona australo-asiatica. Supranumita de Forbes "regina comertului cu minereu de fier", femeia in varsta de 60 de ani controleaza Hancock Prospecting, iar averea sa este estimata la 14,8 miliarde de dolari.

Reinhart si-a extins operatiunile si in domeniul media, detinand un important numar de actiuni la Fairfax Media si Ten Network Holdings.

America Latina

Vanessa, Maria si Johanna Slim sunt fiicele miliardarului mexican Carlos Slim si cele mai bogate femei din America Latina.

Surorile ar fi beneficiat de pe urma cresterii averii tatalui lor incepand cu 2003, iar astazi se estimeaza ca fiecare detine cate 6,3 miliarde de dolari, ceea ce inseamna o avere cumulata de aproape 19 miliarde de dolari.

Cele trei au lucrat in organizatiile filantropice ale tatalui lor, nu si in afacerile propriu-zise ale familiei, potrivit Institutional Investor.

Asia

La 33 de ani, Yang Huiyan este cea mai tanara femeie din top si cea mai bogata din Asia.

Ea a primit 70% din actiunile companiei imobiliare chineze Country Garden de la tatal sau, in 2007, iar in prezent averea sa ar fi de 6,3 miliarde de dolari.

Yang a obtinut 410 milioane de dolari anul trecut, din vanzarea de actiuni, potrivit Forbes.

Orientul Mijlociu

Israeliana Shari Arison, nascuta in SUA, a devenit cea mai bogata femeie din Orientul Mijlociu dupa ce a mostenit averea tatalui sau, Ted Arison, fondatorul companiei Carnival Corporation, cu activitati in domeniul croazierelor. Ea detine in prezent Arison Investments, actionarul majoritar al bancii israeliene Hapoalim. Arison a investit si in compania de apa Miya, implicata in cresterea eficientei distributiei de apa in zonele urbane

Africa

Patruzeci dintre miliardarii lumii traiesc in Africa. Cea mai bogata fmeie de pe continent este nigeriana Folorunsho Alakija, cu afaceri in domeniul petrolului, modei si publicisticii.

Cu o avere estimata la 1,2 miliarde de dolari si proprietara a Famfa Oil, Folorunsho Alakija si-a construit singura averea, pornind de la croitorie.

#top femei bogate lume, #avere femei bogate , #Top Miliardari