2011, primul an cu niciun mall nou deschis in Bucuresti. Vezi topul inaugurarilor din tara

Joi, 01 Decembrie 2011, ora 08:00
6116 citiri
2011, primul an cu niciun mall nou deschis in Bucuresti. Vezi topul inaugurarilor din tara
Mall-urile nu au mai fost terminate

Dupa deschiderea batranului Bucuresti Mall, in 1999, centrele comerciale mari au invadat Capitala, oamenii fiind chemati si la cate doua-trei inaugurari pe an. Criza a pus capat acestei nebunii, 2011 fiind primul an in care nu a fost deschis niciun mall nou in Bucuresti. 2012 va fi cel de-al doilea.

In primele noua luni ale acestui an, in Romania, nu a fost deschis niciun mall nou. Intr-un fel era firesc, dezvoltatorii programandu-si inaugurarile astfel incat sa prinda boom-ul vanzarilor de sfarsit de an.

Drept urmare, doar in lunile septembrie si octombrie, au fost deschise cinci centre comerciale. Toate in tara, niciunul in Bucuresti.

"Singurul motiv pentru care nu a fost deschis niciun mall in Bucuresti este lipsa de finantare", a declarat pentru Business 24 Carmen Ravon, senior consultant in cadrul companiei de consultanta imobiliara Jones Lang LaSalle.

Pentru anul acesta erau programate cateva lansari spectaculoase, cum ar fi Promenada Mall, Mega Mall sau Park Lake.

"Nici in 2012 nu va fi vreo deschidere noua in Capitala, cu toate ca ar fi nevoie. Bucurestiul nu este suprasaturat, existand zone in care nu exista niciun centru comercial de acest tip", a adaugat Ravon.

Cele mai pustii zone sunt cea de Est si Bucurestii Noi.

Topul mall-urilor din tara

In orasele de provincie au fost deschise anul acesta (mai precis in septembrie si octombrie) cinci mall-uri care totalizeaza 181.000 de metri patrati.

Iata topul acestora, in functie de marimea suprafetei comerciale:

Locul 1 - Electroputere Parc (Craiova) - 71.000 mp

Electroputere Parc a fost inaugurat pe 19 noiembrie, cu o intarziere de doua zile, acesta fiind primul mall din Craiova.

Investitia in acest centru comercial se ridica la 100 milioane de euro. Auchan, New Yorker si C&A sunt printre primii retaileri care si-au deschis magazine aici. Vor urma in scurt timp Decathlon si Leroy Merlin, iar Zara si H&M vor veni la Craiova in primavara anului viitor.

Locul 2 - Maritimo Shopping Center (Constanta) - 35.000 mp

Austriecii de la Immofinanz au investit 100 de milioane de euro in Maritimo, centru comercial care a fost inaugurat la Constanta, pe 28 octombrie.

Suprafata de 35.000 mp are un grad de ocupare ridicat, regasindu-i aici pe Auchan, Inditex, C&A, H&M si New Yorker. In primavara anului viitor, vor veni in Maritimo Cinema City si magazinul Peek & Cloppenburg.

Locul 3 - Galleria Arad - 33.000 mp

Cu toate ca este al treilea centru comercial din oras, Galleria Arad are un grad de ocupare ridicat. Pe cei 33.000 de metri patrati gasim nume precum: Cora, Inditex, Go Sport, Mango, Cinema City si un centru Pure Fitness.

Centrul comercial a fost deschis de GTC la inceputul lunii octombrie printr-o investitie de 66 milioane de euro.

Locul 4 - Oradea Shopping City - 30.000 mp

Falimentarul Oradea Shopping City a renascut precum Pasarea Phoenix, insa nu din propria cenusa, ci cu o investitie de 50 de milioane de euro. Proiectul este detinut de Gabriel Popoviciu.

Gradul de ocupare al centrului este destul de scazut. Printre cei mai importanti chiriasi se numara: Intersport, Domo si Fox.

Locul 5 - Botosani Shopping Center - 15.000 mp

Botosani Shopping Center este proiectul belgienilor de la BelRom, companie care nu a facut publica valoarea investitiei. Suprafata totala a centrului depaseste 100.000 de metri patrati, iar cea inchiriabila este de 15.000 de metri patrati.

Deschis pe 15 noiembrie, centrul a atras nume precum Carrefour, Leonardo si New Yorker.

In Botosani, mai exista doar un centru comercial de mici dimensiuni, numit Family Center.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#mall bucuresti, #mall romania, #mall constanta, #mall oradea, #mall arad, #mall craiova, #mall botosani, #mall vitan , #Top Afaceri