Cum schimba familia Ratiu businessul romanesc? Interviu cu Nicolae Ratiu

Sambata, 18 Mai 2013, ora 00:00
5286 citiri
Cum schimba familia Ratiu businessul romanesc? Interviu cu Nicolae Ratiu
Foto: romanianculturalcentre.ro

Daca Ion Ratiu ar fi devenit presedinte, ar fi avut o influenta pozitiva majora asupra mediului de afaceri din Romania, este de parere Nicolae Ratiu, fiul sau si fondatorul Pilkington-Ratiu Business School.

Nicolae Ratiu a invatat sa faca business de la tatal sau, iar numele pe care il poarta i-a deschis multe usi, dar nu a fost mereu un atu. Recunoaste ca a facut si greseli in afaceri, ca si tatal sau, insa cea mai mare problema a fost de natura geografica: faptul ca locuieste in Anglia l-a impiedicat sa supravegheze cu atentie afacerile pe care le desfasoara in Romania.

Daca ar fi chiar el la conducerea tarii in acest moment, Nicolae Ratiu ar fi de acord chiar cu cresterea semnificativa a salariilor judecatorilor, pentru a descuraja coruptia. In plus, ar incuraja sustinerea financiara din partea Guvernului pentru afacerile mici si mijlocii, in care este convins ca se regaseste solutia pentru crestere.

Din pozitia in care se afla, insa, face tot posibilul pentru dezvoltarea mediului de afaceri romanesc: tocmai a anuntat fuziunea Pilkington Ratiu Business School si Maastricht School of Management Romania, miscare prin care promite sa "o scoala care va schimba in bine modul in care se face business in Romania".

Majoritatea timpului si-l petrece in calatorii, dar de afaceri, nu de relaxare. In vacante, insa, alege sa plece cate doua saptamani in Maldive, unde poate sa stea la plaja, sa faca snorkeling, scufundari, sa navigheze si sa citeasca patru-cinci carti. "Asta numesc eu o vacanta perfecta!", a declarat Nicolae Ratiu, intr-un interviu acordat Business24.

Spuneti-ne mai multe despre decizia de a uni Pilkington-Ratiu Business School cu Maastricht School of Management Romania si planurile de a crea cea mai buna scoala de business din Romania. Care a fost momentul in care ati decis ca aceasta fuziune este cea mai buna varianta?

Fondatorii si membrii echipelor de conducere (ale celor doua scoli de business n.r.) s-au intalnit la sfarsitul anului 2012 si si-au dat seama ca impartasesc aceeasi viziune pentru educatia de business din Romania. Asta nu inseamna neaparat doar simpla oferire a unei calificari acreditate -pe care, prin combinarea resurselor, o putem oferi acum- ci si oferirea celei mai bune formari pentru stilul si comportamentul in afaceri, in regiune.

Cele doua scoli impartasesc obiectivul de a dezvolta o scoala de business a excelentei, dar in special una care sa promoveze principiile etice puternice si responsabilitatea sociala - o scoala care va schimba in bine modul in care se face business in Romania.

In plus, ne-am placut unii pe ceilalti!

Cand va incepe sa functioneze ca o singura unitate aceasta scoala si care sunt profesorii pe care ii vor intalni cei care vor urma cursurile?

Incepand cu luna septembrie vom oferi deja programul combinat pe care l-am dezvoltat deja impreuna, cel pe care acum il promovam. Programul va incude speakeri precum Paul Evans, Pekka Hietala si Youssef Bissada de la INSEAD, dar si directori straluciti din Romania, precum Adrian Stanciu de la Wanted Transformation si Human Synergistics, Florin Ilie de la ING, celebrul antreprenor Marius Ghenea, Petru Vaduva - CEO Tiriac Holdings sau Catalin Pauna de la Banca Mondiala.

Familia Ratiu este recunoscuta pentru dezvoltarea unei societati antreprenoriale in Romania, credeti se va continua aceasta traditie si prin copiii dumneavoastra?

Familia Ratiu dezvolta mai multe afaceri in Romania, printre care si cele in domeniul imobiliar: industrial, rezidential si "de vacanta" (Vilele de vacanta din Satul Prunilor, productia de mobila si materiale de constructii). Imi place sa cred ca printre toate acestea, urmatoarea generatie Ratiu va gasi ceva care sa ii intereseze. Va fi alegerea lor, daca isi doresc sa se implice in afaceri. Dar as fi multumit daca ar face-o.

Ii veti incuraja, la momentul respectiv, si pe ei sa urmeze cursurile celei mai bune scoli de business din Romania?

De ce nu? Profesorii de la MSM-Ratiu sunt din cele mai mari scoli de business din lume. Daca se poate ca fiii mei sa beneficieze de aceeasi speakeri si profesori pentru o taxa mai mica de 20.000 de euro si sa primeasca si o diploma recunoscuta, eu as fi mai multumit decat sa dau 70.000 de euro pentru profesori de la INSEAD sau Harvard.

Pana atunci, peste cativa ani, vor exista o multime de absolventi MSM-Ratiu care vor fi extrem de benefici pentru mediul de afaceri din Romania.

Ati declarat, intr-un interviu acordat Ziare.com, ca tatal dumneavoastra intelegea fenomenul economic si avea foarte clar in minte ce trebuie sa faca pentru a atrage investitori in domeniile cheie. Credeti ca mediul de business ar fi aratat astazi diferit, daca Ion Ratiu ar fi castigat alegerile prezidentiale in 1990?

Desigur - desi am subliniat ca ar fi fost imposibil ca el sa fi castigat alegerile in 1990. In anul 1992, cand oamenii au realizat cat de putine lucruri s-au schimbat, din cauza rezistentei politicienilor, atunci erau pregatiti.

