Aleksandr Lebedev: De la magnat la jurnalist de investigatii

Duminica, 13 Octombrie 2013, ora 12:50
2712 citiri
Aleksandr Lebedev: De la magnat la jurnalist de investigatii
Foto: telegraph.co.uk

Un om de afaceri rus cunoscut pentru legaturile sale cu ultimul lider sovietic Mihail Gorbaciov a anuntat ca renunta la antreprenoriat in favoarea jurnalismului.

"Incepand de luni, voi deveni seful biroului de investigatii la Novaia Gazeta", a transmis sambata Aleksandr Lebedev, intr-o postare in limba engleza pe Twitter.

"Va rog sa nu mai imi spuneti oligarh sau bancher, platesc de mult timp costul pentru dezvaluiri jurnalistice de coruptie si frauda", a adaugat el, tot in engleza.

In varsta de 53 de ani, Lebedev a mai spus, citat de presa rusa, ca se va folosi de numeroasele informatii compromitatoare pe care le-a strans in cariera sa din afaceri pentru dezvaluiri, noteaza RIA Novosti.

Lebedev detine 39% din actiunile Novaia Gazeta, o publicatia liberala fondata in 1993 de liderul sovietic Mihail Gorbaciov din banii pe care i-a obtinut din Premiul Nobel pentru Pace. Gorbaciov detine in continuare 10% din actiuni.

Publicatia, care apare de trei ori pe saptamana, este cunoscuta in special pentru jurnalista Anna Politkovskaia, o experta in abuzurile din Caucazul de Nord care a fost impuscata si ucisa in 2006. Crima sa nu a fost nici pana acum elucidata.

Printre potentialele subiecte de articole discutate de Lebedev pe Twitter se numara o incercare esuata de asasinare a sa cu o grenada in 1997 si problemele sistemului bancar din Rusia, care, sustine el, le permite bancilor falimentare sa continue sa detina depozite private.

Lebedev, fost ofiter KGB care a fost inclus pe lista Forbes Rusia din acest an a celor mai bogati rusi, cu o avere de 600 de milioane de dolari, a amestecat afacerile cu activismul de opozitie.

El a facut parte din Parlamentul rus, a candidat pentru primaria orasului Soci si a incercat chiar sa infiinteze un partid politic cu Gorbaciov.

Lebedev si fiul sau Evgheni sunt de asemenea coproprietari ai publicatiilor britanice The Independent si Evening Standard.

El s-a plans in ultimii ani de presiuni ale statului asupra companiilor sale, printre care se numara banci si operatori aerieni, spunand ca este vorba de o razbunare pentru activismul sau.

In 2011, el a fost implicat intr-un incident, lovind un alt magnat, Serghei Polonski, in timpul unei emisiuni la televiziunea nationala. Lebedev a riscat pana la cinci ani de inchisoare, insa in cele din urma a scapat cu 150 de ore de munca in folosul comunitatii dupa ce mai multe celebritati, asa cum au fost Keira Knightley, Elton John, Sting si Hugh Grant, i-au luat apararea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Aleksandr Lebedev jurnalist, #magnat rus Aleksandr Lebedev , #Top Miliardari