Gaddafi era cel mai bogat din lume?

Luni, 24 Octombrie 2011, ora 14:12
4191 citiri
Gaddafi era cel mai bogat din lume?

Averea fostului lider libian, Muammar Gaddafi, era de trei ori mai mare decat cea detinuta de Carlos Slim si de zece ori mai mare decat a regelui Abdullah al Arabiei Saudite, arata cele mai noi informatii.

Liderul Libiei avea mai mult de 200 de miliarde de dolari in actiuni, in depozite la banci si in mai multe proprietati imobiliare raspandite pe tot globul, arata noile estimari, puncteaza LA Times.

Investitiile strategice facute de Gaddafi i-au adus acestuia o avere impresionanta, confirmata de oficiali guvernamentali libieni si amintita si de publicatia citata.

Cum a ajuns atat de bogat?

"Regele regilor" controla personal cel mai mare depozit de petrol din Africa, de mai bine de 41 de ani, pentru ca a stiut cum sa "profite" de pe urma liderilor africani.

Spre deosebire de Abdullah si de alti "miliardari ai petrolului", Gaddafi a investit sume considerabile in infrastructura nationala si a consolidat scoli si spitale. Banii pe care ii folosea ii asigurau sprijinul liderilor africani.

Atat scolarizarea, cat si serviciile medicale erau gratuite, iar nationalizarea industriei petrolului i-a permis lui Gaddafi sa garanteze veniturile populatiei. Aceste aspecte au asigurat un nivel de trai ridicat pentru africani, obisnuiti cu standarde mult mai reduse.

Gaddafi si-a "cumparat" astfel respectul si admiratia unei parti a tineretului african.

Pe de alta parte, in schimbul relativei prosperitati, libienii erau amenintati cu pedeapsa cu moartea daca isi exprimau teoriile politice si riscau inchisoarea pe viata pentru orice declaratii care stricau imaginea regimului.

Dupa moartea lui Gaddafi, noile estimari referitoare la averea sa arata ca liderul Libiei avea bani lichizi ascunsi, rezerve de aur si investitii "uluitoare".

Daca vor fi confirmate, sumele pe care le administra dictatorul il vor propulsa in clasamentul celor mai bogati miliardari ai lumii, direct pe prima pozitie.

Nuri Berrunien, presedintele Companiei Nationale de Petrol din Libia spune ca moartea lui Gaddafi va grabi cresterea exporturilor de petrol. "Multe lucruri vor reveni la normal, odata cu aceasta veste buna", a declarat Berrunien.

Inainte de conflict, in Libia se produceau aproximativ 1,6 milioane de barili pe zi, fiind tara cu cele mai mari rezerve de petrol din Africa.

In timpul razboiului, productia s-a diminuat drastic, dar in acest moment, a urcat din nou, potrivit unui oficial guvernamental al statului libian. Acesta sustine ca productia de petrol a ajuns pana la 390.000 de barili pe zi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Avere Muammar Gaddafi, #top cei mai bogati , #Top Miliardari