Daca ar fi devenit presedinte, cred ca ar fi avut o influenta pozitiva majora asupra comunitatii de business din Romania. Misiunea lui a fost aceea de a stabili democratia adevarata in Romania.

Cand afacerile sunt conduse etic si responsabil, ele contribuie semnificativ la consolidarea democratiei intr-o tara. In Romania s-a inradacinat ideea ca succesul in afaceri presupune implicit a face afaceri "murdare".

Cine avea toate relatiile, in afaceri? Securitatea. Cine proteja Securitatea? Clasa politica. Cu Ion Ratiu presedinte, aceste relatii de interdependenta nu ar mai fi existat.

Ce schimbari ati propune pentru mediul de afaceri, daca ati fi la conducerea tarii in acest moment?

Sunt ferm convins ca, pentru a conduce afacerile si a lua decizii bune de investitii, in primul rand trebuie sa existe o lege. O lege care este independenta de partidele politice si influentele economice. Daca asta presupune cresterea semnificativa a salariilor Judecatorilor si ale altor oficiali din sistemul judiciar, acesta este un pret ce ar merita sa fie platit pentru a descuraja coruptia.

Romanii sunt un popor cu multe resurse si aptitudini antreprenoriale, insa le lipseste capitalul pentru a-si incepe propria afacere. As incuraja sustinerea financiara din partea Guvernului pentru afacerile mici si mijlocii, pentru ca sunt convins ca aici se afla cel mai mare potential de crestere.

Ati investit in segmentul imobiliar, dar si in alte domenii, credeti ca ati mostenit de la tatal dumneavoastra aceste deprinderi antreprenoriale?

Probabil. Imi aduc aminte cand tatal meu a intrat in prima afacere de dimensiuni mari in imobiliare, in Londra, cumparand o cladire de birouri pe care nimeni n-a vrut-o, la o licitatie, la un pret foarte mic.

Dupa 18 luni a vandut-o, la un pret triplu. L-am intrebat ce l-a determinat sa cumpere cladirea. Mi-a raspuns, dupa un moment de gandire, frecandu-si nasul: "Logica si perspicacitatea taranului roman!".

Amandoi am facut greseli. Ideea e sa fie mereu un echilibru.

Numele Ratiu v-a usurat calea spre antreprenoriat? Care au fost avantajele si dezavantajele de a fi fiul lui Ion Ratiu?

In general am avut mai multe "usi deschise" mult mai usor si am reusit sa ajung la oameni-cheie. Pe de alta parte, numele meu a ridicat miza, asa ca de multe ori mi-am tinut numele in umbra.

Ce planuri aveti, ca antreprenor in Romania, in urmatoarea perioada?

Vremurile sunt inca dificile, iar in domeniul imobiliar, in care grupul Ratiu a investit, preturile sunt inca departe de nivelul la care se aflau in 2008. Aceasta situatie a impus o atentie mai mare la manevrarea activelor din grup pentru a le face mult mai eficiente si mai productive.

Cred ca exista oportunitati in domeniul imobiliar, mai ales in cel rezidential, la preturi acceptabile. Sunt, de asemenea, foarte optimist in ceea ce priveste depozitele industriale si de logistica.

Romania face inca primii pasi pe aceasta piata, insa va avansa in timp, iar cererea va fi mai mare pentru astfel de unitati. Pentru asta noi suntem amplasati foarte bine la Bucharest Industrial Park.

Cat este de dificil sa controlati afacerile din Romania din Anglia? Cat de des veniti aici?

Nu a fost intotdeauna usor, iar greselile pe care le-am facut in afacerile din Romania in ultimii ani s-au datorat in mod sigur absentei mele, care m-a impiedicat sa fiu suficient de atent la detalii.

In mod normal vin in Romania o data pe luna, pentru cateva zile. Am avut noroc, totusi, sa gasesc persoane in care am incredere si care impartasesc viziunea si valorile mele, ce administraza local diferite afaceri din grup. Consider ca terbuie si ei sa fie actionari sau sa aiba actiuni profitabile, astfel incat interesele noastre sa coincida.

Cat timp liber va mai ramane la dispozitie si cum alegeti sa va relaxati in aceste momente?

Imposibilitatea geografica de a ma implica in fiecare detaliu aici mi-a oferit probabul oportunitatea de a petrece mai mult timp desfasurand activitati ale Fundatiei Ratiu atat in Romania, cat si in Marea Britanie si in Washington.

In ianuarie, spre exemplu, am reusit sa calatoresc pana in Myanmar (Burma), unde Fundatia Ratiu i-a oferit premiul Ion Ratiu Democracy Award lui Aung San Suu Kyi, intr-un workshop intitulat "Women leading Democracy Building in Myanmar", sponsorizat de noi.

A fost fascinant. In martie l-am avut invitat pe Adam Michnik, (redactorul sef al celui mai mare ziar din Polonia si lider al sindicatului Solidaritatea, condus initial de Lech Walesa n.r.) care a rostit prelegerea inugurala Ion Ratiu pentru Democratie, la Sunday Times Oxford Literary Festival.

Care au fost cele mai frumoase vacante pe care le-ati petrecut alaturi de familie?

Marturisesc ca iarna, cand este foarte frig, obisnuiesc sa calatoresc impreuna cu familia spre zonele mai insorite. Destinatia mea preferata, in acest moment, este Maldive, unde timp de doua saptamani pot sa stau pe plaja, sa fak snorkeling, scuba diving, sa navighez putin, sa mananc bine si sa citesc patru-cinci carti. Asta numesc eu o vacanta perfecta!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#afaceri Nicolae Ratiu, #scoala business Nicolae Ratiu, #Nicolae Ratiu economie , #Top CEO