Piata globala de armament, disputata de 5 state. Surpriza din top 3

Marti, 23 Februarie 2016, ora 12:30
13814 citiri
Piata globala de armament, disputata de 5 state. Surpriza din top 3
Foto: Wikimedia

Un nou studiu emis de Instititutul International pentru Cercetari de Pace din Stockholm (SIPRI) arata ca aproape trei sferturi din vanzarile de armament efectuate intre 2011-2015 au fost disputate intre aceiasi 5 mari actori.

O cerere masiva de arme venita din partea tarilor emergente din Asia, ca si cursa inarmarii in care s-a lansat Arabia Saudita, au alimentat veniturile companiilor din SUA si Rusia care isi disputa aproape 60% din piata, topul primilor 5 exportatori fiind completat de China, Franta si Germania, aminteste IB Times.

Competitie acerba

Firmele din industria de aparare din SUA si companiile controlate de guvernul de la Moscova par principalii beneficiari ai tensiunilor ivite in diverse regiuni, exportul de arme din cele doua tari acoperind 58% din cererea globala.

In special Rusia pare sa fi folosit razboiul din Siria pe post de reclama la capacitatile sale de lupta, lucru recunoscut si de reprezentantii industriei de profil in aceasta tara.

Intr-un articol al agentiei TASS, unul dintre oficialii diplomatei militare din Rusia a admis ca 2016 ar putea fi un an de cotitura pentru sectorul aeronautic al industriei de Aparare, Moscova mizand deja pe comenzi ferme pentru avioanele de lupta Suhoi.

24 de avioane Suhoi 35S vor fi livrate spre sfarsitul acestui an Chinei, contractul incheiat intre Moscova si Beijing atingand valoarea de 2 miliarde dolari.

India ar putea recurge si ea la o comanda pentru 40 de avioane Suhoi 30MKI, singura conditie impusa de New Delhi fiind ca acestea sa fie asamblate local.

Aceasta ar fi un act aditional la contractul incheiat inca din anii '90, cand guvernul indian a aprobat achizitia a 230 de avioane rusesti Suhoi 30MKI, completat ulterior de o cerere pentru inca 42 de aeronave de lupta de acelasi tip.

Algeria a anuntat ca isi doreste 40 de bombardiere Suhoi 34, un contract in acest sens urmand sa fie semnat pana in vara, iar Indoezia negociaza achizitia a cel putin 16 avioane Suhoi 35S care sa inlocuiasca vechile avioane F5E/F Tiger II din dotarea fortelor aeriene.

Statele Unite profita in continuare de escaladarea conflictelor din diverse regiuni ale globului pentru a-si pastra pozitia de lider in comertul global cu arme.

"In ultimii 5 ani, SUA a vandut sau a facut importante donatii in arme catre 96 de state de pe glob.

Comenzile de export primite de firmele din sectorul de aparare includ 611 avioane de vanatoare F-35 care urmeaza sa fie vandute catre guvernele din 9 state aliate", arata Aude Fleurant, director SIPRI pentru analiza programelor de cheltuieli militare.

Ultimele date privind exportul si importul de arme arata o crestere a cererii pentru avioane de vanatoare, rachete balistice, arme de calibru mare, nave militare si vehicule terestre.

Arabia Saudita se remarca drept un comparator fidel al produselor americane (10% din cifra de export a sectorului), desi ocazional isi indreapta atentia si catre arme produse in Marea Britanie sau Spania. Este urmata de Emiratele Arabe Unite (9%) si Turcia (7%).

Rusii mizeaza in schimb pe comenzile ferme ale Indiei (39% din totalul armelor exportate de Moscova), ca si pe relatia cu China (11%) si Vietnam (11%).

Arme "Made in China" - optiunea saracului

Pietele emergente par sa fie zona in care industria de aparare din China se simte ca pestele in apa. Beijingul a reusit sa depaseasca astfel Germania in clasamentul exportatorilor de armament din lumea intreaga, ocupand in prezent locul 3.

Pakistan (35%), Bangladesh (20%) si Myanmar (16%) reprezinta clientii principali ai Chinei. Locul 4 este ocupat de Franta, cu clienti precum Maroc, China si Egipt, in vreme ce Germania a coborat pe pozitia 5 in clasament, accesand pietele din SUA, Israel si Grecia.

Declinul exporturilor de arme ale Germaniei a survenit ca urmare a introducerii unei legislatii mai restrictive prin care Berlinul intentioneaza sa diminueze rolul industriei de aparare din Germania in alimentarea conflictelor regionale.

Locul lasat liber de nemti a fost insa rapid umplut de firmele de profil din SUA, Rusia si China.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#top tari exportatoare arme, #piata comert arme, #cerere armament, #industrie aparare, #conflicte regionale , #Top Afaceri