Asher Lax, Adama: Cred in investitiile in apartamente

Sambata, 18 August 2012, ora 00:00
3750 citiri
Asher Lax, Adama: Cred in investitiile in apartamente
Foto: Asher Lax/ SURSA: Capital

Seful Adama, Asher Lax, crede cu tarie in investitiile in imobiliare, pe care le recomanda chiar inaintea investitiilor la bursa. Desi este nascut in Israel, el are incredere in Romania, atat din punct de vedere economic, cat si la nivel personal: Brasov si Sinaia sunt destinatiile sale de suflet.

In 2009 vorbea despre o eventuala retragere din businessul romanesc, insa preluarea Adama de Immofinanz l-a facut sa se razgandeasca si acum vorbeste cu pathos despre complexurile rezidentiale si frumusetea oraselor de provincie, precum Brasovul, pentru cei tentati sa locuiasca acolo.

Mai mult, managerul Adama aplica pasiunea sa pentru imobiliare si in viata personala, cand da sfaturi si consiliaza pe oricine ii cere parerea.

Despre business, investitii in apartamente si viata departe de familia sa vorbeste Asher Lax, intr-un interviu acordat Business24.

Aveti experienta si pe segmentul bancar, in Israel. De ce ati ales Romania pentru business?

Sunt nascut in Romania si asta m-a adus inapoi, ma simt ca acasa. Cand am venit in 1995, Romania era la inceputuri, se schimba sistemul si se adapta la noi mentalitati: de la comunism la piata deschisa spre vest, iar experienta mea m-a ajutat sa umplu multele goluri ce existau aici.

Cred si acum in Romania, care este o tara cu resurse agricole, turistice, si multe altele, care vor duce tara la un alt nivel dupa ce Europa va fi din nou intr-o perioada de stabilitate economica.

Am simtiti dezvoltarea si schimbarea in bine a Romaniei in ultimii 15 ani de cand sunt aici. Un exemplu simplu este legat de salariul mediu pe economie care in 1995 era in valoare de 50$ iar acum a ajuns la 350 EUR.

Spuneati, in 2009 ca mai stati doi-trei ani si va retrageti. Ce v-a determinat sa va razganditi?

Preluarea Adama de Immofinanz m-a facut sa ma razgandesc. Avem planuri serioase de dezvoltare, si cred ca pot sa fiu o parte dintrun grup foarte mare.

Sunteti adeptul investitiilor pe bursa?

Pe termen lung investitia in bursa, in actiuni serioase este o investitie profitabila, insa le propun celor care nu se pricep sa nu investeasca in bursa, ci sa opteze pentru investitia imobiliara, care se dovedeste a fi cea mai buna investitie pe termen lung.

Orice se intampla cu economia, apartamentul este o investite care se poate valorifica intotdeauna. Chiar daca sunt perioade in care preturile scad, pierderile pot fi amortizate prin inchiriere sau locuirea efectiva in spatiul respectiv.

Revenind la imobiliare, ce le recomandati celor care vor, in acest moment, sa cumpere un apartament intr-un ansamblu rezidential?

Cum am mai spus, cred in investitiile in aparamente. Recomand celor care cauta un apartament sa se uite la cateva elemente de baza. Sa fie atenti la locatie, sa fie aproape de un mijloc de transport in comun.

Tinerii care nu au copii sa se tina cont de viitor. Ansamblul trebuie sa fie aproape de un spatiu verde, parc, gradinita, scoala. Acestea trebuie sa fie amplasate aproape, undeva unde se poate ajunge pe jos, nu cu masina.

Sa aiba in apropiere cel putin un centru comercial si sa verifice dezvoltatorul de la care cumpara. Acesta trebuie sa fie un dezvoltator care a mai construit si vandut si alte apartamente, sa aiba acoperire si putere financiara. Asta iti garanteaza finalizarea proiectului. Cel mai important lucru dupa ce achizitionezi un apartament este sa ai garantie, sa ai cu cine vorbi daca ceva se intampla in interior, sa ai sustinerea unui dezvoltator puternic.

Sa nu platesca toti banii in avans mai ales daca este vorba despre un dezvoltator necunoscut, se poate sa dispara cu toti banii clientului si sa nu finalizeze constructia.

Care sunt orasele in care merita sa iti cumperi un apartament intr-un complex rezidential?

Nu pot da sfaturi specific, pe orase. Cred ca Bucurestiul este inca primul pe lista cand vine vorba de investitii imobiliare. Este un oras universitar, nivelul veniturilor este peste medie.

Cat costa un apartament in Brasov, spre exemplu, intr-un complex rezidential?

Evocasa Viva, bunoaoara, este un ansamblu residential in Brasov amplasat langa un lacul Noua, langa Parc Aventura si Gradina Zoolgica, construit cu o calitate foarte buna. Locatarii sant foarte multumiti, si de locatie si de calitatea complexului.

Preturile incep de la 36000 euro+ TVA. Aici copii au un loc de joaca in incinta complexlui, plus locurile de joaca de pe malul lacului. Exista si o parcare, o parte din apartamente au si mobila de bucatarie, holul de la intrare este foarte elegant si, nu in ultimul rand, beneficiaza de lifturile Otis.

Imobiliarele reprezinta punctul dumneavoastra forte, din punct de vedere profesional. Aplicati cunostintele dobandite si in achizitiile personale?

De regula aplic ceea ce stiu si am invatat la nivel profesional si in achizitiile personale. Recomand si dau sfaturi si altora.

Si, pentru ca suntem la editia de weekend "Cum sa-i cheltuiesti", cum prefera seful Adama Romania sa isi cheltuiasca banii si sa isi petreaca timpul liber?

Timpul liber, respectiv weekendurile, il dedic familiei, cu care nu am ocazia in timpul saptamanii sa ma vad prea mult. Familia mea se afla in Israel. Nu cheltuiesc bani nechibzuit, cumpar doar ceea ce am nevoie si asta dupa o analiza atenta preturilor.

Vara, pentru a scapa de caldura din Bucuresti, mai mergem la munte: Poiana Brasov si Sinaia sunt destinatiile mele preferate.

#Asher Lax investitii, #Asher Lax imobiliare, #Asher Lax Adama , #Top Companii